Prodexpo: Συνέδριο για τις επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα ανάπτυξης ακινήτων
Οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και η ανάγκη για την επίλυση του προβλήματος του χρέους βρέθηκαν στο επίκεντρο συζητήσεων του συνεδρίου ανάπτυξης ακινήτων της Prodexpo.
Όπως επισήμανε ο κ. Άνθιμος Θωμόπουλος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Finance, το πρόβλημα χρέους ουσιαστικά δεν έχει λυθεί, καθώς από τα 170 δισ. ευρώ τα 100 δισ. ευρώ εξακολουθούν να βαραίνουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. «Αν δεν κάνουμε κάτι να λύσουμε το θέμα του χρέους, η δυναμική που υπάρχει στην ελληνική αγορά ακινήτων θα διαστρεβλωθεί» ανέφερε ο κ. Θωμόπουλος, τονίζοντας ότι η κεντρική ιδέα είναι να γίνει αναχρηματοδότηση αυτών των δανείων. Πρόσθεσε πώς πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο θα διαρκέσει η νέα πολλαπλή κρίση που βιώνει η διεθνής οικονομία και πόσο βαθιά θα είναι.
Αναλύοντας τον τρόπο που επηρεάζουν οι παγκόσμιες οικονομικές και γεωπολιτικές αβεβαιότητες τις διεθνείς επενδύσεις στα ακίνητα ο κ. Φρανκ Ρόσεν, εκτελεστικός διευθυντής της Capital Markets υποστήριξε ότι η ανάπτυξη ακινήτων βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας. Δυσκολίες που ενισχύονται από τα υψηλά επιτόκια, δημιουργώντας ταυτόχρονα ευκαιρίες για όσους έχουν ρευστό στα χέρια. Ανέφερε επίσης ότι η εταιρεία του έχει επενδύσει περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, αναζητώντας διαρκώς νέες ευκαιρίες.
Μιλώντας στο ίδιο πάνελ ο Μπιλ Μίχουλας αντιπρόεδρος της Global Business Development, έκανε λόγο για ανθεκτικότητα της αγοράς, ειδικά όσον αφορά στα νέα συστήματα, τον εξοπλισμό και τα δεδομένα. Είπε ότι η εταιρεία του δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμα μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα, κάτι όμως που φαίνεται ότι αλλάζει, αφού αρκετοί πελάτες της έρχονται για πρώτη φορά στην χώρα μας, διαβλέποντας φιλικό επενδυτικό περιβάλλον και πολύ καλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό.
Από την πλευρά του, ο Έιταν Μαόζ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της EM Global Real Estate Investment, ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στην ελληνική αγορά. Επισήμανε ότι η γεωγραφική εγγύτητα της χώρα μας με το Ισραήλ και η συναλλαγματική ισοτιμία - αφού το εθνικό νόμισμα του Ισραήλ είναι πολύ ισχυρό σε σχέση με το ευρώ - δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για τους Ισραηλινούς να επενδύσουν στην Ελλάδα.
«Η Ελλάδα είναι από μόνη της μία ευκαιρία»
«Η Ελλάδα είναι από μόνη της μία ευκαιρία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dimand, αναλύοντας τις επενδυτικές δυνατότητες της χώρας, καθώς επίσης τα βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα σχέδια της εταιρείας.
«Πιστεύουμε στην ελληνική οικονομία και στην Ελλάδα, αλλιώς δε θα επενδύαμε στη χώρα. Έχουμε εδώ την έδρα μας και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε εδώ», ανέφερε. χαρακτηριστικά. Όσον αφορά τη στάση της εταιρείας απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά ο κ. Ανδριόπουλος είπε: «Έχουμε μάθει και εφαρμόζουμε πολύ καλά την προσαρμοστικότητα. Τους επόμενους 18 μήνες είμαστε πιο προσεκτικοί, αλλά δεν έχουμε μειώσει ποτέ τον ρυθμό των 20 έργων μας. Δε φοβόμαστε να κρατήσουμε τη μηχανή παραγωγής ενεργή», είπε.
