Όμιλος ΤΙΤΑΝ: Αύξηση κύκλου εργασιών και κερδοφορίας το πρώτο 6μηνο
Αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας παρουσίασε το πρώτο εξάμηνο του 2021 ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ.
Συγκεκριμένα, ο όγκος των πωλήσεων κινήθηκε ανοδικά σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων το πρώτο εξάμηνο του έτους. Σε επίπεδο Ομίλου, οι πωλήσεις τσιμέντου και κλίνκερ, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών, αυξήθηκαν κατά 11% λόγω αύξησης της ζήτησης στις περισσότερες αγορές. Οι πωλήσεις αδρανών υλικών και έτοιμου σκυροδέματος αυξήθηκαν κατά 4% και 5% αντίστοιχα.
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 821,1 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο 4,4% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2020, χάρη στη βελτίωση όγκων και τιμών. Η εξασθένηση του αμερικανικού δολαρίου και των συνδεδεμένων με αυτό νομισμάτων περιόρισαν την αύξηση του κύκλου εργασιών σε ευρώ. Σε τοπικά νομίσματα η αύξηση ήταν 11,7%.
Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 142,6 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 4,2% (και 10,3% σε τοπικά νομίσματα), καθώς η άνοδος των τιμών ενέργειας και ναύλων λειτούργησε ανασταλτικά. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας υπερδιπλασιάστηκαν και διαμορφώθηκαν στα 58,0 εκατ. ευρώ έναντι 22,4 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, υποβοηθούμενα από τη σημαντική μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων. Αξίζει να σημειωθεί ώστε να δοθεί μια πληρέστερη εικόνα, ότι οι περισσότερες χώρες όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος δεν ήταν μεταξύ των περιοχών που είχαν δεχτεί ισχυρό πλήγμα στις αρχές της πανδημίας και κατά συνέπεια τα αποτελέσματα του Ομίλου το πρώτο εξάμηνο του 2020 είχαν επιδείξει ανθεκτικότητα και είχαν βελτιωθεί σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου ανέφερε: «Βλέπουμε θετικές προοπτικές για αύξηση του κύκλου εργασιών, με βελτίωση τόσο σε όγκους όσο και σε τιμές. Βραχυπρόθεσμα όμως, η εκτίναξη των ναύλων και των τιμών ενέργειας δεν επιτρέπουν τη μετάφραση της αύξησης των πωλήσεων σε βελτίωση των περιθωρίων».
Στην Ελλάδα οι ενθαρρυντικές τάσεις της ζήτησης που παρατηρήθηκαν το 2020 συνεχίστηκαν και το πρώτο εξάμηνο του 2021, ενισχύοντας την άποψη ότι ο κλάδος εισέρχεται σε αναπτυξιακό κύκλο. Έπειτα από ένα ισχυρό πρώτο τρίμηνο, η ζήτηση εξακολούθησε να αυξάνεται. Ο κλάδος κατοικιών κινήθηκε ανοδικά στα κύρια αστικά κέντρα, ενώ πολλά περιφερειακά κατασκευαστικά έργα και ιδιωτικές επενδύσεις συνεχίζονται σε όλη τη χώρα, γεγονός που αντισταθμίζει την ήπια κάμψη που παρατηρείται στα έργα που σχετίζονται με τον τουρισμό. Η θετική πορεία της αγοράς επέτρεψε αύξηση των τιμών, περιορίζοντας τις συνέπειες των υψηλότερων τιμών ενέργειας και ναύλων. Οι εξαγωγές του Ομίλου επίσης αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο χάρη στην ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης στις αγορές που εξυπηρετεί το δίκτυο του Ομίλου. Ωστόσο, τα περιθώρια των εξαγωγών επλήγησαν λόγω της εξασθένησης του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρώ και λόγω αύξησης των ναύλων.
Ο συνολικός κύκλος εργασιών για την Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 17,4% και ανήλθε σε 133,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 17 εκατ. ευρώ έναντι 8,2 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Σημείωνεται ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές του Ομίλου ανήλθαν σε 60,5 εκατ, ευρώ, χαμηλότερες κατά 8,4 εκατ.ευρώ σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2020. Οι ταμειακές ροές ευνοήθηκαν από τα υψηλότερα επίπεδα των λειτουργικών κερδών (EBITDA), αλλά περιορίστηκαν από τις υψηλότερες επενδυτικές δαπάνες που ανήλθαν σε 54,3 εκατ. ευρω, σημειώνοντας αύξηση ύψους 13,8 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τις περιορισμένες λόγω κορονοϊού επενδυτικές δαπάνες το αντίστοιχο διάστημα του 2020.
Τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα το πρώτο εξάμηνο του 2021 ήταν κατά 16,4 εκατ. ευρώ χαμηλότερα και ανήλθαν σε 15,7 εκατ. ευρωπ αντανακλώντας εν μέρει τις χαμηλότερες δανειακές υποχρεώσεις, τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού, καθώς και τη θετική διαφορά από το περσινό κόστος ύψους 7εκατ. ευρώ από την αποτίμηση συμβάσεων hedging σταθερού επιτοκίου σε δολάρια.
Στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2021 ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου ανήλθε σε 691,4 εκατ.ευρώ υψηλότερος κατά 7 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το τέλος του 2020. Τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν σε 93,7 εκατ. ευρώ, μετά την αποπληρωμή ομολογιών ύψους 166 εκατ. ευρώ που έληξαν τον Ιούνιο του 2021.
Στις 23 Μαρτίου 2021 το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,40 ευρώ ανά μετοχή σε όλους τους μετόχους που ήταν εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο της Εταιρίας στις 29 Απριλίου 2021. Tο αντίστοιχο ποσό καταβλήθηκε στις 2 Ιουλίου 2021.
Στις 22 Ιουνίου 2021 ολοκληρώθηκε η διαδικασία ακύρωσης ποσοστού 5% των μετοχών της TCI. Κατά συνέπεια, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας που ανέρχεται σε 1.159.347.807,86 ευρώκατανέμεται σε 78.325.475 μετοχές. Στις 30 Ιουνίου 2021 η TITAN Cement Group κατείχε 1.307.520 ίδιες μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσοστό 1,67% των συνολικών δικαιωμάτων ψήφου.