Τι προβλέπει ο μετασχηματισμός της Εθνικής Τράπεζας
Σε σημαντικές αλλαγές οδηγείται η Εθνική Τράπεζα το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μιχαηλίδη, προέδρου της ΕΤΕ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Αναφερόμενος στο καυτό «μέτωπο» των κόκκινων δανείων, ο ίδιος αξιολογεί ως θετικό βήμα το σχετικό νομοσχέδιο, μολονότι, όπως είπε, θα μπορούσαν να υπάρξουν βελτιώσεις, ενώ τόνισε πως δεν είναι εύκολη μια πρόχειρη αποτίμηση των συνεπειών του νέου νομοθετήματος για τις τράπεζες.
Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, η Εθνική θα υπηρετήσει πιστά το μετασχηματισμό της επί 2-3 χρόνια. Όπως επεσήμανε, πρόκειται για ένα project, που μπορεί να μπολιάσει και άλλα πιστωτικά ιδρύματα στη χώρα.
Ο ίδιος χαρακτήρισε την αλλαγή σελίδας στον κλάδο ως επιβεβλημένη λόγω εποχής, ενώ στάθηκε στην ανάλυση του κινδύνου που ελλοχεύει και για τις τράπεζες, κυρίως εξαιτίας των εταιρειών fintech, που δεν «κουβαλούν» τα βαρίδια των πιστωτικών ιδρυμάτων και είναι εταιρείες χαμηλού κόστους.
Σημειώνεται πως ο μετασχηματισμός της Εθνικής περιλαμβάνει 6 κρίσιμους τομείς, 20 πρωτοβουλίες και 90 υποτομείς.
«Η Εθνική Τράπεζα εμπεριέχει ένα κρίσιμο κράμα ιστορίας που διαμορφώνει γερά θεμέλια. Ωστόσο η ιστορικότητά της κάποιες φορές την κάνει λιγότερο ευέλικτη», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΤΕ.
Προτεραιότητα για την τράπεζα αποτελεί ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες. Το νέο πλάνο προβλέπει μείωση του προσωπικού κατά 2.000 άτομα μέσω εθελουσίας συνταξιοδοτήσεως κ.λπ., εκτός των όσων εργαζομένων αποχωρήσουν με την εθελουσία που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σημαντικό είναι το έργο της τράπεζας στην προσέλκυση ξένων θεσμικών επενδυτών, σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης, επισημαίνοντας πως το πιστωτικό ίδρυμα θα μπορούσε να μελετήσει και κρίσιμες επενδύσεις π.χ. στο SPV που θα δημιουργήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα «κόκκινα» δάνεια.