WWF Ελλάς: Έως και 125.000 νέες θέσεις εργασίας από «πράσινες επενδύσεις»
Τόνωση της ελληνικής οικονομίας και δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας πρόκειται να φέρουν οι «πράσινες επενδύσεις» σύμφωνα με πρόταση της WWF Ελλάς.
Με τον τίτλο «Πράσινη Ανάκαμψη για την Ελλάδα», η μελέτη δείχνει πως η χρηματοδότηση μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Σταθερότητας ύψους 8,2 εκατ. ευρώ, σε πράσινες επενδύσεις, μπορεί να δημιουργήσει μέχρι και 125.000 νέες θέσεις εργασίας στη χώρα.
«Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει όλες οι χώρες να επενδύσουν στην υγεία του πλανήτη, που είναι και το θεμέλιο της δικής μας υγείας και ευημερίας. Μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος και "χτίζοντας" πάνω στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, είναι κρίσιμο να στραφεί η Ελλάδα προς μία ανάκαμψη περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμη, δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς. Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή τη μοναδική ευκαιρία να πάει χαμένη», υποστηρίζει ο γενικός διευθυντής της WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας.
Τα προγράμματα αναλυτικότερα:
Επιτάχυνση της μετάβασης σε μηδενικές εκπομπές
Προτείνεται λοιπόν από την οργανωτική να κληθούν να εγκαθιδρύσουν όλοι οι δήμοι ενεργειακές κοινότητες. Επίσης προτείνονται:
- Θέσπιση ελάχιστης εγκατεστημένης ισχύος, ανάλογα με το πληθυσμιακό μέγεθός τους, μέχρι το 2024. Εκτιμάται πως με αυτό τον τρόπο θα «ανοίξουν» 7.739 νέες θέσεις εργασίας.
- Επιτάχυνση ενεργειακών αναβαθμίσεων. Αύξηση του στόχου για το ποσοστό των ιδιωτικών κτιρίων που θα αναβαθμιστούν μέχρι το 2030, από 12-15% στο 20%. Εκτίμηση για 28.490 νέες θέσεις εργασίας.
- Ανακατεύθυνση επενδύσεων από το ορυκτό αέριο προς εναλλακτικές υποδομές καθαρής ενέργειας, αποθήκευσης και δικτύων. Εκτίμηση για 7.719 νέες θέσεις εργασίας.
Αύξηση δημοσίων επενδύσεων σε πράσινες δημόσιες μεταφορές
Εφάπαξ 25% αύξηση των επενδύσεων για τρία χρόνια, με έμφαση, μεταξύ άλλων, στον εξηλεκτρισμό και επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου, την αντικατάσταση με «καθαρά οχήματα» του στόλου λεωφορείων και την επένδυση σε κατασκευή λεωφορειολωρίδων, ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων σε αστικά κέντρα.
Εκτίμηση για 29.693 νέες θέσεις εργασίας.
Μετάβαση στην κυκλική οικονομία
- Υποδομές για επίτευξη του στόχου της ΕΕ για τα αστικά απόβλητα, που προβλέπει ανακύκλωση του 55% έως το 2025, από το 18% σήμερα. Χρειάζονται ειδικότερα επενδύσεις κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια για υποδομές που σχετίζονται με την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση. Εκτίμηση για 21.262 νέες θέσεις εργασίας.
- Βελτιστοποίηση της χρήσης πόρων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω επενδύσεων για την υιοθέτηση βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών σε τέσσερις σημαντικούς (ως προς το αποτύπωμα κατανάλωσης πόρων) κλάδους: ενέργεια, τρόφιμα και ποτά, περιβαλλοντικές τεχνολογίες και κατασκευές. Εκτίμηση για 21.697 νέες θέσεις εργασίας.
Αποκατάσταση και προστασία της φύσης
Διπλασιασμός βιολογικής γεωργίας, με κάλυψη για τους αγρότες του κόστους μετάβασης από τη συμβατική καλλιέργεια. Εκτίμηση για τουλάχιστον 1.680 νέες θέσεις εργασίας.
Μείωση κινδύνου πλημμυρών μέσω φυσικών λύσεων (nature-based solutions).
Σύμφωνα πάντα με την οργάνωση, η φυσική αποκατάσταση των ποταμών και των λεκανών απορροής αποτελούν μακράν την πιο αποδοτική λύση. Το πρόγραμμα για αναζωογόνηση και αποκατάσταση υδάτινων συστημάτων θα δημιουργούσε 1.870 νέες θέσεις εργασίας, άμεσα και έμμεσα.
Θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και το κλείσιμο του «επενδυτικού κενού».
Κάλυψη εφάπαξ επενδυτικών αναγκών, όπως είναι για παράδειγμα οι υποδομές φύλαξης, οι εργασίες αποκατάστασης θαλάσσιων οικοσυστημάτων, οι οικοτουριστικές δραστηριότητες κ.α. Εκτίμηση για 1.418 νέες θέσεις εργασίας.
Δασική αποκατάσταση και διαχείριση
Προτείνεται επενδυτικό πρόγραμμα που θα στοχεύσει ειδικά στην αποκατάσταση και διαχείριση δασών εντός περιοχών Natura 2000. Όπως και για τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, λαμβάνονται υπόψη μόνο οι ανάγκες για εφάπαξ επενδύσεις (δαπάνες), και όχι για την κάλυψη τακτικών δαπανών που απαιτούν μονιμά εργαλεία χρηματοδότησης. Εκτίμηση για 3.692 νέες θέσεις εργασίας.
«Το ενδεικτικό επενδυτικό πακέτο που προτείνουμε εγγυάται την άμεση δημιουργία "πράσινων" θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας παράλληλα στη στροφή σε μία οικονομία με θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο. Η επιστροφή στο προ-COVID αναπτυξιακό μοντέλο, που δεν ήταν ούτε οικονομικά αποδοτικό ούτε περιβαλλοντικά βιώσιμο, δεν πρέπει να αποτελεί επιλογή. Αντιθέτως, απαιτείται ένα άλμα προς το μέλλον, δράττοντας την ευκαιρία του πακέτου ανάκαμψης ώστε να χρηματοδοτήσουμε επενδύσεις που θέτουν τις βάσεις για τον μετασχηματισμό του αναπτυξιακού μας μοντέλου προς μια βιώσιμη κατεύθυνση», επισημαίνει ο υπεύθυνος Οικονομικών Πολιτικών του WWF Ελλάς, Ολιβιέ Βαρδακούλιας.