Υποστηρικτής του Επιχειρηματικού Πάρκου Καινοτομίας και Ναυτιλίας στον Πειραιά το ΕΒΕΠ
Την αναγκαιότητα ίδρυσης και λειτουργίας ενός σύγχρονου «Επιχειρηματικού Πάρκου Πειραιά», που θα στεγάσει επιχειρήσεις ναυτιλιακής καινοτομίας, ως επέκταση του υφιστάμενου πρότυπου Βιομηχανικού Πάρκου, επαναφέρει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα επιχειρηματικά πάρκα.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, το επιμελητήριο επικροτεί τη ρύθμιση για την πρόβλεψη λειτουργίας Επιχειρηματικού Πάρκου με δικαίωμα χρήσης επιφανείας επί αδιάθετων δημοσίων εκτάσεων, με το δεδομένο ότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων θα μπορούσε, επιτέλους, να εγκατασταθεί σε Επιχειρηματικά Πάρκα, πάντα στο πλαίσιο μιας ορθολογικής χωροταξικής διάρθρωσης.
Το επιμελητήριο αναφέρει ότι η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Επιχειρηματικού Πάρκου Καινοτομίας και Ναυτιλίας Πειραιά, με δικαίωμα χρήσης επιφανείας στην περιοχή που γειτνιάζει με το ΒΙ.ΠΑ Σχιστού, συζητήθηκε αναλυτικά και εξετάστηκε ενδελεχώς κατά τη διάρκεια συνάντησης, που είχαν την περασμένη εβδομάδα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνι Γεωργιάδη και τον βουλευτή Πειραιά, Γιάννη Μελά, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, και ο πρόεδρος του ΒΙΠΑΣ, Γιάννης Πολυχρονόπουλος. Τονίστηκε το γεγονός ότι, μετά την δημοσίευση και του ΠΔ περί έγκρισης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου Πειραιά (ΦΕΚ Δ΄τ. 423/29.6.2022), το συγκεκριμένο ζήτημα λαμβάνει, τόσο ευρύτερες, όσο και επείγουσες διαστάσεις, καθόσον η αλλαγή των χρήσεων γης στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου παραδοσιακά δραστηριοποιούνται πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον τομέα υποστήριξης της ναυτιλίας, συνεπάγεται την αναγκαιότητα άμεσης ανεύρεσης κατάλληλης περιοχής για τη μετεγκατάστασή τους, ενώ προτάθηκε να υπάρξει ρητή νομοθετική πρόβλεψη για τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας συγκεκριμένης χρήσης επιχειρηματικού πάρκου.
Με αφορμή την κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης «περί ίδρυσης, ανάπτυξης, διαχείρισης και λειτουργίας επιχειρηματικών πάρκων», ο κ. Κορκίδης, ζήτησε τη στήριξη όλων, αφού, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «ο σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής εντοπίζεται στη συνέχιση λειτουργίας μηχανουργείων και επιχειρήσεων, που θα δραστηριοποιούνται στον τομέα της ναυτιλίας και της καινοτομίας, τομείς που υποστηρίζουν τη δραστηριότητα που αναπτύσσεται γύρω από το λιμάνι του Πειραιά και θα εμφανίσουν σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια με την επανεκκίνηση των ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά. Ως εκ τούτου, με πρόσφατη απόφαση, το ΕΒΕΠ υποστηρίζει απόλυτα την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την ανάπτυξη των μεταποιητικών δραστηριοτήτων, δημιουργώντας τις κατάλληλες των προϋποθέσεων για προσέλκυση επενδύσεων με ελκυστικά φορολογικά κίνητρα μετεγκατάστασης. Επιτέλους, οι ίδιοι οι χρήστες, θα είναι επενδυτές και διαχειριστές των κοινόχρηστων χώρων και υποδομών των νέων, σύγχρονων και ασφαλώς περιβαλλοντικών Επιχειρηματικών Πάρκων, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για τις λειτουργικές δαπάνες των επιχειρήσεων».