Γιατί η «κοινωνική ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ μπάζει ήδη νερά
Μόλις 11 ημέρες πριν την άφιξη της «αφρόκρεμας» των δανειστών στην Αθήνα και 12 έπειτα από το αποτέλεσμα της γερμανικής κάλπης, η κυβέρνηση μοιάζει «χαμένη στη μετάφραση», οπότε και επιστρατεύει δυνατά επικοινωνιακά «όπλα», τα οποία πιστεύει πως μπορούν αφενός να κρατήσουν σταθερούς τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα και να «κλέψουν» «σταυρούς» από άλλα κόμματα και αφετέρου να της εξασφαλίσουν την παραμονή στην εξουσία έως το 2019, δηλαδή να διατηρήσουν συμπαγή την κυβερνητική πλειοψηφία.
Αν και οι «153» έχουν «περάσει» όλα τα crash tests μέχρι σήμερα, εντούτοις για πολλούς πολιτικούς παράγοντες η αξιολόγηση, που αναμένεται να ξεκινήσει με τον ερχομό της τρόικας στις 16 Οκτωβρίου, όπως λένε οι πληροφορίες, θεωρείται ένα «σταυρόλεξο» για δυνατούς λύτες, το οποίο ενδεχομένως και να πιέσει ασφυκτικά τις σχέσεις κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνησης-ΑΝΕΛ λόγω του λεγόμενου «κοινωνικού πακέτου», το οποίο αναμένεται να τεθεί επί «τάπητος» στα Hilton Groups.
Είναι οξύμωρο, καθώς από τη μία το Μέγαρο Μαξίμου μιλάει για «κοινωνική ανάπτυξη», τάζοντας έκτακτες παροχές στους αδύναμους και από την άλλη γνωρίζει ήδη πως θα διαπραγματευτεί με τους δανειστές πάνω στις «καυτές πατάτες» των κοινωνικών επιδομάτων-κυρίως οικογενειακά-, των εργασιακών, αλλά και των «κόκκινων» δανείων. Ειδικά δε όσον αφορά τα προβληματικά πάγια των ελληνικών τραπεζών, η «θηλιά» του ΔΝΤ είναι πολύ «σφιχτή», καθώς ζητείται επίσπευση των πλειστηριασμών, με την ΕΚΤ μάλιστα, όπως διέρρευσε την περασμένη Τρίτη, να κάνει λόγο για κάλυψη 100% των NPLs σε βάθος επταετίας.
Ο «παλμός» της κοινής γνώμης αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, στις οποίες αν και η ΝΔ προηγείται έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο υπάρχει ένα 20% που αντανακλά τους αναποφάσιστους και παραδοσιακά αυτή τη «μερίδα» επιδιώκει να κερδίσει κάθε κόμμα. Από την άλλη βέβαια, διαφαίνεται πλέον καθαρά η φορολογική εξουθένωση των Ελλήνων στην εικόνα των εσόδων, με την «τρύπα» των 1.87 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα 948 εκατ. ευρώ αφορούν στην καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος. Το ΥΠΟΙΚ ελπίζει τώρα στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, μήπως κι έσπευσαν μαζικά να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, ώστε να μπει χρήμα στο Ταμείο, που είναι μείον.
Παρά το «κραχ» στα έσοδα και τα λειψά στοιχεία, εντούτοις η κυβέρνηση «βλέπει» πλεονάσματα 2,21% το 2017, δηλαδή 823 εκατ. ευρώ παραπάνω από το στόχο του Μεσοπρόθεσμου Μαϊου, και 3,57% το 2018, τα οποία τάζει πως θα «μοιράσει» με τη μορφή παροχών, στο πλαίσιο του «αφηγήματος» της «δίκαιης, βιώσιμης κοινωνικής ανάπτυξης».
