Η Εθνική Τράπεζα «τρέχει» τη μείωση των «κόκκινων» δανείων

Η Εθνική Τράπεζα «τρέχει» τη μείωση των «κόκκινων» δανείων

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Δημιουργία 21/11/19, 20:43

Στη μέχρι σήμερα μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Εθνικής Τράπεζας αλλά και στα περαιτέρω βήματα για την υποχώρηση του ποσοστού των «κόκκινων» δανείων της ΕΤΕ εστίασε ο Παύλος Μυλωνάς, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων 9μηνου της τράπεζας στους θεσμικούς επενδυτές.

Ο επικεφαλής της ΕΤΕ ανέφερε πως στόχος είναι η μείωση των κόκκινων δανείων να προχωρήσει γρηγορότερα απ’ όσο προγραμματίζονταν αρχικά. Σε αυτό συνεισφέρει η υψηλή κάλυψη στα NPEs καθώς και οι συστημικές εξελίξεις, οι οποίες επιτρέπουν εμπροσθοβαρή υλοποίηση του πλάνου, σημειώθηκε χαρακτηριστικά. Επιπρόσθετοι ενισχυτικοί παράγοντες είναι η βελτίωση της κτηματογοράς και η μείωση των spread στα ομόλογα.

Ήδη, φέτος τους πρώτους εννέα μήνες καταγράφεται περιορισμός των NPEs συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 3 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε πωλήσεις δανείων, ενώ από την οργανική μείωση καταγράφεται επιταχυνόμενη τάση με το ποσό να υπερβαίνει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Η τράπεζα προσφέρει σημαντικές ελαφρύνσεις στους δανειολήπτες. Όπως είπε η διοίκηση το σχετικό πρόγραμμα «Split & Settle» έχει πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Ο κ. Μυλωνάς δεσμεύτηκε ότι η μείωση των κόκκινων δανείων θα προχωρήσει χωρίς διάχυση (dilution) των μετόχων και τόνισε ότι η Εθνική βρίσκεται μπροστά από τους στόχους στη διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι η τράπεζα έχει πετύχει μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 10,1 δισ. ευρώ από το 2015 έως σήμερα και απομένει βάση του σχεδιασμού ποσό 9,8 δισ. ευρώ έως το 2022. Για να κλείσει εντός στόχου η φετινή χρονιά υπολείπεται πλέον ποσό μόλις 300 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τα κεφάλαια επισημάνθηκε ότι υπάρχει βελτίωση κατά 80 μονάδες βάσης με τον δείκτη CET 1 στο 16,8% με βάση τα στοιχεία τριμήνου.

Οι καταθέσεις σημειώνουν φέτος αύξηση 1,4 δισ. ευρώ παρότι το Δημόσιο απέσυρε ποσό 500 εκατ. ευρώ με το μερίδιο της τράπεζας να φτάνει το 36%.

Να σημειωθεί ότι η Εθνική έχει κλείσει 70 καταστήματα από την αρχή της χρονιάς, ενώ το προσωπικό έχει περιοριστεί κατά 700 άτομα.

Ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε στην υπόθεση του ΛΕΠΕΤΕ. Θύμισε ότι ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης απαιτούσε να πληρώνει η τράπεζα 40 εκατ. ευρώ το χρόνο. Υπάρχουν συζητήσεις με την νυν κυβέρνηση και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα βρεθεί λύση. Το ποσό αναμένεται να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα χωρίς ωστόσο να πρέπει να αναγνωριστεί εκ των προτέρων στο σύνολο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κεφαλαιακό χτύπημα.

Σε ότι αφορά την Εθνική Ασφαλιστική εκτίμησε ότι δεσμευτικές προσφορές θα υπάρχουν τον Ιανουάριο. Η προσδοκία είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία αρχές του 2020 και στη συνέχεια, η ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαρτάται από τις ρυθμιστικές αρχές. Δεν θέλησε να κάνει εκτιμήσεις για το τίμημα ωστόσο εκτίμησε ότι είναι πιθανό το κεφαλαιακό όφελος να υπερβεί τις 110 μονάδες βάσης που ήταν η εκτίμηση όταν ξεκίνησε η πρώτη διαδικασία πώλησης που δεν ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Αν σου άρεσε κάνε