Διαψεύδει τα περί επιθέσεων α λα Folli Follie το QCM
«Η QCM δεν εμπλέκεται σε καμία άλλη ελληνική εταιρεία πλην της Folli Follie», αναφέρει σε δήλωσή του το αμερικανικό hedge fund», όπως μετέδωσε το Reuters.
Η ελεγκτική εταιρεία θα κρίνει την επόμενη ημέρα
Σημειώνεται πως η χρηματιστηριακή αξία της Folli Follie έχει υποχωρήσει περί τα 500 εκατ. ευρώ μέσα σε δύο συνεδριάσεις με τη μετοχή να καταγράφει δύο συνεχή limit down, ενώ μερίδα αναλυτών προβλέπει μία υποχώρηση της τιμής περί τα 3 ευρώ, όσο ήταν πριν αρχίσει την «τρελή κούρσα» προς τα 30 ευρώ.
Kαθώς εντείνεται η κόντρα με το επενδυτικό κεφάλαιο Quintessential Capital Management, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε ανεξάρτητο έλεγχο στοιχείων των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεών της εισηγμένης για τη χρήση 2017, από αναγνωρισμένη διεθνή ελεγκτική εταιρεία, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας της FFG προέρχεται εκτός Ελλάδος.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε ομίλους με πολυεθνική παρουσία, όπως η FF Group, οι ατομικές και ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις υπογράφονται από ελεγκτικές εταιρείες, οι οποίες είναι σε θέση να ελέγξουν τουλάχιστον το 60% των ενοποιημένων εσόδων.
Αυτό φαίνεται πως δεν συμβαίνει στην FF Group, καθώς οι οικονομικές καταστάσεις μητρικής και ομίλου υπογράφονται από μια μικρή εγχώρια εταιρεία, η οποία εντάσσεται στο διεθνές δίκτυο της Ecovis, ενώ αυτές της Κίνας από τοπική ελεγκτική εταιρεία.
Η καταστροφική για την φήμη της Folli Follie έκθεση που χρησιμοποιεί αρκετά στοιχεία που δημιουργούν εύλογα ερωτήματα με πρώτο και κυρίαρχο πως μια πολυεθνική εταιρεία με τζίρο 1 δισ δολάρια παγκοσμίως δεν χρησιμοποιεί μία από τις εγνωσμένου κύρους και αποδοχής 4 ελεγκτικές εταιρείες αλλά μία άγνωστη κινεζική εταιρεία, την Ecovis.
Αν από το πόρισμα του ανεξάρτητου ελεγκτή εγείρονται αμφιβολίες για την ορθότητα των οικονομικών καταστάσεων, ο ορκωτός καλείται να αναιρέσει το πιστοποιητικό ελέγχου. Στην περίπτωση που τα στοιχεία, τα οποία παραθέτει με την έκθεσή της η Quintessential Capital Management, δεν αποδειχθούν με το πόρισμα, το θέμα επί της ουσίας κλείνει.
Το ανησυχητικό για την ελληνική αγορά είναι πώς το Quintessential Capital Management ένα σχετικά μικρό hedge fund, που διαχειρίζεται όχι περισσότερα από 50 εκατ. δολάρια από ένα γραφείο στη Λεωφόρο Μάντισον της Νέας Υόρκης, κατάφερε να αναστατώσει έναν πολυεθνικό όμιλο και την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Από το 2009 μέχρι το 2017, ο όμιλος Folli Follie κατάγραψε καθαρά κέρδη της τάξης του 1,5 δισεκατομμυρίων Ευρώ.
Σε όλο αυτό το διάστημα, ο όμιλος δεν διένειμε μέρισμα στους μετόχους του παρά μόνον επέστρεψε κεφάλαιο της τάξης των 80 εκατ. Ευρώ μόνον, το 2010, το 2014 και το 2015. Ούτε φέτος τα Follie Folli θα διανείμουν μέρισμα, αφού η μητρική εταιρεία εμφανίζει ζημιές -για μία ακόμη χρονιά- προφανώς για να αποφύγει τη βαριά φορολογία που επιβάλλεται στη χώρα μας.
Σε νεότερη έκθεσή του, το QCM υποστηρίζει εκ νέου πως από τα 587 σημεία πώλησης της Folli Follie , μονάχα 289 φαίνεται πως είναι ανοιχτά, αμφισβητώντας παράλληλα και τα στοιχεία πωλήσεων του ομίλου, ζητώντας τη διενέργεια λογιστικού ελέγχου.
Όπως υποστηρίζει το fund, εάν τα 587 σημεία πωλήσεων θεωρηθούν λειτουργικά, τα στοιχεία της Folli Follie καταδεικνύουν πως ο τζίρος ανά κατάστημα στην Ασία είναι οκταπλάσιος σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.
H αλήθεια είναι πως η επίσημη απάντηση της Follie Folli στο «κατηγορητήριο» της QCM αποκαλύπτει ότι το δίκτυο σημείων πώλησης λιανικής έχει μειωθεί από 634 το 2016, σε 587 στα τέλη του 2017.
Αυτή η μείωση 47 σημείων πώλησης δεν περιλαμβάνεται στις λογιστικές καταστάσεις, που δημοσιοποιήθηκαν για τη χρήση του 2017.
Στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος Τζώρτζης Κουτσολιούτσος μίλησε για «λελογισμένη αναδιάρθρωση του δικτύου» κατά 40 καταστήματα….
Στην ίδια τηλεδιάσκεψη, ο κ. Κουτσολιούτσος είχε αποκάλυψε ότι έχει αποφασίσει να αποσυρθεί από την πανευρωπαϊκή ανάπτυξη της φίρμας Juicy Couture, αλλά θα συνεχίσει προς το παρόν την αντιπροσώπευσή της σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Κύπρο.
Σε ό,τι αφορά την Links of London στη Μεγάλη Βρετανία, είχε παραδεχτεί ότι η επίδοσή της είναι αρνητική, καθώς «δεν πουλάει εκτός Λονδίνου», αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή και στην επίπτωση του Brexit.
Για την ελληνική αγορά, η οποία αντιπροσωπεύει το 22% των δραστηριοτήτων του ομίλου, ο Τζ. Κουτσολιούτσος είχε κάνει λόγο για «φάση σταθεροποίησης, χωρίς ωστόσο ενδείξεις σαφούς ανάκαμψης».
Αναφορικά με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2017, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Folli Follie είχε εξηγήσει πως επηρεάστηκαν σημαντικά από τις συναλλαγματικές διαφορές -μόνον στο τέταρτο τρίμηνο υπήρξε αρνητική επίπτωση κατά 22 εκατ. ευρώ, όπως είχε πει- και από την εγγραφή έκτακτων και μη επαναλαμβανόμενων εξόδων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μετοχική σύνθεση των Folli Follie έχει ως εξής: Οικογένεια Δημήτρη Κουτσολιούτσου 39%,
Ξένοι θεσμικοί επενδυτές 31%, Fosun International Holdings 13,9%, Fidelity International 8,3%, Έλληνες θεσμικοί επενδυτές 4,3% και Ιδιώτες επενδυτές 2,4%.