«Πουλάνε τρέλα» στην κυβέρνηση για τη «γκρίνια» των θεσμών με Γεωργίου και εργασιακά
Σταύρος Κοντονής και Έφη Ατχσιόγλου διαψεύδουν πληροφορίες, που θέλουν τους θεσμούς κατά τη συνεδρίαση του EWG την περασμένη Δευτέρα πρώτον, να εξέφρασαν επιπλέον ανησυχίες για τη δίωξη Γεωργίου και δεύτερον, να διατύπωσαν ενστάσεις για το ν/σ της υπουργού Εργασίας, το οποίο πρόσφατα κατατέθηκε στη Βουλή.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι η «διαλεύκανση» της υπόθεσης Γεωργίου δεν συνιστά προαπαιτούμενο για τη γ’ αξιολόγηση και πως η Κομισιόν δεν πιέζει την κυβέρνηση να παρέμβει, ώστε να πιστοποιηθεί ότι κακώς διώκεται ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ.
Την ίδια ώρα, δε η κυρία Ατχσιόγλου τόνισε πως δεν αληθεύει ότι οι δανειστές στο EWG έθεσαν ζήτημα αλλαγών επί του νομοσχεδίου για την αδήλωτη εργασία.
Λίγο πριν την παρουσία του πρωθυπουργού ΔΕΘ και στο Μαξίμου επιβεβαιώνουν πως ενίοτε ο επικοινωνιακός «πυρετός» ζαλίζει ακόμη και όσους τον επιδιώκουν, καθώς αξίζει να επισημανθεί πως στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, όπου η Αριστερά έδωσε «γη και ύδωρ», δίχως να λάβει ούτε το ελάχιστο ως αντάλλαγμα, οι θεσμοί είχαν ζητήσει «συνθηκολόγηση» ως προς το ζήτημα Γεωργίου υπό την «απειλή» της μη εκταμίευσης της δόσης των 7,8 δισ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά, απαντώντας στην ερώτηση, αν η Κομισιόν ζήτησε από την ελληνική πλευρά να παρέμβει, ώστε να πιστοποιηθεί ότι δεν υπάρχει θέμα με τα στοιχεία της περιόδου εκείνης, επομένως κακώς διώκεται ο κ. Γεωργίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε: «Να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι και δεν είναι προαπαιτούμενο για την τρίτη αξιολόγηση».
«Δεν μπορεί να είναι γιατί κανένα κράτος δικαίου δεν μπορεί να επιβάλει σε ένα άλλο κράτος, είτε μία ομάδα κρατών ή κράτος ξεχωριστά σε ένα άλλο κράτος, να παρεμβαίνει η κυβέρνηση, η εκτελεστική εξουσία, στη Δικαιοσύνη», πρόσθεσε ο ίδιος.
Στην επισήμανση ότι ήδη για το θέμα έχει ασκηθεί πίεση στην ελληνική κυβέρνηση ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε: «Εγώ δεν έχω γίνει αποδέκτης καμίας τέτοιας πίεσης και καμίας τέτοιας συζήτησης. Αυτό θέλω να το διευκρινίσω. Επομένως θέμα παρέμβασης στις ενέργειες της ελληνικής δικαιοσύνης, η οποία διερευνά μία συγκεκριμένη περίοδο και τις δράσεις συγκεκριμένων πολιτών, δεν μπορεί να υπάρξει».
Σημείωσε ακόμα ότι «από τη στιγμή που μία υπόθεση είναι στη δικαιοσύνη δεν μπορούν να τρέχουν παράλληλα άλλα πράγματα. Η Δικαιοσύνη κυρίαρχα θα αποφασίσει για το αν υπάρχουν ευθύνες ή όχι στη συμπεριφορά και στις ενέργειες ενός πολίτη».
Από την πλευρά της η κυρία Αχτσιόγλου, προσερχόμενη στη Βουλή όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, τόνισε σχετικά με το αν θα υπάρξουν αλλαγές στο νομοσχέδιο, εξαιτίας εντάσεων των δανειστών: «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όσα γράφονται».
Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο με τίτλο «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις» εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.