Πακέτο μέτρων για οικονομική «ανάσα» στη ΔΕΗ
Ένα νέο πακέτο μέτρων με στόχο την παροχή οικονομικής «ανάσας» στη ΔΕΗ, η μετοχή της οποίας διολίσθησε μόλις χθες σε νέο ιστορικό χαμηλό, σημειώνοντας «βουτιά» της τάξεως του 4,28%, ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ειδικότερα, κι ενώ σήμερα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης, με «καυτά» ζητήματα στην ατζέντα αναφορικά με την έγκριση των τελικών σχεδίων των συμβάσεων αγοραπωλησίας των λιγνιτικών σταθμών της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, καθώς και της διαδικασίας αποσφράγισης και αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών, ο Γιώργος Σταθάκης έκανε γνωστά τα ακόλουθα:
- Την κατάργηση από την 1η Ιανουαρίου του 2019 της Χρέωσης Προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) που επιβάρυνε τις εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, τη ΔΕH και τους ιδιώτες, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (EΛΑΠΕ). Σύμφωνα με τον υπουργό, ιδίως η ΔΕH ωφελείται κατά τουλάχιστον 200 με 250 εκατ. ευρώ για την περίοδο του 2018-2020, ενώ ο ΕΛΑΠΕ παραμένει και σήμερα πλεονασματικός. Υπενθυμίζεται ότι η Χρέωση Προμηθευτή θα έπαυε να ισχύει από το 2020, ωστόσο, όπως προκύπτει από το υπουργείο, η πλεονασματική του πορεία φέρνει νωρίτερα την κατάργηση.
- Καταργείται από την 1η Ιανουαρίου του 2019 και το Τέλος Λιγνίτη που πληρώνουν οι παραγωγοί ρεύματος, δηλαδή η ΔΕH για τον ΕΛΑΠΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, το όφελος για τους παραγωγούς αντιστοιχεί σε 2 ευρώ ανά Μεγαβατώρα παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τον λιγνίτη, ήτοι 25 με 30 εκατ. ευρώ ετησίως.
Πρόκειται ουσιαστικά για μία απόφαση, που δίνει ένα μικρό κίνητρο στους υποψήφιους επενδυτές για τους λιγνιτικούς σταθμούς της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.
Παράλληλα, και σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο ΠΕΝ κοινοποίησε στην Κομισιόν και τον μόνιμο μηχανισμό επάρκειας ισχύος, ο οποίος περιλαμβάνει και την αποζημίωση των λιγνιτικών μονάδων.