Μυτιληναίος: Η πολιτική σταθερότητα το ζητούμενο για την επόμενη μέρα
Η πολιτική σταθερότητα είναι το κύριο ζητούμενο την επομένη των εθνικών εκλογών, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του πως έπεται μία σειρά αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, ο ίδιος εκτίμησε ότι η χώρα θα έρθει σε «investment grade», ενώ απέρριψε το σενάριο μεταφοράς της έδρας της εισηγμένης εκτός Ελλάδας, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει λόγος από τη στιγμή που επιστρέφει η κανονικότητα στην Ελλάδα».
Αξίζει να επισημανθεί ότι η σημερινή ΓΣ των μετόχων της εταιρείας μεταξύ άλλων ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,36 ευρώ ανά μετοχή (0,324 ευρώ καθαρή αξία μετά την αφαίρεση του φόρου 10%).
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο:
-Ο κύκλος εργασιών της εισηγμένης στο εξάμηνο του έτους θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.
-Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την οικογένεια Παπαπέτρου κι η εισηγμένη εξαγοράζει το 49% της ΜΕΤΚΑ EGN, της εταιρείας που προχωρά σε μεγάλες επενδύσεις φωτοβολταϊκών στο εξωτερικό.
-Το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο, μεγαλύτερης ισχύος από τα 665 MW.
-Στο διάστημα του Δεκεμβρίου 2019 - Μαρτίου 2020, η Μυτιληναίος θα λάβει την τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή του νέου εργοστασίου παραγωγής αλουμίνας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.
Για το «μέτωπο» του ηλεκτρισμού, ο κ. Μυτιληναίος επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί χωρίς τη ΔΕΗ, συμπληρώνοντας πως οι τελευταίες εξελίξεις μεγαλώνουν την ευθύνη όσων θα πάρουν τις αποφάσεις.
Έγειρε αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα της επένδυσης στην Πτολεμαΐδα, τόνισε ότι χρειάζονται μια σειρά από αποφάσεις με διακομματική συναίνεση και ζήτησε να δημοσιοποιηθεί ο σχεδιασμός όλων των κομμάτων για την εταιρεία.
Εξέφρασε δε την ανησυχία του για την έκθεση της ΔΕΗ στο διοξείδιο του άνθρακα, ενώ εκτίμησε ότι η λιγνιτική αποεπένδυση μπορεί να προχωρήσει μόνο με βιομηχανικούς καταναλωτές που έχουν εξασφαλισμένη αντιστάθμιση (αποζημίωση) για τους ρύπους.
Τέλος, για την αγορά αερίου και την πώληση της ΔΕΠΑ τόνισε ότι έχει παρουσιάσει καθυστέρηση και το εγχείρημα κινδυνεύει να στραβώσει. Επεσήμανε, πάντως, ότι η εταιρεία έχει εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες της αγοράς και έχει ήδη μερίδιο 35%.