Diversity in Business: 3ο συνέδριο για τη διαφορετικότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις

Diversity in Business: 3ο συνέδριο για τη διαφορετικότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 13:54 Δημιουργία 21/09/21, 13:39
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η σημασία της διαφορετικότητας στις ελληνικές επιχειρήσεις βρέθηκε στο επίκεντρο του 3ου Συνεδρίου Diversity in Business. H Ελλάδα άλλωστε είναι μια από τις 26 χώρες που έχουν υπογράψει τη χάρτα διαφορετικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Σε ομιλία της η πρόεδρός μας, Ούρσουλα Φον Ντε Λάιεν επιβεβαίωσε την δέσμευσή της για προώθηση της ισότητας και της διαφορετικότητας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είπε πως υπερασπιζόμενοι τις αξίες μας, υπερασπιζόμαστε την ελευθερία», τόνισε μέσω διαδικτυακής σύνδεσης η αναπληρώτρια επικεφαλής του Τμήματος Μη Διακρίσεων και Συντονισμού Ρομά της Ε.Ε , Σουζάνα Ντοραζίλοβα. «Αυτή η δέσμευση είναι η "καρδιά" της δουλειάς μας, καθώς υπολογίζουμε τη διαφορετικότητα, περιουσιακό στοιχείο», συμπλήρωσε.

Η αρχή της ισότητας, των ευκαιριών και της διαφορετικότητας που πρεσβεύει η Χάρτα ενσωματώνεται όλο και περισσότερο στην κουλτούρα του Κυττάρου Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων (ΚΕΑΝ), παρατήρησε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου. «Αν κάποτε το να είναι κάποιος διαφορετικός αποτελούσε στίγμα, σήμερα αποτελεί ζητούμενο του σύγχρονου επιχειρηματικού κόσμου. Η διαφορετικότητα εντάσσεται όλο και συχνότερα στον επιχειρηματικό σχεδιασμό», υπογράμμισε η Δ. Μιχαηλίδου.

Ένας από τους βασικούς ομιλητές του 3ου Συνεδρίου Διαφορετικότητας στις Επιχειρήσεις ήταν ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ. «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει εκφράσει την προσωπική του δέσμευση να δουλέψει με τους Έλληνες για την επιδίωξη μιας βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, στον απόηχο της πανδημίας. Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για την επιτάχυνση της ανάπτυξης είναι να διασφαλίσουμε την εργασιακή κουλτούρα στην οποία όλοι οι εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των μειονοτήτων, αισθάνονται ασφάλεια και υποστήριξη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε μνημόνιο για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα σε ολόκληρο τον πλανήτη», σημείωσε ο Τζ. Πάιατ.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκε σε διεθνείς μελέτες οι οποίες δείχνουν ότι η διαφορετικότητα αποτελεί πλεονέκτημα στους χώρους εργασίας, καθώς φέρνει περισσότερη δημιουργικότητα, καλύτερες ικανότητες επίλυσης προβλημάτων και αυξανόμενη κερδοφορία. «Οι εργαζόμενοι με διαφορετικό υπόβαθρο κομίζουν τις δικές τους προοπτικές, ιδέες και εμπειρίες. Χαίρομαι ιδιαίτερα για τη συνέπεια και ευαισθητοποίηση του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου να αγκαλιάσει τη Χάρτα που αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο να συμβάλει στην καλύτερη δυνατή υλοποίησή της», ανέφερε ο Γ. Πατούλης.

Η αναγνώριση και ο σεβασμός του διαφορετικού θα οδηγήσουν στην ισορροπία και την ασφάλεια στο εργασιακό περιβάλλον, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αιμίλιος Περδικάρης και έκανε λόγο για την ανάγκη μιας νέας κουλτούρας. «Στην εποχή της πολυ-πολιτισμικότητας αλλά και της συνύπαρξης ανθρώπων με διαφορετικά χαρακτηριστικά όλοι γνωρίζουμε ότι ο σεβασμός της διαφορετικότητας παραμένει ζητούμενο. Το ίδιο και οι ίσες ευκαιρίες που πρέπει όλοι να έχουμε τόσο στον μικρόκοσμο του εργασιακού μας περιβάλλοντος, αλλά και στην ίδια την κοινωνία. Όλοι είμαστε διαφορετικοί, αλλά είμαστε ίσοι».

