esee

Υπερχρεωμένοι σε Εφορία και Ταμεία οι λιανέμποροι!

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Δημιουργία 10/01/18, 14:36
«Βραδυφλεγής βόμβα» αποτελούν για τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία, οι οποίες πήραν την... ανιούσα το 2017 σε σχέση με το 2016.

Πρόκειται για ένα από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας της ΕΣΕΕ, η οποία είδε την Τετάρτη το φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία το πρώτο εξάμηνο του 2017 άγγιξαν το 31%, από 29% το α’ εξάμηνο του 2016, ενώ σταθερά υψηλές παρέμειναν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Ασφαλιστικά Ταμεία στο 30%, αποδεικνύοντας την αδυναμία των εμπόρων να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Μάλιστα, οι ίδιοι αναζητώντας ζεστό χρήμα, βάζουν το χέρι στην... τσέπη τους!

Παράλληλα, η έρευνα καταγράφει και την αδυναμία πρόσβασης των επιχειρήσεων του κλάδου στον τραπεζικό δανεισμό. Η χρηματοδότηση, με βάση την έρευνα, έγινε είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων (87,7%), είτε μέσω προσωπικών κεφαλαίων του ιδιοκτήτη (52,9%). Σημειώνεται επίσης πως στο πρώτο εξάμηνο του 2017 το 1/3 των εμπορικών επιχειρήσεων δεν εξυπηρετούσε το δάνειό του όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2016 το ποσοστό αυτό ήταν στο ½.

Αξιοπρόσεχτη διαπίστωση της ετήσιας έρευνας –μετά τον έλεγχο ισολογισμών ΑΕ και ΕΠΕ αλλά και πολύ μικρών επιχειρήσεων με τζίρο κάτω των 200.000 ευρώ- είναι πως ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε το 2017 κατά 8,7% την ίδια στιγμή που και η απασχόληση τονώθηκε με 33.000 νέες θέσεις εργασίας στο λιανεμπόριο. Σε ό,τι αφορά στις μικρές επιχειρήσεις, καταγράφεται οριακή αύξηση του κύκλου εργασιών αφού ο μέσος κύκλος εργασιών αυξήθηκε από τις 130.000 ευρώ το 2016 στις 150.000 ευρώ ο 2017.

Παρουσιάζοντας την έρευνα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης σημείωσε ότι προκύπτει σταθεροποίηση στο ελληνικό λιανεμπόριο, αλλά και πολλές ταχύτητες όσον αφορά τη διάρθρωση των επιχειρήσεων. «Τα επικίνδυνα πέρασαν αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά», είπε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «η τριετής περίοδος μετά τα μνημόνια που θα βρισκόμαστε στο πλαίσιο της παρακολούθησης θα πρέπει να είναι και η τελευταία. Δεν θα πρέπει τα τρία μνημόνια να επαναληφθούν με τη μορφή των πλαισίων παρακολούθησης».

«Για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, που θα αφορά τις ΜμΕ, θα εξαρτηθεί από το πότε θα αποφασιστεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η ενίσχυση των επενδύσεων και της εγχώριας παραγωγής», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Αν σου άρεσε κάνε