Χρυσή χρονιά το 2022 για τον κλάδο των εξορύξεων - Τα στατιστικά στοιχεία

Χρυσή χρονιά το 2022 για τον κλάδο των εξορύξεων - Τα στατιστικά στοιχεία

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 12:27 Δημιουργία 19/06/23, 12:24
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Αύξηση της παραγωγής κατά 3%, των εξαγωγών κατά 20% και των εσόδων κατά 12,5% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του εξορυκτικού κλάδου το 2022 σε σχέση με το 2021.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, Αθανάσιος Κεφάλας, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου, που πρόκειται να συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη 22 Ιουνίου.

«Το 2022 ήταν μία χρονιά με σημαντικές προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Η συνεχιζόμενη επαγρύπνηση για την πανδημία, η ακριβή ενέργεια που έγινε σχεδόν ενεργειακή κρίση μετά το μέτωπο στην Ουκρανία, η διαταραχή στις εφοδιαστικές αλυσίδες και οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις απαίτησαν προσοχή και αποτελεσματική διαχείριση και ηγεσία σε όλα τα επίπεδα», επεσήμανε ο κ. Κεφάλας.

«Το ξεκίνημα του έτους ήταν ενθαρρυντικό για τον ελληνικό εξορυκτικό κλάδο με άνοδο της ζήτησης, με οδηγούς τον εγχώριο κατασκευαστικό τομέα, τη διεθνή ζήτηση των μετάλλων και βιομηχανικών ορυκτών, την καλή πορεία στις εξαγωγές καθετοποιημένων προϊόντων μαρμάρων και τους περιορισμούς των εξαγωγών της Κίνας σε προϊόντα μαγνησίας για περιβαλλοντικούς λόγους και αυτό παρά τις ανοδικές τάσεις στο κόστος παραγωγής. Όμως, στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 υπήρξε εκτίναξη του κόστους ενέργειας, ακόμα και μετά τις κρατικές επιδοτήσεις, μεγέθυνση των δυσκολιών εφοδιασμού με πρώτες ύλες και μηχανήματα, επίδραση από τις έντονες πληθωριστικές τάσεις και προβλήματα από τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Η ανοδική πορεία επιβραδύνεται αλλά δεν ανακόπτεται, όμως οι πιέσεις στο κόστος δεν αντισταθμίζονται πλήρως από τις αυξημένες τιμές, διότι αυτές οι αυξήσεις περιορίζονται από τον διεθνή ανταγωνισμό παραγωγών από χώρες που δεν έχουν τα ίδια μακροοικονομικά χαρακτηριστικά», πρόσθεσε.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Κεφάλας στη στήριξη που έδωσε η παραγωγή πάνω από 13 εκατομμυρίων τόνων λιγνίτη για την αποσόβηση της ενεργειακής κρίσης στη χώρα μας.

Όσον αφορά στο 2023, ο κ. Κεφάλας τόνισε ότι ξεκίνησε με καλούς οιωνούς, καθώς η αναμονή εκκίνησης έργων υποδομής μπορεί να επηρεάσει τη ζήτηση αδρανών, υπάρχει αισιοδοξία για τα μάρμαρα και τα βιομηχανικά ορυκτά, ενώ υπάρχει ετοιμότητα στην παραγωγή λιγνίτη για τον ασφαλή και επαρκή εφοδιασμό της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια.

Αν σου άρεσε κάνε