Οδηγός... επιβίωσης για τον «Τηλέμαχο» που φέρνει χιόνια στην Αττική

Οδηγός... επιβίωσης για τον «Τηλέμαχο» που φέρνει χιόνια στην Αττική

ΕΛΛΑΔΑ UPD 14:48 Δημιουργία 07/01/19, 14:31

Εν μέσω του «Τηλέμαχου» βρίσκονται οι περισσότερες περιοχές της Ελλάδας για τη Δευτέρα, με τα έντονα καιρικά φαινόμενα να αναμένεται να κάνουν ακόμα πιο έντονη την παρουσία τους για σήμερα και μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, όταν και η κακοκαιρία αναμένεται να υποχωρήσει σταδιακά.

Ο «Τηλέμαχος» θα στρώσει το χιόνι τη νύχτα στην Αθήνα, ωστόσο ήδη έχει κάνει την εμφάνισή της στα βόρεια του νομού.

Αυτή την ώρα παρατηρείται έντονη χιονόπτωση ακόμη και στην παραλία Ωρωπού, ενώ χιονίζει σχεδόν σε όλο τον δήμο Ωρωπού.

Έντονη είναι η χιονόπτωση και στον Άγιο Στέφανο και προς Λαμία. Επίσης, χιονίζει σε όλη τη διαδρομή από τα διόδια και μέχρι τη Σκάλα Ωρωπού.

Συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ωρωπού και της Περιφέρειας είναι επί ποδός για να αντιμετωπίσουν την επέλαση του χιονιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την ώρα χιονίζει και στον Γέρακα.

Στις 12:30 ξεκίνησε χιονόπτωση στον Άγιο Στέφανο και στη Μαλακάσα. Ήδη σε ετοιμότητα βρίσκονται αλατιέρες και εκχιονιστικά προκειμένου να παρέμβουν άμεσα και οι δρόμοι να παραμείνουν ανοιχτοί.

Προβλήματα στη Χαλκιδική

Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει προβλήματα στην Κεντρική Μακεδονία, με τη Χαλιδική να είναι στο επίκεντρο του «Τηλέμαχου».

«Όπως αναφέρεται, η Χαλκιδική θα έχει την περισσότερη χιονόπτωση. Σε ό,τι αφορά της υπόλοιπες περιοχές, στα βόρεια ορεινά μπορεί να χιονίσει πάλι, απλά η πιο μεγάλη ένταση των φαινομένων εκτιμάται ότι θα καταγραφεί στη Χαλκιδική. Σε κάθε περίπτωση, ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας είναι σε επιφυλακή και θα παραμείνει για όσο διάστημα χρειαστεί» τόνισε στο ΑΜΠΕ ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης.

Περιγράφοντας την εικόνα που επικρατεί στην Κεντρική Μακεδονία, διευκρίνισε ότι παγετός υπάρχει σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 300-400 μέτρα ενώ ο παγετός είναι ολικός (δηλαδή οι θερμοκρασίες δεν ξεπερνούν τους μηδέν βαθμούς Κελσίου) στις περιοχές με υψόμετρο πάνω 500-600 μέτρα.
«Ολικό παγετό έχουμε σε κάποια οδικά τμήματα στη βόρεια ορεινή Χαλκιδική, τις βόρειες περιοχές στις Σέρρες και την Πέλλα» σημείωσε ο κ. Στεργιάδης. Ωστόσο υπογράμμισε ότι οι ρίψεις αλατιού συνεχίζονται, δεν υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά, ενώ καθαροί είναι οι δρόμοι αρμοδιότητας της Περιφέρειας στα οδικά εθνικά και επαρχιακά δίκτυα που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο.

Ειδικά για την περιοχή της Χαλκιδικής, ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Γιώργος ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η διακοπή της ηλεκτροδότησης στις περιοχές των δήμων Αριστοτέλη και Κασσάνδρας. Παράλληλα διευκρίνισε ότι λόγω της διακοπής ρεύματος σταμάτησαν να λειτουργούν τα αντλιοστάσια και έτσι κάποιες περιοχές έμειναν και χωρίς νερό. Ωστόσο τόνισε ότι στο σύνολό τους τα προβλήματα αυτά έχουν αποκατασταθεί, με τελευταίες κάποιες περιοχές στην Κρυοπηγή και τη Σάνη.

