Αίτηση ένταξης στο Εδάφιο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα κατέθεσε η Avianca, ένας από τους μεγαλύτερους αερομεταφορείς στη Λατινική Αμερική, καθώς οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε όλη την ευρύτερη περιοχή εξανάγκασαν την κολομβιανή εταιρεία να καθηλώσει στο έδαφος τον στόλο των αεροσκαφών της.
Η αεροπορική, στην οποία είναι μέτοχοι - μεταξύ άλλων - οι United Airlines και Kingsland, ζήτησε προστασία από τους πιστωτές της, με αίτησή της σε δικαστήριο της Νότιας Συνοικίας της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. Δηλώνει υποχρεώσεις έως του ποσού των 10 δισ. δολ. και περιουσιακά στοιχεία του ίδιου ύψους. Η Avianca δηλώνει ότι δεν πρόκειται να προαγματοποιήσει πληρωμές δόσεων ομολόγων σήμερα Δευτέρα.
Τα αεροσκάφη της κολομβιανής αεροπορικής έχουν καθηλωθεί από τα τέλη Μαρτίου, όταν οι κυβερνήσεις των χωρών της Λατινικής Αμερικής άρχισαν να σφραγίζουν τα σύνορά τους προκειμένου να ελέγξουν την εξάπλωση του νέου κορονοϊού στο έδαφός τους.
Ήδη η εταιρεία έβγαινε από μια δύσκολη χρονιά στην οποία είχε προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους και είχε θέσει σε εφαρμογή ένα πλάνο επιστροφής στην κερδοφορία, με έμφαση στις πτήσεις με κόμβο την Μπογκοτά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η Avianca σκοπεύει να συνεχίσει τις πτήσεις κατά τη διάρκεια της μετά χρεοκοπία αναδιάρθωσης.
"Η Avianca αντιμετωπίζει την πλέον μεγάλη πρόκληση στην 100χρονη ιστορία καθώς πλοηγείται εντός της κρίσης του κορονοϊού", δήλωσε ο CEO της εταιρείας Anko Van Der Werff. "Θεωρούμε ότι μια αναδιοργάνωση υπό το Εδάφιο 11 είναι ο καλύτερος δρόμος προς τα εμπρός προκειμένου να εξασφαλίσουμε την παροχή των απαραίτητων αεροπορικών ταξιδιωτικών υπηρεσιών για την Κολομβία και τις υπόλοιπες αγορές της Λατινικής Αμερικής".
Η πλεινότητα των 21.000 υπαλλήλων της εταιρείας βρίσκεται σε άδεια άνευ αποδοχών από τα τέλη Μαρτίου, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.