Διοικητής του κρατικού Νοσοκομείου Νικαίας είχε 4 πλαστά πτυχία - Διορίστηκε από Ξανό και Πολάκη
Αίσθηση έχουν προκαλέσει τη Δευτέρα οι καταγγελίες για το διορισμό του Δημήτρη Μπούτου στο κρατικό νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά, θέση που κατείχε μέχρι πρόσφατα.
Όπως μεταφέρει το protothem.gr, ένα πόρισμα 29 σελίδων το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), ζητείται η παραπομπή του Δημήτρη Μπούτου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΕΕΔΔ που έχει ήδη διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, αποκαλύφθηκε ότι τέσσερα πτυχία του κ. Μπούτου ήταν ανύπαρκτα!
Στην σχετική υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 5ης Αυγούστου του 2016 και φέρει τις υπογραφές του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη, ο κ. Μπούτος αναφέρεται ως πτυχιούχος Οικονομικών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ωστόσο, έφτασαν καταγγελίες τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι τελικά οι τίτλοι σπουδών του Δημήτρη Μπούτου δεν υπάρχουν και έτσι μπήκε η υπόθεση στο μικροσκόπιο των αρχών. Κατά τη διάρκεια της έρευνας αντλήθηκαν στοιχεία από το σύστημα Απογραφής, δηλαδή από το Ηλεκτρονικό Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου, αφού ο κ. Μπούτος ήταν αποσπασμένος μόνιμος υπάλληλος με οργανική θέση ΠΕ1 Διοικητικού Οικονομικού στο «Θριάσιο» νοσοκομείο. Κατείχε τη θέση του διευθυντή της διοικητικής υπηρεσίας, ενώ ήταν και πρόεδρος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της Μονάδας. Στο σύστημα Απογραφής εμφανίζονταν κάποιοι τίτλοι σπουδών- με την υποσημείωση ότι ο ίδιος είχε εγγράψει στο σύστημα την κατοχή των τίτλων.
Οι πραγματικές διαστάσεις αποκαλύφθηκαν όταν κατά τον επιτόπιο έλεγχο της ΣΕΕΔΔ, οι αναγραφόμενοι στην Απογραφή τίτλοι, δεν υπήρχαν τελικά πουθενά! Μετά από επικοινωνία του ΣΕΕΔΔ με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, των οποίων ο κ. Μπούτος κατείχε τίτλους σπουδών προέκυψε ότι ήταν ανύπαρκτοι και ποτέ δεν υπήρχε το όνομα του στους σχετικούς καταλόγους των κατόχων αυτών των τίτλων.
Εν συνεχεία ο ΣΕΕΔΔ με έγγραφο του στις 26 Νοεμβρίου 2018, ζήτησε από τον Μπούτο να προσκομίσει του τίτλους σπουδών του. Ο ίδιος δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στο σχετικό αίτημα. Τι έκανε αμέσως μετά ο κ.Μπούτος; Eσπευσε να υποβάλει την παραίτηση του από τη διοίκηση του κρατικού νοσοκομείου Νίκαιας, παρά το γεγονός ότι η θητεία του έληγε περίπου σε 10 μήνες, δηλαδή τον Αύγουστο του 2019.
Αμέσως η παραίτηση του κ.Μπούτου έγινε δεκτή από τον Παύλο Πολάκη, με την σχετική υπουργική απόφαση που φέρει την υπογραφή του να δημοσιεύεται στις 31 Δεκεμβρίου του 2018.
Τελικά το πόρισμα που συνέταξε ο ΣΕΕΔΔ διαβιβάστηκε και στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και στον διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου ζητώντας, παράλληλα, από τον υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη να προβεί σε δικές του «σχετικές ενέργειες» για την υπόθεση.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες που δημοσιεύονται, φέρεται ότι έχει πλαστογραφήσει υπογραφή μιας υπαλλήλου του κρατικού νοσοκομείου Νίκαιας και παρουσίασε εισήγησή της ώστε να δικαιολογήσει την ανάθεση προγράμματος του ΟΑΕΔ για Υγιεινή και Ασφάλεια σε συγκεκριμένη εταιρία. Για την ίδια πράξη, της πλαστογραφίας, φέρεται να ελέγχθηκε και στην εκπνοή της θητείας του – η οποία διακόπηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2018- με αφορμή την απευθείας ανάθεση του κυλικείου, χωρίς διαγωνισμό, για 20ετή μίσθωση.
Ο ίδιος ο Δημήτρης Μπούτος πάντως προς τα έξω έδειχνε άλλο προφίλ. Ότι ενδιαφέρεται για μεταπτυχιακά προγράμματα, ότι θέλει συνεχώς να εκπαιδεύεται, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες την ημέρα της ονομαστικής εορτής του συνήθιζε να δίνει ρεπό στους διοικητικούς εργαζόμενους στο νοσοκομείο.