tsakalotos-ntaiselmploum-trapezes

Ο «κόκκινος» Οκτώβριος για οικονομία και τράπεζες

Δημιουργία 02/10/17, 09:50
Του Αλέξη Ρωμανού 

Τα νέα στοιχεία για τον προϋπολογισμό που θα είναι διαθέσιμα μετά τα μέσα Οκτωβρίου, όταν θα έλθουν και οι δανειστές στην Αθήνα, θα είναι καθοριστικά για τη λήψη ή μη νέων μέτρων.


Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μοσκοβισί, αλλά και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις έχουν παραπέμψει σε αυτά τα στοιχεία, όταν ερωτήθηκαν, εάν θα υπάρξει η ανάγκη για νέα μέτρα.


Έτσι, αναλόγως των εξελίξεων, οι νέες μειώσεις στις συντάξεις και το αφορολόγητο ενδέχεται να πέσουν στις πλάτες της κοινωνίας ακόμα και το επόμενο έτος. Όλα είναι ανοιχτά. Και τότε κάθε αφήγημα της κυβέρνησης θα έχει σκιστεί.


Την ίδια ώρα, κάποιοι οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές βλέπουν ότι έτσι και αλλιώς το ΔΝΤ θα σκληρύνει τη θέση του, μετά την υποχώρησή του από την ακραία του απαίτηση για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.


To ΔΝΤ έχοντας υποχωρήσει στο θέμα των τραπεζών και χωρίς πολλές ελπίδες για ουσιαστική λύση στο θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους αναμένεται να πιέσει για μεταρρυθμίσεις και για νέα μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.


Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν με κομμένη την ανάσα τις εισπράξεις φόρων και ΕΝΦΙΑ, όμως, όπως δείχνουν ως τώρα τα επίσημα στοιχεία, το μόνο «σωσίβιο» που έχει απομείνει για τα κρατικά έσοδα είναι η αύξηση των εισπράξεων έναντι οφειλών Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (ΠΟΕ). Δηλαδή ό,τι εισπράξουν από κατασχέσεις, διώξεις και «λουκέτα».


Οι άμεσοι φόροι παρουσιάζουν κατάρρευση έως 40%. Από τον Ιούνιο και μετά εισπράττονται κανονικά μόνον οι έμμεσοι φόροι. Δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα των 3,5 δισ. στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου στηρίζεται αποκλειστικά στις αυξήσεις εμμέσων φόρων που επιβλήθηκαν από πέρυσι το καλοκαίρι (σε ΦΠΑ, καύσιμα, τσιγάρα, τέλη τηλεφωνία κλπ). Το άνοιγμα της «ψαλίδας» υπέρ των έμμεσων φόρων δείχνει ότι φόρους πληρώνουν πλέον «με το στανιό» οι καταναλωτές -αδιακρίτως εισοδήματος- και όχι οι φορολογούμενοι. Και όλα αυτά υπό συνθήκες capital control και πληρωμών με κάρτες αλλά και σε μια περίοδο που, θεωρητικά, η χώρα επιστρέφει στην Ανάπτυξη και οι φόροι στα εισοδήματα θα έπρεπε να αυξάνονται.


H τρίτη αξιολόγηση


Εργασιακά, μείωση αφορολογήτου, αντίμετρα, κεφαλαιακή θωράκιση τραπεζών  και ιδιωτικοποιήσεις βρίσκονται σε πρώτο πλάνο στα πλαίσια της τρίτης αξιολόγησης.


Καθένα από αυτά τα κεφάλαια κρύβει μια μεγάλη πολιτική νάρκη.


«Αγκάθια» αποτελούν οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο με την κατάργηση των προνομίων των συνδικαλιστών και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις απεργίες καθώς πλέον θα απαιτείται πλειοψηφία 50% + 1 των εργαζομένων για την κήρυξη απεργίας.


Εξίσου δύσκολη είναι η εφαρμογή των  ήδη ψηφισθέντων διατάξεων για το Δημόσιο (αξιολόγηση- κινητικότητα κ.λπ.).

Αν σου άρεσε κάνε