ΕΛΠΕ: Επενδύσεις 1 δισ. στην πενταετία 2018-2022
Ως το τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η προεπιλογή των ενδιαφερομένων για την εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών των ΕΛΠΕ και θα ακολουθήσει το επόμενο στάδιο που είναι η υποβολή δεσμευτικών προσφορών, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευστάθιος Τσοτσορός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων.
Στην ομιλία του ο επικεφαλής του ομίλου παρουσίασε τους βασικούς άξονες του πενταετούς αναπτυξιακού προγράμματος που περιλαμβάνει επενδύσεις 1 δισ. ευρώ ευρώ στην πενταετία 2018-2022, διάστημα στο οποίο προβλέπεται να διατηρηθεί υψηλή κερδοφορία με μέσο EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) μεταξύ 700 και 750 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2017 τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ έφθασαν σε επίπεδα - ρεκόρ με EBITDA 834 εκατ. ευρώ και ιστορικό υψηλό παραγωγής και πωλήσεων.
Κατά την ομιλία του ο κ. Τσοτσορός στάθηκε ιδιαίτερα στο μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα και τη θέση των ΕΛΠΕ στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνει η πολιτική χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η ψηφιοποίηση, η αύξηση του ρόλου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Η Διοίκηση και τα στελέχη παρακολουθούν συστηματικά, μελετούν και αναλύουν διεξοδικά τις εξελίξεις και τα χαρακτηριστικά της υπό διαμόρφωση νέας εποχής και εντός του 2018 ολοκληρώνουν και καταθέτουν συγκροτημένη πρόταση προς τους μετόχους, με τις εναλλακτικές επιλογές, για τη λήψη των αποφάσεων που θα καθορίσουν τη θέση και το ρόλο του Ομίλου στη μεταψηφιακή εποχή των οικονομιών χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στη Ν.Α Ευρώπη», τόνισε ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ.
Αναφερόμενος δε στις διεθνείς εξελίξεις τόνισε ότι «δεν υπάρχει ούτε ελάχιστο περιθώριο εφησυχασμού», καθώς η τρέχουσα συγκυρία και οι αρνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις που καταγράφονται διεθνώς, αναδεικνύουν την ανάγκη εγρήγορσης και ανάληψης συντονισμένων δράσεων, στην κατεύθυνση της υλοποίησης ενός βιώσιμου, αναπτυξιακού σχεδιασμού που θα στοχεύει στη διαρκή βελτίωση όλων των παραμέτρων της διεθνούς ανταγωνιστικότητας του Ομίλου.
Όπως ανακοινώθηκε ο προγραμματισμός περιλαμβάνει την αύξηση του χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών από 9 σε 200 μεγαβάτ σε ορίζοντα τριετίας. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΠΕ Ανδρέα Σιάμισιη κεντρικό στόχο αποτελεί η μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων που προκύπτουν από τον δανεισμό της προηγούμενης δεκαετίας για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων εκσυγχρονισμού των διυλιστηρίων Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης.
Ήδη την τελευταία διετία ο δανεισμός μειώθηκε κατά 600 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Σιάμισιης αναφέρθηκε στις προβλέψεις της ΕΕ για μείωση της ζήτησης πετρελαιοειδών κατά 25 - 30 % μέχρι το 2050, ενώ σημείωσε ότι η εφαρμογή από το 2020 του νέου κανονισμού για ναυτιλιακά καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τα ΕΛΠΕ.
Η γενική συνέλευση ενέκρινε εξάλλου την πρόταση του ΔΣ για διανομή μερίσματος 0,4 ευρώ ανά μετοχή (έχει ήδη καταβληθεί 0,15 ευρώ ως προμέρισμα). Την αντίθεσή του στην πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών των ΕΛΠΕ εξέφρασε το Σωματείο των εργαζομένων που ανήρτησε πανό στην έναρξη της γενικής συνέλευσης.