Το 17% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού βιώνει μια μορφή αναπηρίας, τόνισε η Εκτελεστική Διευθύντρια του Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου - Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, δρ. Μαρία Μουσμούτη. «Η αγοραστική τους δύναμη παγκοσμίως φτάνει τα 6,9 δισ. δολάρια, αν συνυπολογιστούν οι οικογένειες, οι γονείς και οι φροντιστές τους. Συνεπώς, πέρα από το ηθικό και δεοντολογικό κομμάτι, είναι προς όφελος όλων των επιχειρήσεων να προσαρμόσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους (...) Η παγκόσμια αγοραστική δύναμη των καταναλωτών ΛΟΑΤΚΙ εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 3,6 τρισ. δολάρια, μέγεθος που θα ισοδυναμούσε με την πέμπτη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο, βάσει ΑΕΠ. Το κοινό αυτό σύντομα θα πάψει να θεωρείται μειονότητα», συμπλήρωσε.

Η ένταξη της διαφορετικότητας είναι αποδοτική και χρήσιμη για τις επιχειρήσεις με βάση όλες τις μετρήσεις που έχουν γίνει, ανέφερε ο ιδρυτής Diversity Charter Greece και πρόεδρος του Κυττάρου Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων ΚΕΑΝ, Σταύρος Μηλιώνης. «Υπάρχει λόγος σοβαρός να είμαστε όλοι εδώ σήμερα. Υπάρχει λόγος σοβαρός να δηλώσουμε ότι όχι μόνο σεβόμαστε τη διαφορετικότητα αλλά την αναζητούμε και την εντάσσουμε στις ζωές μας και τη καθημερινότητά μας (...) Δίνει αξία στην επιχείρηση, ανοίγει νέους ορίζοντες, αυξάνει την κερδοφορία της».

Οι επιχειρήσεις με υψηλά ποσοστά ενσωμάτωσης έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες επιτυχούς διείσδυσης σε νέες αγορές σε ποσοστό 70%, σημείωσε ο βουλευτής Φθιώτιδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), Γιάννης Σαρακιώτης: «Γι' αυτούς τους λόγους κρίσιμο διακύβευμα αποτελεί η καλλιέργεια μιας ανάλογης κουλτούρας στο επιχειρείν, καθώς δεν αρκεί η απλή τήρηση κανόνων, αλλά απαιτείται η υιοθέτηση συγκεκριμένης φιλοσοφίας και κοσμοθεωρητικής στάσης».

«Πολλές και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμοί έχουν ήδη προσυπογράψει τη Χάρτα διαφορετικότητας» ανέφερε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ), Μανώλης Χριστοδουλάκης : «Το επόμενο χρονικό διάστημα οι ελληνικές επιχειρήσεις γιατί όχι να είναι και πρωτοπόρες στον αγώνα για το σεβασμό της διαφορετικότητας και των ίσων ευκαιριών στο εργασιακό περιβάλλον».

Μια επιχείρηση που έχει ενσωματώσει τη διαφορετικότητα είναι πιο ανθεκτική ακόμα και στις κυβερνοεπιθέσεις, τόνισε ο υπεύθυνος του Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας ΣΕΒ, Γιώργος Ναθαναήλ , εξηγώντας: «Επειδή υπάρχουν πολλές οπτικές, διαφορετικές αντιλήψεις και η επιχείρηση μπορεί να προετοιμαστεί πιο αποτελεσματικά και να είναι πιο ευέλικτη».

Αν σου άρεσε κάνε