eurogroup-talin

Eurogroup: Στόχος να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις ως το τέλος του χρόνου, «καμπανάκι» για Γεωργίου

Δημιουργία 15/09/17, 12:51
Την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης μέχρι το τέλος του τρέχοντος έθεσε ως στόχο, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις του, αφότου τελείωσε το Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας, το οποίο ήταν σύντομης διάρκειας.

«Ο σχεδιασμός της τρίτης αξιολόγησης βρέθηκε στο τραπέζι του Eurogroup. Οι τεχνικές ομάδες είναι στην Αθήνα για να ετοιμάσουν το έδαφος, ώστε αργότερα να ξεκινήσει γρήγορα η αξιολόγηση, με στόχο να τελειώσει πριν το τέλος της χρονιάς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συμβουλίου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.

«Η Ελλάδα έκανε πολύ δρόμο και αυτό φάνηκε από την έξοδο από την διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Αναφορικά με το θέμα της ΕΛΣΑΤ, ο Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι εκφράστηκε από όλους «σοβαρή ανησυχία» για τις διώξεις κατά του Γεωργίου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Νωρίτερα, προσερχόμενοι στο Eurogroup όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έστειλαν μήνυμα, «τηρήστε τα συμφωνηθέντα», για να παραμείνετε στην Ευρωζώνη, στον απόηχο των προτάσεων του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Αν και η Ελλάδα δεν ήταν ψηλά στην ατζέντα του συμβουλίου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης την Παρασκευή, εντούτοις οι διεργασίες πριν την γ΄αξιολόγηση, οι ανησυχίες για τη λήψη και νέων μέτρων, το τελεσίγραφο της Eldorado για αποχώρηση από τη χώρα, καθώς και η «καυτή» υπόθεση του Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ, βρέθηακν επί «τάπητος».

Θα γίνει μια ευρύτερη συζήτηση για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup, δεν μπορούμε να πούμε κάτι πιο συγκεκριμένο για την Γ’ αξιολόγηση, καθώς θα πρέπει να περιμένουμε τις εκθέσεις των θεσμών, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στο σημερινό συμβούλιο.

«Σήμερα θα έχουμε μια πρώτη ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων, μετά από το καλοκαίρι», σημείωσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως πρόκειται να ολοκληρώσει τη θητεία του, μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Σημειώνεται πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσήλθε, δίχως να κάνει δηλώσεις, ενώ από το Eurogroup απουσιάζει ο Γιώργος Χουλιαράκης.



Ο Ολλανδός αξιωματούχος, αναφερόμενος στις προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη που έκανε την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε πως «πρώτα πρέπει να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις για το μέλλον της Ευρωζώνης και μετά να δούμε τις όποιες διαφωνίες υπάρχουν για το μέλλον της Ευρωζώνης από τις χώρες μέλη». 

 



Για το θέμα του υπερυπουργού Οικονομικών, ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι «είναι πρόωρο να μιλάμε τώρα για αυτό. Προέχουν πιο σημαντικά θέματα που πρέπει να δούμε». 

Σχετικά με την πρόταση Γιούνκερ, περί αποδοχής του ευρώ απ’ όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε πως «δεν πρέπει να αναγκάζουμε τις χώρες που δε θέλουν το ευρώ να αποδεχθούν το κοινό νόμισμα». 

Πρόσθεσε δε πως η διεύρυνση της Ευρωζώνης θα γίνει σταδιακά, καθώς και ότι εάν η Ευρωζώνη και η τραπεζική ένωση λειτουργούν ομαλά, τότε θα θέλουν και άλλες χώρες να ενταχθούν.

Απάντηση Σόιμπλε στο Γιούνκερ

Από την πλευρά του Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup, υπογράμμισε πως «η συμμετοχή στην Ευρωζώνη μπορεί να είναι προβληματική όταν δεν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις»

Πρόσθεσε, πάντως, ότι πλέον αυτό το θέμα αφορά το παρελθόν και ότι δεν έχει νόημα να το συζητάμε σήμερα.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι σήμερα «πρέπει να δούμε ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή χωρών στη νομισματική ένωση στο μέλλον». 

Από την πλευρά του ο νέος Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμαίρ, τόνισε πως η Γαλλία έχει επιστρέψει, «η Γαλλία είναι ισχυρότερη».

Δήλωσε δε πως το ότι μια Γαλλία πιο ισχυρή στην ΕΕ δεν είναι καλό μόνο για την Γαλλία αλλά και για όλες τις χώρες της ΕΕ.

Ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, σημείωσε πως «όσες  χώρες επιθυμούν να συμμετάσχουν στην Ευρωζώνη πρέπει να είναι ευπρόσδεκτες, εφόσον πληρούν τα κριτήρια».

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόσφατη τοποθέτηση του προέδρου της Κομισιόν για τη διεύρυνση της Ευρωζώνης ο κ. Μοσκοβισί τόνισε πως «αυτό που είπε ο κ. Γιούνκερ είναι πως η Ευρωζώνη δεν είναι ένα κλειστό κλαμπ, αλλά ένας συμμετοχικός χώρος».

«Αυτό σημαίνει ότι όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν πρέπει να είναι ευπρόσδεκτοι, εφόσον πληρούν τα κριτήρια και αν το επιθυμούν εμείς πρέπει να τους προσφέρουμε κάποια εργαλεία για να προετοιμαστούν» πρόσθεσε.

«Το ευρώ είναι το νόμισμα όλης της Ε.Ε. Ο κ. Γιούνκερ δεν εννοούσε ότι όλοι θα υποχρεωθούν να μπουν στην Ευρωζώνη» σημείωσε.

Αν σου άρεσε κάνε