Οι δανειστές συνδέουν την υπόθεση Γεωργίου με αγορές κι επενδυτική εμπιστοσύνη
Στη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, στο Ταλίν της Εσθονίας, οι κκ. Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στις «ατυχείς», όπως τις χαρακτήρισαν, εξελίξεις με τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.
«Εκφράσαμε ανησυχία για τις δικαστικές υποθέσεις», είπε ο Γάλλος Επίτροπος και συμπλήρωσε: «Σεβόμαστε απολύτως την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης» τόνισε αλλά πρόσθεσε ότι «τέτοιες υποθέσεις μπορούν να βλάψουν τη φήμη της Ελλάδας (reputational damage) και αν δεν βρεθεί κάποια λύση μπορεί να βλάψουν την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις τάξεις των επενδυτών».
«Εκφράστηκε από όλους «σοβαρή ανησυχία» για τις διώξεις κατά του Γεωργίου που βρίσκονται σε εξέλιξη», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Για «ατυχείς εξελίξεις με τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ που επηρεάζουν τις αγορές και πρέπει να γίνουν βήματα γι' αυτό», έκανε λόγο και ο επικεφαλής του ESM.
Ως προς τα θέματα της οικονομίας, το Eurogroup έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Αθήνα για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, τήρηση των συμφωνηθέντων, επισημαίνοντας πως η ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης θα πρέπει να έχει «κλειδώσει» ως το τέλος του τρέχοντος έτους.
«Ο σχεδιασμός της τρίτης αξιολόγησης βρέθηκε στο τραπέζι του Eurogroup. Οι τεχνικές ομάδες είναι στην Αθήνα για να ετοιμάσουν το έδαφος, ώστε αργότερα να ξεκινήσει γρήγορα η αξιολόγηση, με στόχο να τελειώσει πριν το τέλος της χρονιάς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συμβουλίου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.
«Η Ελλάδα έκανε πολύ δρόμο και αυτό φάνηκε από την έξοδο από την διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επεσήμανε το γεγονός της εκκρεμούς υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ για τα οποία είπε ότι μπορεί να δοθούν πριν το τέλος Οκτωβρίου. «Αλλά δεν έχουμε ακόμα τα στοιχεία για την εκτέλεση του προγράμματος εξόφλησης οφειλών του Δημοσίου που είναι απαραίτητο γι' αυτό. Θα το δούμε αυτό μέσα στον Οκτώβριο» συμπλήρωσε.
Χαρακτήρισε, επίσης, γενικά θετικά τα οικονομικά δεδομένα για την Ελλάδα τονίζοντας ότι συμβάλουν στη θετική διάθεση προς την Ελλάδα επισημαίνοντας το γεγονός ότι οι οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν το αξιόχρεο της χώρας.
«Υπάρχει, όμως, δουλειά να γίνει για να το προωθήσουμε ακόμα περισσότερο», συμπλήρωσε.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα και κατά την προσέλευση των ΥΠΟΙΚ στη συνεδρίαση, ο κ. Ντάισελμλπουμ είχε δηλώσει πως «θα γίνει μια ευρύτερη συζήτηση για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup, δεν μπορούμε να πούμε κάτι πιο συγκεκριμένο για την Γ’ αξιολόγηση, καθώς θα πρέπει να περιμένουμε τις εκθέσεις των θεσμών».
«Σήμερα θα έχουμε μια πρώτη ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων, μετά από το καλοκαίρι», σημείωσε.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως πρόκειται να ολοκληρώσει τη θητεία του, μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.
Σημειώνεται πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσήλθε, δίχως να κάνει δηλώσεις, ενώ από το Eurogroup απουσιάζει ο Γιώργος Χουλιαράκης.
Ο Ολλανδός αξιωματούχος, αναφερόμενος στις προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη που έκανε την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε πως «πρώτα πρέπει να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις για το μέλλον της Ευρωζώνης και μετά να δούμε τις όποιες διαφωνίες υπάρχουν για το μέλλον της Ευρωζώνης από τις χώρες μέλη».
Για το θέμα του υπερυπουργού Οικονομικών, ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι «είναι πρόωρο να μιλάμε τώρα για αυτό. Προέχουν πιο σημαντικά θέματα που πρέπει να δούμε».
Σχετικά με την πρόταση Γιούνκερ, περί αποδοχής του ευρώ απ’ όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε πως «δεν πρέπει να αναγκάζουμε τις χώρες που δε θέλουν το ευρώ να αποδεχθούν το κοινό νόμισμα».
Πρόσθεσε δε πως η διεύρυνση της Ευρωζώνης θα γίνει σταδιακά, καθώς και ότι εάν η Ευρωζώνη και η τραπεζική ένωση λειτουργούν ομαλά, τότε θα θέλουν και άλλες χώρες να ενταχθούν.
Απάντηση Σόιμπλε στο Γιούνκερ
Από την πλευρά του Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup, υπογράμμισε πως «η συμμετοχή στην Ευρωζώνη μπορεί να είναι προβληματική όταν δεν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις»
Πρόσθεσε, πάντως, ότι πλέον αυτό το θέμα αφορά το παρελθόν και ότι δεν έχει νόημα να το συζητάμε σήμερα.
Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι σήμερα «πρέπει να δούμε ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή χωρών στη νομισματική ένωση στο μέλλον».
Από την πλευρά του ο νέος Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμαίρ, τόνισε πως η Γαλλία έχει επιστρέψει, «η Γαλλία είναι ισχυρότερη».
Δήλωσε δε πως το ότι μια Γαλλία πιο ισχυρή στην ΕΕ δεν είναι καλό μόνο για την Γαλλία αλλά και για όλες τις χώρες της ΕΕ.
Ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, σημείωσε πως «όσες χώρες επιθυμούν να συμμετάσχουν στην Ευρωζώνη πρέπει να είναι ευπρόσδεκτες, εφόσον πληρούν τα κριτήρια».
Ερωτηθείς σχετικά με την πρόσφατη τοποθέτηση του προέδρου της Κομισιόν για τη διεύρυνση της Ευρωζώνης ο κ. Μοσκοβισί τόνισε πως «αυτό που είπε ο κ. Γιούνκερ είναι πως η Ευρωζώνη δεν είναι ένα κλειστό κλαμπ, αλλά ένας συμμετοχικός χώρος».
«Αυτό σημαίνει ότι όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν πρέπει να είναι ευπρόσδεκτοι, εφόσον πληρούν τα κριτήρια και αν το επιθυμούν εμείς πρέπει να τους προσφέρουμε κάποια εργαλεία για να προετοιμαστούν» πρόσθεσε.
«Το ευρώ είναι το νόμισμα όλης της Ε.Ε. Ο κ. Γιούνκερ δεν εννοούσε ότι όλοι θα υποχρεωθούν να μπουν στην Ευρωζώνη» σημείωσε.
Με την πλάτη στον τοίχο ο Τσακαλώτος
Η Ελλάδα δεν ήταν δυνατόν να μην… κλέψει την παράσταση και στο σημερινό Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας, αν και το ελληνικό θέμα δεν ήταν από τα βασικά θέματα.
Το σημερινό Eurogroup πραγματοποιείται την ώρα που ο προϋπολογισμός εισέρχεται σε επικίνδυνα μονοπάτια, αφού με τη συμπλήρωση του οκταμήνου, καταγράφεται για πρώτη φορά απόκλιση από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Στην ουσία ο «Γολγοθάς» της γ΄αξιολόγησης ξεκινά σήμερα καθώς θα γίνουν οι πρώτες συζητήσεις για τα προαπαιτούμενα.
Στο Eurogroup αναμένεται να κτυπήσει «καμπανάκι» για τα 800 εκατ. ευρώ που απομένουν από τη δόση που ήταν συνδεδεμένη με την 2η αξιολόγηση.
Αν η Ελλάδα δεν έχει εκταμιεύσει ως τα τέλη Οκτώβρη τα 800 εκατ. τα χρήματα αυτά θα επιστρέψουν στο “καλάθι” του προγράμματος και δεν θα είναι πια διαθέσιμα για εκταμίευση.
Για να εκταμιευθεί το πακέτο των 800 εκατομμυρίων, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους στο εσωτερικό πριν από τα μέσα Οκτωβρίου. Η διαθεσιμότητα των 800 εκ. λήγει στα τέλη του ίδιου μήνα.
Το Eurogroup θα εξεταστεί και η υπόθεση της επένδυσης της Eldorado Gold, καθώς υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι “θα τη συζητήσουμε ως παράδειγμα του πως δεν πρέπει να γίνονται τα πράγματα”.
Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι η φιλοδοξία είναι να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους η αξιολόγηση, πρόσθεσε ότι στο eurogroup θα γίνει ενημέρωση για την πρόοδο του προγράμματος, θα γίνει προγραμματισμός της τρίτης αξιολόγησης, τα χρονικά περιθώρια και τα όρια, αλλά και το πως ολοκληρώνεται η 2η αξιολόγηση, υπό την έννοια ότι δεν έχουν εκταμιευθεί ακόμα όλα τα λεφτά.
Από ποσοτικής απόψεως υπάρχουν 95 προαπαιτούμενα για μέχρι το τέλος του χρόνου – από 113 στο σύνολο, σημείωσε.
Ενημέρωσε δε ότι ανάμεσα στα θέματα είναι τα δημοσιονομικά και ο προϋπολογισμός του 2018, περιλαμβανομένων των κοινωνικών επιδομάτων, την απασχόληση την στελέχωση στον δημόσιο τομέα, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και την εφαρμογή σημείων πολίτικής που έχουν ήδη συμφωνηθεί από τη 2η αξιολόγηση.
Για τα πιο πολλά σημεία από τα 95 προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί και τώρα μιλάμε για την εφαρμογή, τόνισε ο αξιωματούχος.
Για παράδειγμα τέτοια είναι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η στρατηγική για τα NPLs υπάρχει και το ανοιχτό ζήτημα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και οι ίδιες οι αποκρατικοποιήσεις.
Το eurogroup θα συζητήσει και για το θέμα του Ανδρέα Γεωργίου, στο πλαίσιο όμως σεβασμού της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.