Την ίδια στιγμή, τα συνεργεία της Περιφέρειας επιχειρούν να απομακρύνουν κάποια δέντρα που έχουν πέσει στο οδικό κύκλωμα της Κασσάνδρας ενώ οι δρόμοι είναι σε γενικές γραμμές καθαροί στο εθνικό και το επαρχιακό οδικό δίκτυο με εξαίρεση τα ορεινά χωριά στα οποία υπάρχει ακόμη παγετός.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου επισήμανε ότι όλο το αλάτι που υπήρχε έχει ριχτεί στους δρόμους και η Μητροπολιτική Ενότητα προμηθεύτηκε νέες ποσότητες, ενώ ανέφερε ότι οι αλατιέρες βρέθηκαν τα ξημερώματα, μεταξύ άλλων, στον δρόμο προς Κιλκίς, το Ξηροχώρι, την Αγχίαλο, τη Χαλκηδόνα, την περιοχή του Γαλλικού και του Αξιού ποταμού και την οδό Θεσσαλονίκης – Μουδανίων. Ανοιχτοί παραμένουν οι δρόμοι για Σέρρες και Καβάλα, ενώ το μόνο σημείο στο οποίο έκλεισε ήταν ο δρόμος του Αγίου Βασιλείου προς Χορτιάτη (όπου μεταβαίνει αλατιέρα για να ανοίξει το δρόμο) και η οδός από Μελισσοχώρι προς Ωραιόκαστρο.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, Ανδρέας Βεργίδης, δήλωσε ότι η κατάσταση στο οδικό δίκτυο είναι υπό έλεγχο, ενώ υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα στο Πάικο, από Γουμένισσα προς Λιβάδια, όπου η κυκλοφορία διεξάγεται με αλυσίδες. Τα συνεργεία που βρίσκονται στους δρόμους προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα ανεμοσούρια που σκορπίζουν το χιόνι στον δρόμο, ενώ κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα σχολεία σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς.

Στην Πέλλα, σύμφωνα με την αναπληρώτρια αντιπεριφερειάρχη, Αθηνά Αηδονά, τα φαινόμενα ήταν πιο ήπια στην Έδεσσα, ωστόσο ταλαιπωρήθηκε περισσότερο ο κάμπος των Γιαννιτσών, χωρίς όμως να κλείσει κάποιος δρόμος. Η αντιπεριφέρεια είχε προμηθευτεί πάνω από 300 τόνους αλάτι ενώ την περασμένη εβδομάδα έφτασαν ακόμη τρία φορτηγά. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε περιοχές που επρόκειτο να πληγούν περισσότερο από τις χιονοπτώσεις, όπως η περιοχή του Άγρα. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Μπιμπίτσο, οι υπηρεσίες έχουν επιληφθεί σε κρίσιμα σημεία όπως το νοσοκομείο της Έδεσσας και η ανηφόρα της Έδεσσας.

Στην Ημαθία και τις Σέρρες, οι αντιπεριφερειάρχες Κώστας Καλαϊτζίδης και Γιάννης Μωυσιάδης κάλεσαν τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για το ενδεχόμενο παγετού, καθώς -όπως σημείωσαν- το χιόνι που έχει συσσωρευτεί στα πλαϊνά των δρόμων λιώνει κατά τη διάρκεια της ημέρας και μπορεί να ξαναπαγώσει κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς με βάση την πρόβλεψη οι θερμοκρασίες θα είναι της τάξης των -8 έως -10 βαθμών Κελσίου. Μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί ότι στο Δήμο Αλεξάνδρειας τα σχολεία θα μείνουν κλειστά.

Στο μεταξύ, σε δύο ώρες θα ξεκινήσει και πάλι στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας η ρίψη αλατιού στο οδικό δίκτυο, όπως επισήμανε η αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου, σε μια προσπάθεια να προλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες το νέο κύμα κακοκαιρίας. Ωστόσο η κ. Μαυρίδου διευκρίνισε ότι, σύμφωνα με τη νέα πρόβλεψη, τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα κινηθούν νοτιότερα.

Κλειστά σχολεία την Τρίτη

Για αύριο, στο νομό Θεσσαλονίκης, κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια στον δήμο Λαγκαδά. Κλειστές θα παραμείνουν επίσης οι δομές των ΙΕΚ, του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Λαγκαδά.

Δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία και στον δήμο Βόλβης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, "ο παγετός που επικρατεί και η επικίνδυνη ολισθηρότητα οδήγησαν τον δήμο Βόλβης στην απόφαση να κρατήσει κλειστές όλες τις σχολικές μονάδες και τους παιδικούς σταθμούς την Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019, για προληπτικούς λόγους, αν και λειτουργικά τα σχολικά κτίρια βρίσκονται σε άριστο επίπεδο".

Κλειστά θα παραμείνουν επίσης τα σχολικά συγκροτήματα στον διευρυμένο δήμο Ωραιοκάστρου μετά από συνεννόηση του δημάρχου με τους διευθυντές. Στους υπόλοιπους δήμους του νομού δίνεται "μάχη", προκειμένου να καθαριστούν οι αυλές και να ανοίξουν τα σχολεία.

