Thessaloniki Summit: Συμμετοχή της Παπαστράτος στο πρόγραμμα GR-eco islands
Τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα GR-eco islands, που έχει σκοπό την πράσινη μετάβαση της Χάλκης και άλλων νησιών και τη μετατροπή τους σε ενεργειακά αυτόνομες περιοχές -το οποίο εγκαινιάζεται σήμερα από τον Πρωθυπουργό- ανακοινώνει η Παπαστράτος, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρός της Ιάκωβος Καργαρώτος, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων στο Thessaloniki Forum 2021.
«Δεν αφορά στενά την εταιρεία και τον κλάδο μας, παρ' όλα αυτά σαν μέρος ενός ευρύτερου κοινωνικού συνόλου θεωρούμε ότι έχει πολλή αξία να είμαστε εκεί και να δεσμευθούμε ότι θα ακολουθήσουμε το πρόγραμμα σε όλη την εξέλιξή του», τόνισε ο κ. Καργαρώτος.
Αναφερόμενος στην αλλαγή της επιχειρηματικής νοοτροπίας στην εποχή της βιώσιμης ανάπτυξης, υπογράμμισε ότι «είναι εξαιρετικά κρίσιμο οι επιχειρήσεις να αντιληφθούν ότι πέρα από την επιδίωξη του οικονομικού οφέλους θα πρέπει πάντα να λειτουργούν με έναν τρόπο βιώσιμο, συμπεριληπτικό, έτσι ώστε να μειώνουν σήμερα το αποτύπωμά τους στο περιβάλλον και να αυξάνουν αντίστοιχα το αποτύπωμά τους στην κοινωνία».
Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι βιώσιμες εταιρείες με βιώσιμα προϊόντα και με θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία και στο περιβάλλον αυξάνουν τις πωλήσεις τους, γιατί οι καταναλωτές ψάχνουν και αναζητούν προϊόντα, τα οποία συνδέονται με επιχειρήσεις που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Επιπλέον ανέφερε ότι οι τράπεζες ολοένα και περισσότερο κάνουν τέτοιου είδους αναλύσεις σε αιτήματα για δάνεια, συνεπώς παίζουν ρόλο τα χαρακτηριστικά της επένδυσης, το αν θα είναι βιώσιμη στο μέλλον στην έγκριση της δανειοδότησης ή στους όρους του δανείου. Επισήμανε ακόμη ότι οι νέες γενιές εργαζομένων είναι πολύ ανήσυχες, έχουν άλλα πρότυπα, εκείνοι επιλέγουν τους εργοδότες τους και αναλύουν που βρίσκεται μία εταιρεία στο κομμάτι της βιώσιμης ανάπτυξης, στη διαχείριση προσωπικού και στο κοινωνικό έργο.
Τονίζοντας ότι ολοένα περισσότεροι επιχειρηματίες βάζουν στοιχεία βιώσιμης ανάπτυξης στο business plan που καταστρώνουν, ο κ. Καργαρώτος είπε ότι τα κριτήρια ESG - Περιβαλλοντικά (Environmental), Κοινωνικά (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance), στα οποία έγιναν αρκετές αναφορές στο Thessaloniki Summit είναι καταλυτικό στοιχείο για να αποφασίσει κάποιος επενδυτής αν θα μπει σε μία επένδυση.
Ειδικότερα για την Παπαστράτος, θυγατρική της Philip Morris International, είπε ότι η επένδυση του 2017-2018 είχε στοιχεία που συνδυάζουν τα οικονομικά χαρακτηριστικά και τα χαρακτηριστικά βιώσιμης ανάπτυξης. «Πέρα από τα 300 εκ. ευρώ για τη δημιουργία εκατοντάδων νέων καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας έχουμε μία μεγάλη εξωστρέφεια, το 85% της παραγωγής οδηγείται σε εξαγωγή και εξαιτίας της φύσης του προϊόντος, που είναι θερμαινόμενες ράβδοι καπνού για το εναλλακτικό προϊόν IQOS έχουμε βάλει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη καινοτομίας στην κατηγορία νικοτινούχων προϊόντων» ανέφερε. Χαρακτηριστικά της βιώσιμης επένδυσης είναι ότι συνδυάζεται με μειώσεις της τάξης του 50% στην κατανάλωση νερού, ενέργειας και αποβλήτων και ότι το 100% της ενέργειας που χρησιμοποιείται προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος.
Αναφέρθηκε και στο θέμα των διακρίσεων σημειώνοντας ότι η Παπαστράτος πιστοποιήθηκε πρώτη πριν από τρία χρόνια ότι δίνει ίσες αμοιβές σε άνδρες και γυναίκες και πρόσθεσε ότι η εταιρεία συχνά προκαλεί δημόσιο διάλογο για θέματα διαφορετικότητας και εργασιακών αποκλεισμών.
«Πρόσφατα χρηματοδοτήσαμε έρευνα των Women On Top και αθηΝΕΑ για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό ή αναλφαβητισμό των γυναικών και αυτό που προέκυψε είναι ότι οι γυναίκες θεωρούν ότι δεν μπορούν και δεν θέλουν να χειρίζονται τα οικονομικά τους και αφήνουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους άνδρες, κάτι που δημιουργεί άλλες εξαρτήσεις, πέρα από τις οικονομικές» είπε, τονίζοντας ότι η εταιρεία «στηρίζει έναν κόσμο διαφορετικότητας και εντός εταιρείας και εκτός και εργάζεται για ένα μέλλον καλύτερο, βιώσιμο και συμπεριληπτικό».