Folli Follie: Η παρέμβαση της Ε.Κ. και οι θεωρίες… συνωμοσίας
Οι φήμες που κυκλοφορούσαν τα τελευταία 24ωρα περί δικαστικής παρέμβασης στο θέμα της Folli Follie, επαληθεύτηκαν χθες, καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε να προχωρήσει στην κατάθεση έγκλησης – μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.
Το αιτιολογικό της απόφασης είναι το γεγονός ότι η εταιρεία δεν απέστειλε τα στοιχεία, που της είχαν ζητηθεί.
Βεβαίως, το ερώτημα είναι, εάν μπορούσε η Ε.Κ να αναλάβει τέτοια πρωτοβουλία, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί επισήμως ο ανεξάρτητος οικονομικός έλεγχος, που πραγματοποιεί η EY στις οικονομικές καταστάσεις της Folli Follie Group.
Όμως, η Ε.Κ αποφάσισε τη μηνυτήρια αναφορά και για να καλύψει τα… νώτα της, ύστερα μάλιστα και από την έντονη κριτική εις βάρος της ότι επενέβη με μεγάλη καθυστέρηση.
Η Ε.Κ ζήτησε οικονομικά στοιχεία από τη διοίκηση της εισηγμένης, με στόχο τη διερεύνηση και τον καταλογισμό ευθυνών για την υπόθεση που ξέσπασε μετά τη δημοσιοποίηση του report του fund QCM, στο οποίο γινόταν λόγος για σοβαρές ατασθαλίες στα οικονομικά στοιχεία της Folli Follie.
Στο επίκεντρο βρίσκεται το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων του ομίλου, με την εταιρεία να εμφανίζει στις λογιστικές καταστάσεις του 2017 ταμειακά διαθέσιμα 446 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, στην αγορά κυκλοφορούν και θεωρίες… συνωμοσίας ξένων, που επιδιώκουν να «αρπάξουν» μία από τις ισχυρότερες ελληνικές πολυεθνικές!
Η εταιρεία της οικογένειας Κουτσολιούτσου «ξέμεινε από καύσιμα» και είναι πλέον στόχος των κινέζων επενδυτών, που βοήθησαν στη ραγδαία της άνοδο!
Τα πρώτα «χτυπήματα» έπεσαν από το fund QCM, που αμφισβήτησε την αλήθεια των οικονομικών στοιχείων της. Η QCM πρωταγωνίστησε στη διάλυση της ιταλικής γαλακτοβιομηχανίας Parmalat, το 2015, και μέχρι σήμερα οι κινήσεις της εναντίον της Folli Follie έχουν φέρει τρελές αποδόσεις σε όσους πόνταραν στην πτώση της μετοχής της εισηγμένης σε προθεσμιακά συμβόλαια της ελληνικής αγοράς Παραγώγων.
Στην αρχή, ο επιχειρηματικός κόσμος πίστεψε ότι είναι μια επίθεση κερδοσκόπων. Σύντομα, όμως, άρχισαν να διαμορφώνονται «υποψίες», καθώς η οικογένεια Κουτσιολιούτσου καθυστερούσε να απαντήσει, ενώ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διατάχθηκε πλήρης έλεγχος.
Η χθεσινή παρέμβαση της Επιτροπής περιπλέκει τα πράγματα, καθώς η έγκληση εξετάζεται από τον εισαγγελέα, ενώ ακολουθεί η απόφαση ή μη για ανάθεση της έρευνας σε ανακριτή.
Η έγκληση κατατέθηκε σύμφωνα με το Ν 1969/1991 (που αφορά εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, αμοιβαία κεφάλαια, διατάξεις εκσυγχρονισμού και εξυγιάνσεως της κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις), αρ.76 παρ. 8 το οποίο αναφέρει ότι: «Μέλη του διοικητικού συμβουλίου, διευθυντές και υπάλληλοι νομικών προσώπων, χρηματιστηριακοί εκπρόσωποι και χρηματιστές που εν γνώσει τους υποβάλλουν ψευδή ή ανακριβή στοιχεία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή παραλείπουν την υποβολή στοιχείων ή παρεμποδίζουν με οποιονδήποτε τρόπο τη διενέργεια ελέγχου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ή δημοσιεύουν ψευδή ή ανακριβή οικονομικά στοιχεία για την επιχείρηση τους τιμωρούνται με φυλάκιση και χρηματική ποινή μέχρι πενήντα εκατομμύρια δραχμές».