Μόνοι τους - και πάλι - παλεύουν με τους χείμαρρους οι κάτοικοι στη Μάνδρα
Δεν είναι μόνο η έντονη κακοκαιρία και οι καταστροφικές ζημιές, που «ξυπνούν» μνήμες από την εθνική τραγωδία του περασμένου Νοεμβρίου. Είναι τόσο η απόγνωση των κατοίκων της Μάνδρας όσο και η κρατική ανετοιμότητα, που θυμίζει τον εφιάλτη των πλημμυρών, που «σάρωσαν» τη δυτική Αττική το 2017.
Για ακόμη μία φορά οι κάτοικοι της περιοχής παλεύουν μόνοι τους με τους χείμαρρους. Έχουν πάρει τις σκούπες τους και προσπαθούν, δίχως καμία κρατική βοήθεια, να απεγκλωβιστούν από τα νερά, στα οποία έχουν βουλιάξει δρόμοι και σπίτια.
Το ερώτημα που γεννάται, είναι, τί παραπάνω θα μπορούσε να είχε συμβεί, αν η Μάνδρα δεν είχε βιώσει τον θρήνο λίγους μήνες πριν; Όπως όλα δείχνουν, ο κρατικός μηχανισμός ήταν στον... «αυτόματο» για ακόμη μία φορά. Οι όποιες διαδικασίες είχαν ξεκινήσει, στον απόηχο της περσινής τραγωδίας, έχουν μείνει ακόμη στο στάδιο της... μελέτης.
Το κέντρο της Πυροσβεστικής δέχτηκε τη νύχτα συνολικά 83 κλήσεις για πλημμύρες στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας, των Μεγάρων και της Νέας Περάμου. Άντληση υδάτων έγινε σε 49 οικήματα.
Παράλληλα, βοήθησε δέκα πολίτες να απομακρυνθούν από τα αυτοκίνητα και τα σπίτια όπου είχαν εγκλωβιστεί.
Ανοιχτοί είναι πλέον όλοι οι κλειστοί δρόμοι στην πολύπαθη Μάνδρα και τη γύρω παριοχή.
Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους από τα ποτάμια λάσπης και φερτών υλικών που δημιούργησε η καταιγίδα και τα οποία πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα, ενώ για ώρες από χθες το απόγευμα παρέμεναν κλειστές η παλαιά εθνική οδός Αθήνας - Θήβας σε όλο το μήκος της, η παλαιά εθνική Αθηνών - Κορίνθου στη Νέα Πέραμο, οι κεντρικοί δρόμοι της Μάνδρας και η έξοδος της Αττικής Οδού.
Η κυκλοφορία στους δρόμους αποκαταστάσθηκε, αλλά τα 20 συνεργεία με τους 50 πυροσβέστες, που συγκροτήθηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, συνεχίζουν το έργο τους έως και αυτή την ώρα.
Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ εστάλησαν προληπτικά στη Μάνδρα ένα ερπυστριοφόρο όχημα και μια σωστική λέμβος, τα οποία ωστόσο δεν χρειάστηκε να «επιστρατευθούν».
Σημειώνεται ότι η Μάνδρα είχε κηρυχθεί σε εξάμηνη κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κατάσταση η οποία ανανεώθηκε πρόσφατα για άλλους έξι μήνες, οπότε ισχύει έως και τον Νοέμβριο.
Εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής, στην περιοχή έσπευσαν ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου, και η σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας, Γιάννα Τσούπρα.
Σφοδρή ήταν η κακοκαιρία που έπληξε χθες και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με το ύψος της βροχής να ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τα 50 χιλιοστά.
Στην Αθήνα, η έντονη βροχόπτωση συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ, επηρεάζοντας την κυκλοφορία σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου.
Πρωτοφανής χαρακτηρίστηκε και η βροχόπτωση στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Τα νερά παρέσυραν αυτοκίνητα, κάδους σκουπιδιών και μηχανάκια, ενώ οι δρόμοι είχαν μετατραπεί σε ποτάμια. Δεκάδες κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική για άντληση υδάτων.
Κατολισθήσεις στη Λάρισα
Έντονα ήταν τα προβλήματα που προκλήθηκαν στη Λάρισα από την έντονη βροχόπτωση. Κλειστός παραμένει ο δρόμος από τον Αγιόκαμπο προς το χωριό Σκλήθρο του δήμου Αγιάς, στη Λάρισα, μετά τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν.
Όπως εξήγησε στο ΑΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος, Βασίλης Λέτσιος, στο συγκεκριμένο σημείο έχει πέσει μεγάλη ποσότητα λάσπης από το βουνό, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των οχημάτων να είναι αδύνατη.
Εξαιτίας της κακοκαιρίας, τα μηχανήματα του δήμου δεν μπορούν να επιχειρήσουν, ώστε να αποκατασταθεί το οδόστρωμα. Επομένως, αναμένεται η εκτόνωση του καιρικού φαινομένου, ώστε να ξεκινήσει η επιχείρηση καθαρισμού του δρόμου.