Στο παρά πέντε 6+1 αλλαγές Αχτσιόγλου στο ν/σ για την αδήλωτη εργασία
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το επίμαχο νομοσχέδιο έχει ξεσηκώσει πολιτικές «θύελλες» με τη Βουλή να θυμίζει «καζάνι που βράζει» την Πέμπτη, καθώς κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση διασταύρωσαν ξανά τα ξίφη τους.
«Τι συνέβη με την σημερινή δραστηριότητα και την απόσυρση διατάξεων; Φέρνετε τροπολογία για να την αποσύρετε λίγες ώρες μετά;» σχολίασε ο Νίκος Δένδιας. Ακολούθως, ο Γιάννης Βρούτσης υπογράμμισε: «Η υπουργός Εργασίας υπέπεσε σε ολίσθημα. Αυτά που κατέθεσε δεν είναι νομοτεχνικές αλλαγές. Είναι αλλαγή ουσίας. Αφαιρέσατε άρθρο στο οποίο είχατε επενδύσει την επικοινωνιακή σας τακτική. Αποσύρατε το άρθρο για την διαβούλευση που είχατε κάνει σημαία».
Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε: «Εδώ δεν είμαστε; Σας καλέσαμε χθες να μας πείτε αν έχετε έγκριση των δανειστών και αν θα κάνετε αλλαγές. Δεν απαντήσατε και έρχεστε σήμερα στα πονηρά και κάνατε την αλλαγή. Ντροπή σας. Είστε θρασείς να πιστεύετε ότι είστε για να μας κοροϊδεύετε, δεν είστε καν μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας. Είστε εσμός ψευτών και έχετε το θράσος να μας κάνετε παραινέσεις για ειλικρίνεια».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Αχτσιόγλου προχώρησε σε νομοτεχνικές αλλαγές και αποσύρσεις άρθρων.
Η υπουργός απέσυρε ακόμη και την τροπολογία, που κατέθεσε η ίδια χθες, σχετικά με την στοιχειοθέτηση δόλου του εργοδότη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος ώστε ο εργαζόμενος να καλύπτει είτε την μη τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας είτε το ατύχημα αυτό καθ’ αυτό.
Η τροπολογία αποσύρεται γιατί υπάρχουν θέματα που πρέπει να δούμε με το υπουργείο Δικαιοσύνης επεσήμανε η υπουργός, ενώ ξεκαθάρισε ότι παραμένει η υποχρέωση ηλεκτρονικής καταγραφής ιατρών εργασίας.
Επίσης, αποσύρθηκε το άρθρο 45 που ξεκαθάριζε ότι τυχόν ουσιαστικές μεταβολές στη σύμβαση ενός εργαζόμενου, θα είναι άκυρες αν δεν έχει προηγηθεί ενημέρωση και διαβούλευση με τον εργοδότη, βάση κοινοτικής οδηγίας που κυρώθηκε με Προεδρικό Διάταγμα του 2006.
Εκτός νόμου μένει και η πρόβλεψη για αποκλεισμό των επιχειρήσεων από τη χρηματοδότηση του Δημοσίου σε περίπτωση που έχει διαπιστωθεί ότι παραβαίνει την εργατική νομοθεσία. Ο αποκλεισμός από τις Δημόσιες Συμβάσεις εξαιτίας παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας όπως είπε η υπουργός, θα μπει στο Νόμο περί Δημοσίων Συμβάσεων.
Αλλαγές έγιναν και στη διάταξη που προβλέπει τη δυνατότητα έκδοσης διαταγών πληρωμής από τον εργαζόμενο προς τον εργοδότη για την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών. Η τροποποίηση αφορά την υποχρέωση του εργαζόμενου να αποστείλει αρχικά εξώδικο στον εργοδότη του. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι ο εργοδότης κερδίζει μια μικρή περίοδο, έως δέκα ημέρες που μπορεί να καταβάλλει τα δεδουλευμένα χωρίς να χρειαστεί η έκδοση διαταγής πληρωμής. Επίσης, δεν ισχύει η έκδοση διαταγής πληρωμής, άρα και η ευθύνη με την προσωπική περιουσία των επιχειρηματιών για μη καταβολή δεδουλευμένων ποδοχών, για τις Ανώνυμες Εταιρίες.
Ως προς την δυνατότητα ολιγοήμερου λουκέτου σε επιχειρήσεις που συστηματικά παρανομούν, προβλέπεται πλέον ότι στην περίπτωση που πρόκειται για αλυσίδα επιχείρησης, το κλείσιμο πραγματοποιείται μόνο στο υποκατάστημα που διαπιστώθηκαν οι παραβάσεις και όχι στο σύνολο της επιχείρησης.