Κυβέρνηση και θεσμοί έχουν συμφωνήσει πως ο στόχος για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης είναι έως τα Χριστούγεννα. Σύσσωμοι οι θεσμοί έχουν ζητήσει από τον πρωθυπουργό να μην τραβήξει ξανά το «χαρτί» της καθυστέρησης και εκείνος έχει δεσμευτεί πως θα πατήσει «γκάζι», ώστε να υπάρξει συμφωνία έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Με δεδομένο ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι το μεγάλο «αγκάθι» και της γ’ αξιολόγησης, «κεφάλαιο» στο οποίο συγκαταλέγονται και οι συνδικαλιστές, υπάρχουν ακόμη δύο λόγοι για του οποίους τα χρονοδιαγράμματα είναι πολύ πιθανό να εκτροχιαστούν. Οι εσωκομματικές «τριβές» για το φιλοεπενδυτικό προφίλ, που «πουλάει» τώρα η κυβέρνηση, αλλά και τα επικοινωνιακά «παιχνίδια» με τους συνδικαλιστές-ενδεικτική η περίπτωση Λυμπερόπουλου του κλάδου των ταξί-είναι «σκηνές» από το μέλλον, όταν θα ανοίξει ο φάκελος «συνδικαλιστικός νόμος», με το Μαξίμου να ζητεί από την Κουμουνδούρου να χαλάσει σχέσεις με βασικούς ψηφοφόρους…
Και μπορεί η Ηρώδου Αττικού να πήρε τη "μάχη" για το Ελληνικό, φαινομενικά, ωστόσο το κατά πόσο θα μπουν μπροστά οι μηχανές για αυτή την κορυφαία επένδυση θα φανεί στην πράξη και στην πορεία, ενώ η αλλεργία του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις είναι ακόμη... νωπή στη μνήμη.
Αν και η κυβέρνηση μιλά για μία «καθαρή έξοδο» και για λεφτά δίχως πρόγραμμα, εντούτοις οι θεσμοί την «προσγειώνουν» στην πραγματικότητα.
Χαρακτηριστική η θέση του προέδρου του EWG, Τόμας Βίζερ, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Έθνος έκανε σαφές ότι στην Ελλάδα η εποπτεία μετά το μνημόνιο θα είναι πιο αυστηρή από ό,τι στην Ισπανία ή σε άλλα κράτη δεδομένου του μεγάλου ποσού του δανείου και των μεγάλων περιόδου ωρίμανσης της αποπληρωμής του, που θα δημιουργήσουν μία σειρά από ζητήματα στην περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος.
Επανέλαβε ότι η διαδικασία εποπτείας θα ισχύει έως ότου ολοκληρωθεί αποπληρωμή του 75% του χρέους και αυτό θα πάρω πολύ καιρό.
Εκτίμησε ότι αν τελειώσει η αξιολόγηση το Δεκέμβριο, μετά μπορεί να τελειώσει η άλλη μία «ιδανικά» τον Ιούνιο και ότι στο μεσοδιάστημα η κυβέρνηση θα μπορέσει να βγει μία ή δύο φορές στις αγορές. Επανέλαβε ότι είναι πιθανόν να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για το 2018, λέγοντας ότι τελεί υπό εξέταση ακόμα το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Και έθεσε ακόμα δύο μεγάλα μέτωπα στις διαπραγματεύσεις: τις ιδιωτικοποιήσεις και τα κόκκινα δάνεια…
Μέσα σε αυτό το έντονο κλίμα αβεβαιότητας ενόψει της γ' αξιολόγησης, η απομάκρυνση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το τιμόνι του γερμανικού ΥΠΟΙΚ και οι εκτιμήσεις για συνασπισμό Τζαμάϊκα στο Βερολίνο γεννούν εκ νέου ανησυχίες για το... 2018, χρονιά φόρων και περικοπών, όπως προκύπτει από το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, αλλά και ενδεχόμενων νέων μέτρων, όπως φέρεται να απαιτεί το ΔΝΤ.