Ποιες παραλίες της Αττικής κρίθηκαν ακατάλληλες για κολύμπι
Ακατάλληλες για κολύμπι είναι, σύμφωνα με το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), 71 από 323 παραλίες που ελέγχθηκαν στην Αττική. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται δημοφιλείς παραλίες, όπως της Λούτσας, του Ωρωπού αλλά και του Σχινιά.
Το Κέντρο πραγματοποίησε 323 μετρήσεις σε ισάριθμες, πολυσύχναστες παραλίες. Τα δείγματα ελέγχθηκαν για κολοβακτηρίδιο, εντερόκοκκο, e-coli, καθώς και για μολύνσεις από απορρυπαντικά, ορυκτέλαια και φαινόλες. Βάσει των αποτελεσμάτων, ακατάλληλες κρίθηκαν: παραλία Ελευσίνας, παραλία Νεράκι Ν. Πέραμος (δίπλα στη Σχολή Πυροβολικού), παραλία Σαλαμίνας, Κακιά Σκάλα, Κινέτα (Αγ. Θεόδωροι), Κακιά Θάλασσα (Κερατέα), παραλία Αρτέμιδα (Λούτσα), παραλία Σχινιά, παραλία Ειρήνης (Αγία Μαρίνα), παραλία Ωρωπού (Φάρος), Σκάλα Ωρωπού, Χαλκούτσι, Αυλάκι, πλαζ Αγίου Κοσμά, κάποια σημεία στην παραλία της Γλυφάδας και της Βούλας, Καβούρι, αριστερή παραλία Φλοίσβου, Αγία Μαρίνα, παραλία στην πλατεία Αλεξάνδρας (Πειραιάς), Αλεποχώρι, Πόρτο Γερμενό (Αγιος Νικόλαος), ο όρμος της Σαλαμίνας και η παραλία Ξένο. Ωστόσο, 252 παραλίες από αυτές που ελέγχθηκαν κρίθηκαν κατάλληλες για κολύμβηση.
Πάντως, η Ελλάδα το 2018 αναδείχθηκε δεύτερη παγκοσμίως σε ακτές με «Γαλάζια Σημαία», σε σύνολο 47 χωρών. Στην Αττική «Γαλάζια Σημαία» διαθέτουν οι παραλίες: Μπρεξίζα και Καράβι-Σχινιά στον Δήμο Μαραθώνα, οι παραλίες Διασταύρωση και Λίμνη στον Δήμο Αρτέμιδας, οι παραλίες Λαγονήσι 1, 2 και 3 καθώς και η παραλία στο Μαύρο Λιθάρι, ο Αστέρας της Βουλιαγμένης, η πλαζ της Βάρκιζας, η Α΄ πλαζ Βούλας, η παραλία της Βουλιαγμένης και της Γλυφάδας (Α΄ και Β΄ πλαζ Γλυφάδας). Συνολικά φέτος βραβεύτηκαν 519 ακτές, έναντι 486 πέρυσι.
Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε, με 89 σημαίες, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, ενώ οι δήμοι με τις περισσότερες «Γαλάζιες Σημαίες» στις ακτές τους είναι ο δήμοι Ρόδου (35), Κασσάνδρας (32) και Αγίου Νικολάου (27).