Spiegel για Αγαθονήσι: «Μαμά δεν αντέχω άλλο, σε παρακαλώ σκότωσε με»
Με τον τίτλο «Μαμά δεν αντέχω άλλο, σε παρακαλώ σκότωσε με» τιτλοφορείται δημοσίευμα του Der Spiegel που αναφέρεται στο τραγικό θάνατο που βρήκαν 16 πρόσφυγες στα μέσα Μαρτίου κοντά στο Αγαθονήσι, με τα γερμανικά media να κάνουν για μια ακόμα φορά λόγο για το θέμα του προσφυγικού και τις ευθύνες που έχει η ελληνική κυβέρνηση.
Μία λεπτό προς λεπτό συγκλονιστική «αναπαράσταση» των γεγονότων της ημέρας εκείνης μεταφέρει το γερμανικό περιοδικό με βάση τις μαρτυρίες επιζώντων και συγγενούς των θυμάτων, οι οποίοι ζητούν απαντήσεις.
Δύο οικογένειες και δύο ζευγάρια από το Ιράκ με τα παιδιά τους 13, 5, 3 χρονών και ένα κοριτσάκι 4 μηνών μαζί με άλλους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν επέβαιναν στη βάρκα, που δύο Τούρκοι διακινητές οδήγησαν κοντά στο ελληνικό νησί.
Σύμφωνα με το Spiegel, τους κυνήγησε η τουρκική ακτοφυλακή με αποτέλεσμα να επιταχύνουν, να μην ανταποκριθεί η μηχανή και να σταματήσει η βάρκα. Μία με δύο ώρες αργότερα έφτασε στην περιοχή ένα μεγάλο πλοίο χρήματος γκρι και λευκού με μια μεγάλη κεραία και άσπρη μπλε σημαία.
Τα παιδιά άρχισαν να χρησιμοποιούν τις σφυρίχτρες που είχαν στα σωσίβια τους για να τραβήξουν την προσοχή. Το πλοίο τους προσπέρασε, σταμάτησε μακρύτερα και περίμενε, όπως γράφει το δημοσίευμα. Όμως, δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν το σκάφος που είδαν οι επιζώντες ήταν πράγματι της ελληνικής ακτοφυλακής.
Οι τραγικές μαρτυρίες περιγράφουν πώς χάθηκαν τα παιδιά, πώς έπαθαν υποθερμία οι ναυαγοί και πώς ένα μικρό βρέφος πνίγηκε αμέσως. «Μαμά, δεν αντέχω άλλο, σε παρακαλώ σκότωσέ με» ήταν τα τελευταία λόγια ενός από τα ανήλικα στην Αφγανή μητέρα του.
Οι τρεις επιζώντες επιζώντες δηλώνουν ότι βγήκαν στην ακτή και έσυραν τα νεκρά παιδιά τους στους βράχους. Εξουθενωμένοι και βρεγμένοι μέσα στη νύχτα προσπαθούσαν να περάσουν μέσα στο κρύο.
Στο πλοιάριο βρισκόταν η οικογένεια του δικηγόρου Νταράμπ: ο 51χρονος πατέρας του, η μεγαλύτερη κόρη, αδέλφια και ξαδέλφια μεταξύ 4 και 20 ετών. Ο ίδιος είχε φτάσει στη Σάμο πριν λίγο καιρό.
Ο Νταράμπ καταγγέλλει ότι επικοινώνησε με τη γραμμή κινδύνου 112, όταν στα 2/3 της διαδρομής έλαβε το πρώτο μήνυμα από την 25χρονη αδελφή του Φρέστα η οποία τον ειδοποίησε ότι το πλοιάριο βουλιάζει.
Όπως αφηγείται στο γερμανικό μέσο, ο ίδιος εξήγησε πως η βάρκα με την οικογένεια του μέσα βυθίζεται εν πλω για το Αγαθονήσι, του υποσχέθηκαν ότι θα τον καλέσουν πίσω και του είπαν να τηλεφωνήσει σε έναν αριθμό στο κέντρο συντονισμού στην Αθήνα.
