Εμφύλιος στην BlackRock για την ατζέντα ESG
Εμφύλιος πόλεμος έχει ξεσπάσει στη BlackRock, με τον μέτοχο Bluebell Capital να ζητάει την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου, Λάρι Φινκ, κατηγορώντας την τράπεζα για «υποκρισία» όσον αφορά την ατζέντα ESG που αφορά το Περιβάλλον, την Κοινωνία και τη Διακυβέρνηση.
Το Bluebell, το οποίο κατέχει ένα μικρό ποσοστό μετοχών στην εταιρεία, έστειλε στις 10 Νοεμβρίου επιστολή στον Λάρι Φινκ, εκφράζοντας τη βαθιά του ανησυχία για τους κινδύνους, στους οποίους εκτίθεται η BlackRock, υπό την ηγεσία του.
«Τους τελευταίους 18 μήνες, το Bluebell διεξήγαγε μια σειρά εκστρατειών για να προωθήσει την ατζέντα του σε θέματα κλίματος και διακυβέρνησης. Η BlackRock όμως, δεν στήριξε αυτές τις πρωτοβουλίες, καθώς θεώρησε ότι δεν εξυπηρετούν το συμφέρον των πελατών» ήταν η απάντηση της διοίκησης.
Το λονδρέζικο Bluebell είναι ένα ακτιβιστικό fund, το οποίο διαχειρίζεται 250 εκατ. δολάρια, διαθέτοντας ένα μικρό μερίδιο μετοχών στη BlackRock. Συχνά – πυκνά ασκεί κριτική σε διάφορες εταιρείες, όπως για παράδειγμα συνέβη στην περίπτωση των Richemont και Solvay. Πρόσφατα δε, συνέβαλε στην επιτυχημένη εκστρατεία για την αλλαγή διοίκησης της Danone.
Μιλώντας στο CNBC, ο συνιδρυτής του fund, Τζουζέπε Μπιβόνα, εξέφρασε την ανησυχία του ότι το κενό μεταξύ του τι θεωρεί η BlackRock ότι είναι το ESG και του τι πράττει στην πράξη, διευρύνεται συνεχώς. «Βλέπουμε ότι η BlackRock υιοθετεί μια σειρά κακών πρακτικών επί της διακυβέρνησης, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος (ESG), οι οποίες δεν ευθυγραμμίζονται με όσα έχει εξαγγείλει».
Ειδική αναφορά έκανε στην προ τριετίας δέσμευση της τράπεζας να αποχωρήσει από τις επενδύσεις, οι οποίες αφορούν τον θερμικό άνθρακα. Όμως, αυτή η υπόσχεση εξαιρεί τα παθητικά κεφάλαια, τα οποία αποτελούν το 64% των συνολικών υπό διαχείριση assets.
Αποτέλεσμα είναι η BlackRock να παραμένει μέτοχος σε εταιρείες, όπως η Glencore, η Exxaro, η Peabody και η Whitehaven, οι οποίες θεωρούνται από τους μεγαλύτερους «παίχτες» στη «βρόμικη» και περιβαλλοντικά επιζήμια αγορά του άνθρακα.
«Όταν η τιμή του άνθρακα βρισκόταν στα 76 δολάρια ανά τόνο, η BlackRock μιλούσε για την ανάγκη απο-επένδυσης. Τώρα η τιμή του άνθρακα κοστίζει 380 δολάρια ανά τόνο και η BlackRock κάνει λόγο για μια “υπεύθυνη διοίκηση”. Νομίζω ότι υπάρχει μια υψηλή συσχέτιση μεταξύ της στρατηγικής της BlackRock και της τιμής του άνθρακα» τόνισε ο Μπιβόνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της BlackRock στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης βρίσκεται στα 710 δολάρια, χάνοντας περισσότερο από 22% σε σχέση με τις αρχές του 2022.
«Νούμερο 1» μέτοχος της τράπεζας είναι το Vanguard Group, η οποία ελέγχει 8,5% των μετοχών. Ακολουθούν το BlackRock Fund Advisors, το SsgA Funds Management και το Temasek Holding.