Όσον αφορά την προοπτική επένδυσης στον Βοτανικό, επεσήμανε ότι η ανάπλαση εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός της πενταετίας, ενώ το χαρακτήρισε ως το πιο πολυπαραγοντικό γήπεδο που έχει γίνει ποτέ. «Ένα έργο που θα βοηθήσει σημαντικά την κοινωνία, την ομάδα, την περιοχή».
Όσον αφορά την αγορά γραφείων ο κ. Ανδριόπουλος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η αγορά προσπαθεί να αναπληρώσει το κενό των προηγούμενων ετών της ύφεσης και εκτίμησε ότι για τα επόμενα 2-4 χρόνια θα υπάρχει ένας ικανοποιητικός ρυθμός ζήτησης για γραφεία. Ειδικότερα, μιλώντας για το εν εξελίξει έργο του Πύργου του Πειραιά, έκανε λόγο για έναν αστικό μύθο που διατηρήθηκε για 47 χρόνια, καθώς από τις μελέτες διαπιστώθηκε απόκλιση μόλις κατά 2,2 εκατοστά σε ένα κτίριο 24 ορόφων.
«Για ένα τέτοιο κτίριο που παραλάβαμε το 2020, το γεγονός ότι τον Οκτώβριο 2023 θα το εγκαινιάσουμε, μιλάμε για έναν αξιοζήλευτο χρόνο ευρωπαϊκών επιπέδων» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά το ΜΙΝΙΟΝ επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα κτίριο που το παρακολουθούσαμε από το 2006 και έκανε γνωστό ότι τον άλλο μήνα θα ξεκινήσει η κατασκευή της όψης του, ενώ σύντομα ξεκινάει η έρευνα της αγοράς για τους χρήστες.
Για τις εργασίες στο ξενοδοχείο MOXY στην Ομόνοια, ο κ. Ανδριόπουλος έκανε γνωστό ότι βρέθηκαν πάνω από 70 τόνοι αμίαντου, για την αφαίρεση και την καταστροφή του οποίου, το κόστος ανήλθε σε πάνω από 400 χιλιάδες ευρώ.
Όπως είπε κοντά στην ολοκλήρωση βρίσκεται το έργο «Kaizen Campus» στο Μαρούσι, και επεσήμανε τη νέα επένδυση στην Δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης.
«Εκεί θα υλοποιήσουμε το μεγαλύτερο «πράσινο» logistic της Βορείου Ελλάδας, το οποίο σκοπεύουμε να έχει σημαντική προστιθέμενη αξία για τους χρήστες του», όπως είπε.
Όσον αφορά τη χρήση των ESG από την Dimand, επεσήμανε ότι: «Μας ενδιαφέρει η γειτονιά, η κοινωνία, ο νομός. Είναι στάση ζωής στα πράγματα, που κατέληξε να είναι ωφέλιμο για την εταιρεία. Το ESG είναι η διαχρονική υποχρέωση. Διαχρονικά πρέπει να σε νοιάζει τι κάνεις και πώς το κάνεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για το επενδυτικό κλίμα στη χώρα, ο κ. Ανδριόπουλος ανέφερε ότι: «Η Ελλάδα από μόνη της είναι μία μεγάλη ευκαιρία. Επειδή έχει μείνει αρκετά πίσω, έχει μεγάλες δυνατότητες». Όπως τόνισε, «η αύξηση του τουρισμού γεμίζει τη χώρα μας με ευκαιρίες», ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «πρέπει από σήμερα να αποφασίσουμε για τις στρατηγικές υποδομές, προκειμένου να αποφύγουμε τη δυσφήμιση».
«Οι ευκαιρίες είναι πολλές, αλλά απαιτείται πολιτική σταθερότητα και επενδύσεις στις υποδομές», ανέφερε και πρόσθεσε ότι: «Οι επερχόμενες εκλογές δε θα είναι ο καταλύτης για να επενδύσει κάποιος στη χώρα ή όχι», καθώς τα διεθνή ζητήματα είναι αυτά που προβληματίζουν περισσότερο την αγορά σε αυτή τη φάση.