Επίσης, φέρεται να του έδωσαν έναν αριθμό κινητού για να στείλει μέσω whats up τις συντεταγμένες της τοποθεσίας ναυαγίου, όπως και έκανε με screenshot επειδή η εφαρμογή του κινητού του δεν ανταποκρινόταν. Επίσης, έστειλε ένα μήνυμα με τις λεπτομέρειες.
Απελπισμένος καθώς περνούσαν οι ώρες και δεν φαινόταν βοήθεια, κάλεσε πολλές φορές την ακτοφυλακή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, που αναφέρει πως τελικά ένας αξιωματούχος του είπε ότι έσωσαν κάποιο άτομο από τη Συρία, το οποίο του έδωσε να μιλήσει στο τηλέφωνο. Αυτό του μετέφερε πως έφτασε με δύο βάρκες στις οποίες επέβαιναν περισσότεροι από 60 Σύροι πρόσφυγες και ότι δεν υπήρχαν Αφγανοί.
Ωστόσο, «αυτή η βάρκα δεν ήταν η βάρκα που πάλευε ο Νταράμπ να σώσει από το πρωί της Παρασκευής. Έχει πάει απόγευμα. Στη Σάμο έφτασαν αυτοί οι διασωθέντες από το Αγαθονήσι, αλλά η οικογένεια του Νταράμπ δεν ήταν ανάμεσά τους. Επικοινωνεί και πάλι με αστυνομία χωρίς να του λένε τίποτα και αυτό γίνεται επί ώρες».
Σύμφωνα με την ακτοφυλακή, έγιναν θαλάσσιες έρευνες για τέσσερις ώρες και μία μεγαλύτερης κλίμακας επιχείρησης την επόμενη μέρα. Το Spiegel αναρωτιέται γιατί η ακτοφυλακή δεν κατάλαβε ότι από την περιγραφή του Νταράμπ ότι οι δύο βάρκες που εντοπίστηκαν δεν ταίριαζαν με αυτή στην οποία αναφερόταν.
«Το πρωί της επομένης ο Νταράμπ έστειλε ένα μήνυμα μέσω what's up. Από ότι λέει δεν υπάρχουν πληροφορίες για την οικογένεια του και ζητάει βοήθεια για να την ερευνούν. Σε αυτό το μήνυμα δεν υπήρχε καμία απάντηση, αλλά περίπου εκείνη την ώρα αρχίζει να κινητοποιείται η ακτοφυλακή».
Όμως, ήταν «πολύ αργά για να σωθεί οποιοσδήποτε» γράφει χαρακτηριστικά το περιοδικό. «Οι τρεις που έφτασαν στην αστυνομία του Αγαθονησίου, ενημέρωσαν την αστυνομία και αμέσως και κινητοποιήθηκε η ακτοφυλακή 13 πλοία, 3 ελικόπτερα και 1 αεροπλάνο, αλλά το μόνο που μπόρεσαν να βρουν ήταν 16 σοροί».
Ακόμη, σημειώνεται ότι από τις αρχές τηλεφώνησαν στον Νταράμπ και του ζήτησαν να στείλει φωτογραφίες της οικογένειας στο email της ακτοφυλακής στη Σάμο, πράγμα το οποίο έκανε. Όμως, δεν πήρε καμία άλλη απάντηση. Έτρεξε στο νοσοκομείο, όπου μια νοσοκόμα τον οδήγησε στον 3 ο όροφο, όπου είδε τη θεία του και κατέρρευσε.
Το κρίσιμο ερώτημα για το Spiegel είναι πότε έγινε η τραγωδία: στις 16 ή 17 Μαρτίου; Τα πιστοποιητικά θανάτου γράφουν 17. Όμως, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος έφτασε στη Σάμο παραδέχτηκε ότι το πρώτο τηλεφώνημα στην ακτοφυλακή έγινε στις 16.