Τέλος, ο χρόνος για την υποχρέωση ηλεκτρονικής ειδοποίησης σε περιπτώσεις οικειοθελούς αποχώρησης του εργαζόμενου, από 2 αυξάνεται σε 4.
Μύρισε «μπαρούτι»
Την Πέμπτη στη Βουλή μύρισε «μπαρούτι», καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση πυροδότησαν την κόντρα, με βουλευτές της ΝΔ να χαρακτηρίζουν το σχετικό νομοσχέδιο, ως «αέρα κοπανιστό» που στοχεύει στην «βάρβαρη εξαπάτηση» των εργαζομένων και την κυρία Αχτσιόγλου να σπεύδει να διαβεβαιώσει εντός και εκτός της Βουλής πως οι προωθούμενες διατάξεις δεν επιφέρουν δημοσιονομικές επιπτώσεις.
Από λόγια είστε πρώτοι αλλά από αποτελέσματα είστε χάλια» υποστηρίζοντας πως η αδήλωτη εργασία από το 13% που ήταν το 2013, εκτοξεύτηκε στο 40% σήμερα. «Λέτε ότι θα παίρνουν το επίδομα ανεργίας για 5 μήνες οι απλήρωτοι εργαζόμενοι. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τους όρους και τα κριτήρια με τα οποία θα το χορηγείτε για να δούμε αν θα γίνει καταστρατήγηση και κατασπατάληση πόρων. Πως θα αποτρέψετε για παράδειγμα έναν επιχειρηματία που θα συνεννοηθεί με 10 εργαζόμενους να δηλώσουν ότι δεν πληρώνονται ώστε να παίρνουν το επίδομα και να συμπληρώνουν το μισθό τους με «μαύρα»; Πανηγυρίζατε ότι μπορούν οι εργαζόμενοι για πρώτη φορά να διεκδικήσουν δεδουλευμένα. Στον χώρο της εργοδοσίας όμως κανείς δεν συγκινήθηκε. Διαπίστωσα ότι για άλλη μια φορά κοροϊδεύετε τους εργαζόμενους. Μέχρι σήμερα κανονικά ο εργαζόμενος μπορούσε να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα με την περιουσία του εργοδότη. Με αυτό που φέρνετε το μόνο που προκαλείτε είναι επιπρόσθετες νομικές πράξεις. Θα σας λατρέψουν μόνο οι δικηγόροι», είπε σε υψηλούς τόνους ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Στην 3η αξιολόγηση υπάρχει και η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου – το γνωστό 50+1 – και η ΝΔ σας είπε ότι θα το ψηφίσει. Γιατί δεν φέρατε το συνδικαλιστικό σήμερα μιας και θέλετε να τελειώσει άμεσα η αξιολόγηση; Μήπως για να μην χαλάσετε την φιέστα της ΔΕΘ; Αφού θα τα ψηφίσετε όλα. Θα το ψηφίσει και ο κ. Θεωνάς που είναι συνδικαλιστής για να μην χάσει την καρέκλα. Η διαφορά βέβαια είναι ότι εμείς θα ψηφίσουμε κάτι που το υποστηρίζαμε πάντα ενώ εσείς άλλα λέγατε παλιά», σημείωσε.
Απαντώντας η κυρία Αχτσιόγλου υποστήριξε πως η αδήλωτη εργασία το 2012 ήταν στο 36% για να ανέβει το καλοκαίρι του 2013 στο 40%. Παραδέχθηκε ωστόσο πως όταν παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το ποσοστό μειώθηκε στο 20%.
«Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν την αδήλωτη εργασία στο 13%» τόνισε η ίδια.
Αναφορικά δε με την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε απλήρωτους εργαζόμενους, η υπουργός έσπευσε να διευκρινίσει πως «αυτή την στιγμή ο εργαζόμενος που απολύεται μένει άνεργος και για να πάρει το επίδομα ανεργίας θα πρέπει να προσκομίσει στον ΟΑΕΔ πρωτόδικη απόφαση που τον δικαιώνει. Αν το κάνει θα λάβει αναδρομικά το ποσό. Με αυτό που φέρνουμε επισπεύδουμε την χορήγηση του επιδόματος. Αν δεν δικαιωθεί ο εργαζόμενος τότε θα κληθεί να επιστρέψει το επίδομα. Αρα δεν υπάρχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις» και σημείωσε «Εκεί που εσείς βλέπετε δικηγορική ύλη εμείς βλέπουμε απλήρωτους εργαζόμενους».
Αντιδρώντας, ωστόσο, ο κ. Νίκος Δένδιας υποστήριξε πως «αυτά που λέτε δεν ισχύουν. Όποιος έγραψε την ρύθμιση το έκανε στο γόνατο. Είναι αέρας κοπανιστός και αποτελεί βάρβαρη εξαπάτηση των εργαζομένων».