Στα 2,27 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο της Cenergy Holdings
Σε 381 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι πωλήσεις της Cenergy Holdings το πρώτο τρίμηνο του 2023, αυξημένες κατά 27% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στον τομέα των σωλήνων χάλυβα, ο οποίος εκτελεί έργα από παραγγελίες που εξασφαλίστηκαν κατά τη διάρκεια του 2022. Η ζήτηση για καλωδιακά προϊόντα παρέμεινε ισχυρή με βελτιωμένα περιθώρια κέρδους, ενώ η δραστηριότητα των καλωδιακών έργων συνέχισε να στηρίζει την κερδοφορία ολόκληρου του τομέα.
Η λειτουργική κερδοφορία για το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν η υψηλότερη ιστορικά με το αναπροσαρμοσμένο EBITDA να ανέρχεται σε 44 εκατ. ευρώ, 95% υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι, ως αποτέλεσμα των ισχυρών επιδόσεων και στους δύο κλάδους. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 15,4 εκατ. ευρώ έναντι των 9,6 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Οι σημαντικές αναθέσεις έργων του τελευταίου διαστήματος οδήγησαν το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών 1 στα 2,27 δισ. ευρώ στις 31 Μαρτίου 2023 έναντι 2 δισ. ευρώ τρεις μήνες νωρίτερα.
Σημειώνεται ότι το σχέδιο επέκτασης του εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων της Κορίνθου βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι εντός χρονοδιαγράμματος. Πρόσφατα, εξασφαλίστηκε η πλήρης χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου μέσω δανείου ύψους 88 εκατ. ευρώ, η οποία θα υλοποιηθεί εντός του πλαισίου συγχρηματοδότησης της EBRD με το ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Το αναπροσαρμοσμένο EBITDA για το οικονομικό έτος 2023 αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 180 και 200 εκατ. ευρώ.
Σχολιάζοντας τις επιδόσεις του ομίλου, ο Αλέξης Αλεξίου, διευθύνων σύμβουλος της Cenergy Holdings δήλωσε: «Το νέο έτος ξεκίνησε εξαιρετικά με ένα πλήρες πρόγραμμα παραγωγής σε όλα τα εργοστάσια και αρκετές νέες αναθέσεις έργων. Αυτό μας επέτρεψε να καταγράψουμε το καλύτερο πρώτο τρίμηνο όλων των εποχών σε επίπεδο αποτελεσμάτων ενώ, παράλληλα, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών σταθεροποιήθηκε πάνω από το όριο των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την αυξανόμενη ζήτηση για εξηλεκτρισμό να παραμένει ο βασικός μοχλός ανάπτυξης του Ομίλου. Η αναγκαία επέκταση της δυναμικότητας παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων υποστηρίζεται πλήρως από έναν ισχυρό χρηματοδοτικό εταίρο, όπως η EBRD ενώ, ταυτόχρονα, οι παραγγελίες που έχουν ήδη εξασφαλιστεί επιτρέπουν στον όμιλο να αναμένει μια ισχυρή λειτουργική κερδοφορία, σε όρους αναπροσαρμοσμένου EBITDA, για το οικονομικό έτος 2023 της τάξης των 180 - 200 εκατ. ευρώ».
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο τομέας καλωδίων αναμένεται να διατηρήσει το βελτιωμένο μείγμα πωλήσεων και τα ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους στην επιχειρηματική μονάδα των προϊόντων καλωδίων, ενώ αυτή των έργων αναμένει ανάλογα υψηλό επίπεδο παραγγελιών. Όλα τα εργοστάσια διατηρούν υψηλά τα ποσοστά χρήσης της παραγωγικής τους δυναμικότητας κατά τη διάρκεια του έτους και, σε συνδυασμό με τα προαναφερθέντα, υποστηρίζουν την κερδοφορία του τομέα για το 2023. Ταυτόχρονα, η δυναμική του εξηλεκτρισμού στην Ευρώπη και η αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικών διασυνδέσεων αναμένεται να τροφοδοτήσουν περαιτέρω το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών. Επίσης, συνεχίζονται οι συζητήσεις για τη συνεργασία με την Ørsted σχετικά με την κατασκευή εργοστασίου υποβρυχίων inter-array καλωδίων στο Maryland των ΗΠΑ.
Στον τομέα σωλήνων χάλυβα αναμένεται να συνεχιστεί η δυναμική ζήτηση για φυσικό αέριο, σύμφωνα με τις βασικές κατευθύνσεις της ενεργειακής μετάβασης. Η ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια μαζί με τις τρέχουσες υψηλές τιμές ενέργειας, πιέζουν προς την εκμετάλλευση νέων αλλά και υφιστάμενων αποθεμάτων φυσικού αερίου και αυξάνουν τη ζήτηση για νέες διασυνδέσεις, ενώ νέοι αγωγοί, πιστοποιημένοι για τη νέα εποχή του υδρογόνου, και έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) προχωρούν δυναμικά. Καθώς βελτιώνονται οι συνθήκες της αγοράς, αυξάνονται οι παραγγελίες, άρα και οι θετικές προοπτικές για το 2023.
Με δεδομένο το ισχυρό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών και για τους δύο τομείς και την αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα ενεργειακών υποδομών παγκοσμίως, η Cenergy Holdings αναμένει για το οικονομικό έτος 2023 αναπροσαρμοσμένο EBITDA της τάξης των 180-200 εκατ. ευρώ. Οι εν λόγω προοπτικές υποθέτουν:
(α) την ομαλή εκτέλεση των έργων και στους δύο τομείς,
(β) την ισχυρή ζήτηση για καλωδιακά προϊόντα και
(γ) τον περιορισμένο οικονομικό αντίκτυπο από ένα αβέβαιο παγκόσμιο γεωπολιτικό και μακροοικονομικό περιβάλλον, τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις ή/και τις προκλήσεις ή/και τις πιθανές διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας.