Μέτρα: Όταν ο Τσίπρας έταζε ανάπτυξη, λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο
Της Βούλας Μαλαίνου
Η επιστροφή του πρωθυπουργού και του επιτελείου του από τη Θεσσαλονίκη, όπου ο ίδιος έταξε φοροελαφρύνσεις το 2019 και τόνισε πως η Αριστερά "διψάει" για επενδύσεις, στρώθηκε με "αγκάθια", όπως ακριβώς και ο δρόμος προς την γ' αξιολόγηση.
Μετά το επικοινωνιακό σόου του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ για την "υγιή επιχειρηματικότητα" και τη στροφή προς...business, η Eldorado Gold ανέτρεψε το "αφήγημα" των επενδύσεων και άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου για την κόντρα της κυβέρνησης και με τη Fraport.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος κορυφαίος επενδυτής "κάρφωσε" τον Πάνο Σκουρλέτη για...σαμποτάζ των έργων στις Σκουριές, όσο ο ίδιος είχε το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας. Με τον δεύτερο, τα' βαλε ο Χρήστος Σπιρτζης για το πότε θα γίνουν τα έργα ανανέωσης στο αεροδρόμιο "Μακεδονία". Ο υπουργός ζητεί αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο, η Fraport αργότερα, για να μην επέλθει δραματική μείωση της επιβατικής κίνησης, η οποία "τρέχει" με απίστευτη ταχύτητα.
Και οι δύο περιπτώσεις αφορούν "συντρόφους" του ΣΥΡΙΖΑ, γνωστούς για την "αλλεργία" τους ως προς τις επενδύσεις. Τον κ. Σκουρλέτη, μάλιστα, τον "έφαγε" από το Ενέργειας ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κατόπιν υποδείξεως της τρόικας, ώστε να "ξεμπλοκαρει" ο διαγωνισμός για ΔΕΣΦΑ. Τοποθέτησε τον Γιώργο Σταθακη και τελικά οι Αζέροι της Socar, το μεγάλο φαβορί αυτής της αποκρατικοποιησης, μας κούνησε μαντήλι. Έτσι, ετοιμάζεται να κάνει και η Eldorado.
Αν φιάσκο αποδειχθεί και η επένδυση στο "Ελληνικό", τότε ο Κ. Τσίπρας θα δικαιώσει όλους τους ξένους επενδυτές πως πράγματι η χώρα μας είναι "παράδειγμα προς αποφυγήν", παρά τα "καυτά" φιλέτα, που έχει προς πώληση. Θα πρόκειται, εξάλλου για ένα τραγικό λάθος από την πλευρά της Αριστεράς, που θέλει να λέει πως θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, κάνοντας τη διαφορά από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Το πώς, πάντως, η κυβέρνηση Τσίπρα θα μας βγάλει από την επιτροπεία στο τέλος του 2018, ενώ θα πάρει κι άλλα μέτρα και θα μοιράσει και φοροελαφρυνσεις στους αδύναμους το 2019, τη χρονιά, όπου θα ισχύσουν τα μέτρα του μνημονίου, είναι απορίας άξιο.
Με πένα "ξυράφι" σε ένα άρθρο του, ο διάσημος αναλυτής του Reuters Ντίξον, έγραψε μόλις προχθές, πως ο κ. Τσίπρας λέει ψέματα στους Έλληνες πως θα βγουν από την επιτροπεία το 2018, ενώ ξέρει πως έρχονται και νέα μέτρα, μόνο και μόνο γιατί πλησιάζουν οι εκλογές.
Ότι οι ξένοι παίζουν τζόγο με την ελληνική κρίση είναι γνωστό. Όμως, το ίδιο το ΥΠΟΙΚ διέρρευσε χθες το "κοστούμι" των νέων μέτρων για το 2018 κι από εκεί που η γ' αξιολόγηση αρκούνταν στα κοινωνικά ζητήματα, τώρα κυβέρνηση και θεσμοί θα διαπραγματευτούν και για τα δημοσιονομικά, μετατρέποντας και αυτόν τον γύρο των διαβουλεύσεων σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.
Το δεξί χέρι του πρωθυπουργού, πάντως, διατεινόταν τον περασμένο Αύγουστο πως τα σενάρια περί λήψης και νέων μέτρων ανήκουν στη σφαίρα της προπαγάνδας του Κυριάκου Μητσοτάκη και των φιλικών του ΜΜΕ. Ξέχασε, μάλλον, πως στην επιστολή του προς την Κριστίν Λαγκάρντ ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε ανοίξει "παράθυρο" και σε νέα μέτρα, ενώ η Ουάσινγκτον δεν έχει ακόμη αποφασίσει, τι θα κάνει με το ελληνικό πρόγραμμα.
Αν λοιπόν ο πρωθυπουργός κάλεσε το Ταμείο από το βήμα της ΔΕΘ να αποφασίσει εδώ και τώρα, η μίνι κόντρα που επιχείρησε να παίξει με τη φράση "μπορούμε και χωρίς το ΔΝΤ", ήταν για τα αυτιά του αριστερού ακροατηρίου. Αν οι "153" διαλυθούν, ο ίδιος θα πέσει. Αυτό φοβάται ο κ. Τσίπρας με ποσοστά, που έχουν πια καταποντιστεί, πως αν υπάρξει "αντάρτικο" από το κόμμα, θα αναγκαστεί να στρίψει δια των εκλογών.
Στόχος στο Μαξίμου είναι η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί ως τις 4 Δεκεμβρίου, οπότε και στο Eurogroup να δοθεί σήμα σύναψης συμφωνίας. Με δημοσιονομικά, τραπεζικά και κοινωνικά επί τάπητος, ο κίνδυνος να εκτροχιαστούν τα χρονοδιαγράμματα, είναι κάτι παραπάνω από ορατός.