Ξενικά ο… Γολγοθάς, έρχονται τα τεχνικά κλιμάκια
Του Αλέξη Ρωμανού
Η ελληνική οικονομία και οι εγχώριες αγορές εισέρχονται στους ρυθμούς της τρίτης αξιολόγησης. Ένας πραγματικός Γολγοθάς, παρά τα αντιθέτου λεγόμενα από κυβερνητικά χείλη για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ξεκινά με τον ερχομό σήμερα των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.
Οι απαιτήσεις των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ φοβίζουν την κυβέρνηση, καθώς θα πρέπει να υλοποιήσει προαπαιτούμενα, που "χτυπούν" το κοινωνικό κράτος (π.χ κατάργηση επιδομάτων), αλλά και το πολιτικό και κομματικό υπογάστριο του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, του νομοθετικού πλαισίου για τις απεργίες, ιδιωτικοποιήσεις).
Ανησυχία επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης και για το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να απαιτήσει τη λήψη επιπλέον μέτρων.
Το Ταμείο δεν έχει πάψει να αμφισβητεί του στόχους για το πλεόνασμα του 3,5% και αναμένεται να διατηρήσει την ίδια άποψη γεγονός που, εάν όχι το Φθινόπωρο, αλλά σίγουρα στις αρχές τους επομένου έτους, θα οδηγήσει σε νέες απαιτήσεις για λήψη δημοσιονομικών μέτρων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ουάσινγκτον, υπάρχει δημοσιονομικό κενό γύρω στα 2 δισ. ευρώ καθώς υποστηρίζει ότι τα νούμερα του επομένου έτους δεν βγαίνουν.
Εάν το ταμείο θέσει θέμα νέων μέτρων, αυτό θα δυναμιτίσει την αξιολόγηση με αρνητικές συνέπειες για την πορεία της οικονομίας και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.
Συγκεκριμένα, το ΥΠΟΙΚ φοβάται μήπως το ΔΝΤ:
-Ζητήσει την εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου έναν χρόνο πριν που σημαίνει η μείωση της έκπτωσης φόρου που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο από τα 1.900 ευρώ στα 1.250 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.
-Ζητήσει περικοπές στις συντάξεις από το 2018 αντί το 2019
-Ζητήσει να ενεργοποιηθούν από το 2023 αντί το 2019-2020 τα αντίμετρα
-Ζητήσει τη διενέργεια ελέγχου ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών και νέα ανακεφαλαιοποίηση ύψους 10 δισ. ευρώ.
Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο νέων μέτρων, δηλώνοντας πρόσφατα ότι υπάρχουν πολύ λίγα μέτρα που πρέπει ακόμη να ληφθούν στο δημοσιονομικό μέτωπο.
Άλλωστε στην επιστολή προθέσεων που απεστάλη στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με την οποία ζητείται η συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο Μνημόνιο, η κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση να εφαρμόσει και νέα δημοσιονομικά μέτρα αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι.
Τα προαπαιτούμενα που αναμένεται να βάλουν… φωτιά στις διαπραγματεύσεις είναι τα εξής:
-Επαναπολογισμός των κυρίων συντάξεων για να προκύψει η προσωπική διαφορά και η οποία θα «κουρευτεί»
-Περικοπή οικογενειακών επιδομάτων
-Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για τις απεργίες και θα απαιτείται πλειοψηφία 50%+1 των εργαζομένων για την κήρυξη απεργίας
-Ιδιωτικοποιήσεις για έσοδα 5,4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018.