Στον δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης οι παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια θα λειτουργήσουν κανονικά. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση "συνεργεία του δήμου έχουν ήδη προβεί σε καθαρισμό των εισόδων και των αύλειων χώρων".

Αντίθετα, δεν θα χτυπήσει το κουδούνι αύριο 8 Ιανουαρίου στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς, λόγω του παγετού και των χαμηλών θερμοκρασιών.

Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στους δήμους Πολυγύρου και Αριστοτέλη της Χαλκιδικής, Αλεξάνδρειας Ημαθίας, Πέλλας και Έδεσσας.

Οι οδηγίες του υπουργείου Εργασίας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, με αφορμή την κακοκαιρία «Τηλέμαχος» των ημερών, «οι εργοδότες θα πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα κατά περίπτωση τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες και δυνατότητες, για την μείωση της έκθεσης των εργαζομένων σε κίνδυνο λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και να τους παρέχουν τις κατάλληλες οδηγίες».

Με την παραπάνω οδηγία το υπουργείο κάνει, μεν, συγκεκριμένες συστάσεις αλλά αφήνει στην ευχέρεια του εκάστοτε εργοδότη τον χειρισμό, στην περίπτωση που εργαζόμενος δεν καταφέρει να σπεύσει στην εργασία του.

Παρά ταύτα, το υπουργείο Εργασίας αναφέρει ρητά ότι «οι χώροι εργασίας σε όλη τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας πρέπει να έχουν θερμοκρασία ανάλογη με τη φύση της εργασίας και τη σωματική προσπάθεια που απαιτείται για την εκτέλεσή της, λαμβανομένων υπόψη και των κλιματολογικών συνθηκών των εποχών του έτους».

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε εξωτερικές θέσεις εργασίας το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι «αυτές (σ.σ. οι θέσεις εργασίας) πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις ατμοσφαιρικές επιδράσεις (δυσμενείς καιρικές συνθήκες) και να μην κινδυνεύουν να γλιστρήσουν ή να πέσουν».

Για ειδικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα οι διανομείς φαγητού ή αλληλογραφίας, το υπουργείο καλεί τους εργοδότες να χορηγούν στους εργαζόμενους εξοπλισμό ατομικής προστασίας από το ψύχος.

Για τις εγκύους και γαλουχούσες εργαζόμενες το αρμόδιο υπουργείο αναφέρει ότι «για κάθε δραστηριότητα που ενδέχεται να εγκλείει συγκεκριμένο κίνδυνο έκθεσής τους σε ακραίες συνθήκες καταπόνησης λόγω ψύχους, πρέπει να αξιολογείται ο κίνδυνος για την ασφάλεια ή την υγεία τους, καθώς και κάθε επίπτωση στην εγκυμοσύνη ή γαλουχία, και να καθορίζονται τα ληπτέα μέτρα».

Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι «απαγορεύεται η απασχόληση ανηλίκων εργαζομένων σε εργασίες κατά τις οποίες ο νέος εκτίθεται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά την εκτέλεση υπαίθριων εργασιών» καθώς και ότι «επιβάλλεται η λήψη των απαραίτητων μέτρων πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση απασχόλησης εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (όπως π.χ. καρδιοπαθείς)».

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας για την κακοκαιρία καταλήγει με τις εξής αναφορές:

«Ειδικότερα για τα τεχνικά και οικοδομικά έργα, επισημαίνονται τα παρακάτω: Αντιστηρίξεις, εκσκαφές κ.λπ. πρέπει να επανελέγχονται από το επιβλέποντα μηχανικό πριν από την επανάληψη εργασιών διακοπεισών λόγω θεομηνίας ή παγετού και να αναγράφονται οι σχετικές παρατηρήσειςστο Ημερολόγιο Μέτρων Ασφάλειας.

Όσον αφορά τα ανυψωτικά μηχανήματα, απαγορεύεται η εγκατάσταση ήχρήση τους σε καιρικές συνθήκες που είναι δυνατό να θέσουν σε κίνδυνοτην ευστάθειά τους.

Όλες οι βοηθητικές κατασκευές (ικριώματα κλπ) πρέπει να επιθεωρούνται από το αρμόδιο πρόσωπο ως προς την αντοχή, τη σταθερότητα και ταμέτρα ασφάλειας σε περίπτωση θεομηνίας και πριν από την επανάληψη τωνεργασιών.

Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών διακόπτονται οι εργασίες οι οποίες παρεμποδίζονται άμεσα από αυτές.

Οι εργασίες αυτές επαναλαμβάνονται μετά την αποκατάσταση των ασφαλών συνθηκών εργασίας. Για ζητήματα που αφορούν την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας σημειώνεται ότιοι εργαζόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα κατά τόπους τμήματα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε)».

Αν σου άρεσε κάνε