gsee-tsipras-epistoli-metra-prostasias

Η ΓΣΕΕ ζητά από τους βουλευτές να καταψηφίσουν τη διάταξη για την απεργία

Δημιουργία 10/01/18, 14:40
Η Συνομοσπονδία ζητά από τους βουλευτές να μην ψηφίσουν υπέρ της διάταξης για την απεργία που βρίσκεται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέσω σχετικού υπομνήματος.

Την καταψήφιση της διάταξης που εμποδίζει σε σημαντικό βαθμό την προκήρυξη απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία ζητά η ΓΣΕΕ από τους βουλευτές εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα.

Στο 8σέλιδο υπόμνημα της η ΓΣΕΕ τονίζει και αναλύει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία, που, όπως λέει, υπονομεύεται με την υπό ψήφιση νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων στο υπόμνημά της η κορυφαία εργατική ένωση της χώρας σημειώνει τα εξής:

- Το Ελληνικό Σύνταγμα στο άρθρο 23 παρ. 2 αναγνωρίζει ανεπιφύλακτα το δικαίωμα απεργίας. Ορίζει ότι: «Η απεργία αποτελεί δικαίωμα και ασκείται από τις νόμιμα συστημένες συνδικαλιστικές οργανώσεις για τη διαφύλαξη και προαγωγή των οικονομικών και εργασιακών γενικά συμφερόντων των εργαζομένων».

- Η νομοθετική θέσπιση περιορισμών της απεργίας, αλλά και όλη η μνημονιακή νομοθεσία των τελευταίων χρόνων, καταλυτική των εργασιακών δικαιωμάτων, προδιαγράφουν τα όρια της νόμιμης άσκησης του σχετικού απεργιακού δικαιώματος, στο οποίο ορθώνεται σειρά νομοθετικών απαγορεύσεων. Με τον τρόπο αυτό αποδυναμώνεται το δικαίωμα και καθίσταται προβληματική για τους εργαζόμενους η προσφυγή στην απεργία.

- Με νόμο προβλέπεται ειδική διαδικασία για τον ορισμό προσωπικού ασφαλείας. Αν οι διατάξεις για το προσωπικό ασφαλείας δεν τηρηθούν, κρίνεται αναπόφευκτα παράνομη όλη η απεργία χωρίς, σε πολλές περιπτώσεις, να λαμβάνεται υπόψη από τα δικαστήρια, κατά την ορθότερη άποψη, η πραγματική παρουσία προσωπικού, ικανού να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες που έχει σκοπό να εξυπηρετήσει η παρουσία του προσωπικού ασφαλείας.

Η Συνομοσπονδία θα πραγματοποιήσει για το θέμα αυτό συγκέντρωση Διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στις 6.00 το απόγευμα στο Σύνταγμα.

Αν σου άρεσε κάνε