tsipras-axtsioglou

Πολιτικές ήττες και συμβιβασμοί πριν τη ΔΕΘ και τη γ' αξιολόγηση

Δημιουργία 08/09/17, 09:15

Της Βούλας Μαλαίνου


Αν μέχρι χθες ο πρωθυπουργός περίμενε πρώτον, τα «βελούδινα» λόγια του Εμμανουέλ Μακρόν για την αγάπη του στον ελληνικό λαό, και δεύτερον, την ψήφιση του...αριστερού νομοσχεδίου της Έφης Αχτσιόγλου για την προστασία από την αδήλωτη εργασία, προκειμένου να ανέβει με φορά στη Θεσσαλονίκη, τότε σίγουρα δεν υπολόγισε σωστά.


Ο δρόμος προς την ΔΕΘ είναι στρωμένος με πολιτικές ήττες και προς την γ' αξιολόγηση με «αγκάθια». Αυτό είναι το συμπέρασμα των γεγονότων της περασμένης Πέμπτης. Αφενός η ατζέντα του Γάλλου προέδρου είχε αφθονία μόνο από δηλώσεις στήριξης, αφετέρου η υπουργός Εργασίας διέψευσε τον ίδιο της τον εαυτό, προχωρώντας στο παρά πέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου για τη μαύρη εργασία σε νομοτεχνικές αλλαγές και απόσυρσης διατάξεων, ενώ μόλις προχθές διατεινόταν πως οι δανειστές δεν διατύπωσαν ενστάσεις επί ρυθμίσεων του ν/σ. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη υποχώρηση, αφότου η τρόικα της κούνησε το δάχτυλο.


Φυσικά, ούτε τα «γκάζια» Μακρόν για μεταρρυθμίσεις ούτε και ο συμβιβασμός Αχτσιόγλου βοηθούν τον Αλέξη Τσίπρα να ενισχύσει, ανεβαίνοντας στη Θεσσαλονίκη, την αριστερή ρητορική. Το χειρότερο δε ο Γάλλος πρόεδρος έριξε τον πρωθυπουργό στα... δόντια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με το φλέγον ζήτημα της ρύθμισης του χρέους, υπό το χάδι της δήλωσης: ελπίζω η Γαλλία να βοηθήσει (!)


Μόνο που ο κ. Τσίπρας δεν προσδοκούσε την ελπίδα από τον πρόεδρο της Γαλλίας, αλλά ένα σαφή μήνυμα για το χρέος από έναν νέο ηγέτη της Ευρώπης, που προεκλογικά είχε ταχθεί υπέρ της άμεσης ελάφρυνσης και είχε δεσμευτεί πως θα εργαστεί πάνω σε αυτό το ζητούμενο. «Άνθρακες» οι υψηλές προσδοκίες, αν και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και στους 40 κορυφαίους επιχειρηματίες, που έφερε μαζί του ο Μακρόν, και μένει να δούμε, αν και τί θα «ψωνίσουν» από Ελλάδα...


Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το γαλλικό μήνυμα για επίσπευση των μεταρρυθμίσεων παραπέμπει στο κεφάλαιο των ιδιωτικοποιήσεων, όπου έτσι κι αλλιώς στέκονται όλοι οι θεσμοί με κάθε ευκαιρία. Η κυβέρνηση Τσίπρα καλείται ως τη λήξη του προγράμματος να τρέξει αποκρατικοποιήσεις 5,4 δισ. ευρώ. Το νούμερο ακούγεται εντυπωσιακό, αν σκεφτεί κανείς πως αφορά έσοδα στα ταμεία του κράτους. Εντούτοις, η ολοκλήρωση αυτού του προαπαιτουμενου φαντάζει-τουλάχιστον μέχρι τώρα-ουτοπική, δεδομένης της αποστροφής αριστερών υπουργών ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις. Πρώτη «γκέλα», το μπλόκο στο Ελληνικό.


Καθώς η γ' αξιολόγηση δεν εμπεριέχει δημοσιονομικά ζητήματα, στο Μαξίμου χαρακτηρίζουν την ατζέντα της... βατή. Αποσιωπούν, όμως, πως εμπεριέχει υψηλό πολιτικό ρίσκο, κάτι που γνωρίζει καλά ο πρωθυπουργός, για το λόγο αυτό προσαρμόζει την επικοινωνιακή του στρατηγική στο τι θέλει να ακούσει το αριστερό ακροατήριο.

Αν σου άρεσε κάνε