Παραμένουν προφυλακισμένοι μέχρι νεωτέρας οι στρατιωτικοί
Όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, οι αξιωματικοί θα παραμείνουν προφυλακισμένοι μέχρι νεωτέρας. Συγκεκριμένα, όπως διαμηνύει η Άγκυρα, μέχρι να ερευνηθούν όλα τα στοιχεία, αφότου το τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης των συνηγόρων των στρατιωτικών.
Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει τα σενάρια που κάνουν λόγο για διπλωματικό «θρίλερ» με άγνωστο τέλος και χρόνο λήξης, ενώ εντείνονται τώρα ο ανησυχίες περί διεύρυνσης του κατηγορητηρίου, στον απόηχο μάλιστα των διαρροών του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu πως στο κινητό του ενός εκ των δύο αξιωματικών βρέθηκαν στρατιωτικά σχεδιαγράμματα.
Όπως όλα δείχνουν, ο «σουλτάνος» δεν άλλαξε «γραμμή» παρά τα μηνύματα των Ευρωπαίων αρχηγών για παύση της τουρκικής προκλητικότητας. Τουναντίον, ο Ερντογάν «πυροδοτεί» το τεταμένο κλίμα, που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Σημειώνεται πως μόλις χθες ο επικεφαλής της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε την αποφυλάκιση των στρατιωτικών πριν το Πάσχα από τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος... παρέπεμψε στη δικαιοσύνη της χώρας του, σαν να μην είναι πάσης φύσεως γνωστό ότι η πολιτική ηγεσία στην Τουρκία λύνει και δένει.
Από τη Βάρνα, πάντως, μεταφέρονταν νωρίτερα την Τρίτη πληροφορίες πως υπήρξε σύνδεση της εκταμίευσης της χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ προς την Άγκυρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την προσφυγική κρίση, με την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών, για το λόγο αυτό και ο Γιούνκερ προέβλεψε λήξη του «συναγερμού» πριν το Πάσχα.
Αν και το Μαξίμου ακολουθεί την επικοινωνιακή «γραμμή»… «του πιο ισχυρού μηνύματος από ποτέ», όπως ακριβώς και ο πρωθυπουργός, αναφορικά με τις παρεμβάσεις των εταίρων για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, ωστόσο στη Βάρνα επιβεβαιώθηκαν οι λεπτές ισορροπίες πάνω στις οποίες ακροβατούν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.
Για τον Ερντογάν, η ΕΕ είναι ο πολυτιμότερος εμπορικός εταίρος, για την ΕΕ δίχως την Άγκυρα δεν υπάρχει συμφωνία καταπολέμησης του μεταναστευτικού «μετώπου», το οποίο μάλιστα έχει «σημαδέψει » κορυφαίους ηγέτες των κρατών-μελών της (βλέπε Άγγελα Μέρκελ).
Τα «βλέμματα» τώρα στρέφονται στον Ρώσο πρόεδρο και στη συνάντησή του με τον Ερντογάν στις 3 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη, με «φόντο» τη δέσμευση του Βλαντιμίρ Πούτιν για παρέμβαση στο ζήτημα των στρατιωτικών.