ΕΛΠΕ: Ανοίγει το «παιχνίδι» και σε άλλους επενδυτές;
Ανοιχτό αφήνουν το ενδεχόμενο εμφάνισης και νέων «μνηστήρων» για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΠΕ κύκλοι της διοίκησης της εισηγμένης, όπως προέκυψε στη γενική συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε χθες.
Σημειώνεται ότι η προκήρυξη για την πώληση των μετοχών επιτρέπει υπό προϋποθέσεις τέτοιου είδους εξελίξεις, μετά το στάδιο της προεπιλογής και μέχρι 30 ημέρες πριν την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι το φθινόπωρο θα ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό η εικόνα σε σχέση με τις προσφορές και τους ενδιαφερόμενους καθώς και ότι ένα από τα θέματα που θα πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι η συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας των διυλιστηρίων, που σχετίζεται βέβαια τόσο με τη βούληση των μετόχων, όσο και με τις διεθνείς εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΕΛΠΕ, Ευστάθιο Τσοτσορό, ως το τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η προεπιλογή με βάση τα κριτήρια συμμετοχής (νομικές, τεχνικές και οικονομικές προϋποθέσεις) που περιγράφει η προκήρυξη και θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση του διαγωνισμού που περιλαμβάνει την πρόσβαση των ενδιαφερομένων σε πληροφορίες για τη δραστηριότητα της εταιρίας και την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.
Όπως είναι γνωστό, στις 30 Μαΐου εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αγορά των μετοχών πέντε επενδυτικά σχήματα, που είναι τα: Alrai Group Holdings Limited, Carbon Asset Μanagement DWC-LLC και Alshaheen Group S.A. (σε κοινοπραξία), Gupta Family Group Alliance, Glencore Energy UK LTD και Vitol Holding B.V.
Σε σχέση με τη δραστηριοποίηση του ομίλου στο φυσικό αέριο, οι πηγές των ΕΛΠΕ ανέφεραν ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή, αλλά οι αποφάσεις σε σχέση με τη συμμετοχή στη ΔΕΠΑ θα ληφθούν όταν γίνουν γνωστές όλες οι παράμετροι του θέματος.
Η απόφαση του ομίλου, υπό το ισχύον ιδιοκτησιακό καθεστώς, είναι να δραστηριοποιηθεί σε όλο το φάσμα της αγοράς (εισαγωγή, προμήθεια και λιανική) και με εταιρικό σχήμα στο οποίο θα διασφαλίζεται ο έλεγχος με το 51 % των μετοχών.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο όμιλος αναμένει να ξεκαθαριστούν τα δεδομένα σε σχέση με την αποκρατικοποίηση του εμπορικού σκέλους της ΔΕΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι τα ΕΛΠΕ ελέγχουν το 35% των μετοχών της ΔΕΠΑ (το υπόλοιπο 65% ανήκει στο Δημόσιο), συνεπώς η απόφαση που θα ληφθεί μπορεί να είναι είτε αύξηση της συμμετοχής στη ΔΕΠΑ προκειμένου να φθάσει στο 51%, είτε αποχώρηση.