Μυτιληναίος: Να ανέβουμε στο τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης
Το μήνυμα πως το στοίχημα είναι η Ελλάδα να μην χάσει και την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση έστειλε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, τονίζοντας πως πρέπει να ληφθούν αναγκαία μέτρα, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων.
Ειδικότερα, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά: «η Ελλάδα έχασε την τρίτη βιομηχανική επανάσταση και το στοίχημα είναι να μη χάσει και την τέταρτη».
Κατά τον ίδιο η πρόκληση δεν είναι μόνο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Επιπλέον συμπλήρωσε ότι «η βιομηχανία δεν επικεντρώνεται μόνο στον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».
Ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι «οι δυνατότητες είναι μπροστά μας. Είμαστε στην είσοδο έχουμε βάλει το κλειδί στην πόρτα. Καλούμαστε να κινηθούμε ως χώρα σε μία ισορροπία ανάμεσα στην υψηλή ανεργία και τις τεχνολογικές εξελίξεις». Έφερε ως πρότυπο το πρόγραμμα του digital smelter που εφαρμόζει η Mytilineos σε συνεργασία με τη General Electric στην Αλουμίνιο της Ελλάδας. χωρίς απώλεια ανθρώπινου δυναμικού.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης σημείωσε επίσης ότι «για την ελληνική βιομηχανία η πρόκληση της κλιματικής ουδετερότητας είναι πολύ μεγαλύτερη», και στο σημείο αυτό προέτρεψε την πολιτεία: «Πρέπει να παίζουμε στον ίδιο στίβο με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές. Αυτοί έχουν πρόσβαση στα ανταγωνιστικά εργαλεία όπως το φτηνό ρεύμα, κλπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σήμερα 20 χρόνια μετά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας η χώρα παλεύει να υλοποιήσει τις καθυστερημένες μεταρρυθμίσεις».
Ο κ. Μυτιληναίος κατέληξε: «Ο κόσμος θα εξελίσσεται και θα δρα ως μέρος της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Δεν θα μας περιμένουν. Εμείς θα μείνουμε στάσιμοι. Εμείς πρέπει να ανέβουμε στο τρένο. Πρέπει να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα».
Επιπλέον, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos υπογράμμισε την ιδιαιτερότητα της χώρας και των ελληνικών μεσαίων επιχειρήσεων για την προσαρμογή τους στην 4η Βιομηχανική επανάσταση: «Η Ελλάδα βίωσε μία δεκαετή οικονομική ύφεση. Όταν μία μεσαία επιχείρηση έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της καταβολής των μισθών στο τέλος του μήνα, δεν έχει την πολυτέλεια να προσαρμοστεί στις τεχνολογικές εξελίξεις», περιέγραψε τονίζοντας την ανάγκη ώστε η πολιτεία να διαμορφώσει το κατάλληλο περιβάλλον για αυτές τις επιχειρήσεις.