«Μαύρα σύννεφα» πάνω από την οικονομία
Με τους φορολογουμένους να έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και τον προϋπολογισμό να μπάζει ήδη νερά, όλα δείχνουν πως οι στόχοι του 2018 δύσκολα θα επιτευχθούν και η κυβέρνηση ίσως αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέες διορθωτικές κινήσεις στα δημοσιονομικά. Mαύρα σύννεφα συσσωρεύονται πάνω από την οικονομία.Συγκεκριμένα:
-Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ δεν αφήνουν περιθώρια για πανηγυρισμούς και αν οι υψηλές προσδοκίες διαψευστούν, τότε το πουλόβερ των πλεονασμάτων θα αρχίζει να ξηλώνεται και τα νέα μέτρα δεν θα αργήσουν να έρθουν.
Στο δεύτερο τρίμηνο οι επενδύσεις έκαναν ελεύθερη πτώση κατά 17,4%.
Το αποτέλεσμα ήταν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% το δεύτερο τρίμηνο του έτους και μετά την (τρίτη κατά σειρά) αναθεώρηση των εκτιμήσεων της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο (0,5% επέκταση έναντι 0,4%) διαμορφώνεται ένας μέσος ρυθμός ανάπτυξης κοντά στο 0,7% για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Προκειμένου να προκύψει ρυθμός ανάπτυξης 1,8% σε ετήσια βάση απαιτείται ένα μικρό θαύμα. Η ελληνική οικονομία θα πρέπει να αναπτύσσεται με ρυθμό 3% τα δύο τελευταία τρίμηνα του έτους.
Αν ο τουρισμός δεν καλύψει το κενό, που ισοδυναμεί με ρυθμούς ανάπτυξης 3% το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο αντίστοιχα, δεν θα επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος του 1,8%. Τυχόν μαύρη τρύπα στην ανάπτυξη θα έχει παρενέργειες σε όλα τα μεγέθη του προγράμματος και θα καθορίσει επί τα χείρω τις απαιτήσεις των δανειστών και το καθεστώς επιτροπείας που θα ισχύσει από το φθινόπωρο του 2018 και ύστερα.
- Τα έσοδα του Δημοσίου σημείωσαν μεγάλη υστέρηση τον Ιούλιο θέτοντας σε κίνδυνο, αν όχι τον στόχο για το πλεόνασμα του φετινού προϋπολογισμού, σίγουρα του επόμενου, όπου ο πήχης του 3,5% είναι υπερβολικά υψηλός. Η υπερφορολόγηση έχει υπερβεί τα όρια αντοχής νοικοκυριών και επιχειρήσεων και αν παγιωθεί η τάση υστέρησης των εσόδων, τότε οι δανειστές θα ζητήσουν νέα επώδυνα μέτρα για το 2018. Στα 97,35 δισ. ευρώ ανήλθαν οι παλαιές και οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο τον Ιούλιο, εξέλιξη που οφείλεται στην αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών αυτόν τον μήνα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (αυτές που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους) αυξήθηκαν τον Ιούλιο στα 7,483 δισ. ευρώ έναντι 5,475 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές που αφορούν μόνο φορολογικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν στα 5,723 δισ. ευρώ έναντι 4,282 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.
Η συνεχής συσσώρευση νέου ληξιπρόθεσμου χρέους παρά το «πογκρόμ» κατασχέσεων αποτελεί ένδειξη κόπωσης των φορολογουμένων όσον αφορά τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, η οποία επιτείνεται τόσο από τους πολύ υψηλούς φορολογικούς συντελεστές όσο και από την παρατεταμένη στασιμότητα της ελληνικής οικονομίας.
-Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα εξακολουθούν να αυξάνονται, παρά τις δεσμεύσεις μείωσής τους. Σκαρφάλωσαν τον Ιούλιο στα 5,4 δισ. ευρώ, στερώντας πολύτιμο οξυγόνο από τις επιχειρήσεις, την ώρα που το Δημόσιο με όπλο τις κατασχέσεις απαιτεί εδώ και τώρα την εξόφληση των φόρων.