theano-fotiou-oikogeneiaka-epidomata

Περισσότερες δράσεις για τα παιδιά το 2018, προαναγγέλλει η Φωτίου

ΕΛΛΑΔΑ Δημιουργία 20/01/18, 15:53
Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης υποστήριξε πως υπήρξε μία μεγάλη ανισοτιμία του συστήματος για τα οικογενειακά επιδόματα.

Το 2018 θα είναι έτος με στόχευση στο παιδί, δήλωσε η Θεανώ Φωτίου, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στην ΕΡΤ, τονίζοντας πως ιδιαίτερα σημαντικά προς αυτήν την κατεύθυνση είναι τα αποτελέσματα της τρίτης αξιολόγησης.

«Σε αυτήν την αξιολόγηση, η κυβέρνηση κατάφερε όλα τα χρήματα από τις οικονομίες που έγιναν από κάθε υπουργείο, τα οποία ήταν 315 εκατ. ευρώ, να δοθούν αποκλειστικά για το παιδί. Συγκεκριμένα, 260 εκατ. ευρώ επιπλέον προορίζονται για τα οικογενειακά επιδόματα, 40 εκατ. ευρώ για σχολικά γεύματα- 130.000 σχολικά γεύματα δίνονται, αυτήν τη στιγμή, σε όλη την Ελλάδα- και 15 εκατ. ευρώ θα δοθούν για νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς» ανέφερε.

Απαντώντας στην κριτική που έχει δεχθεί για τα σχολικά γεύματα, η αναπληρώτρια υπουργός επισήμανε ότι τα σχολικά γεύματα αποτελούν μία κανονικότητα σε όλες τις χώρες και είναι βασικό μέτρο για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.

Αναφορικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, είπε ότι σήμερα, 110.000 παιδιά εισέρχονται δωρεάν στους βρεφονηπιακούς, του χρόνου θα αυξηθούν σε 120.000 και το 2020, θα εισέλθουν 165.000 παιδιά.

Σχετικά με τα οικογενειακά επιδόματα, η κ. Φωτίου υποστήριξε ότι υπήρξε μία μεγάλη ανισοτιμία του συστήματος. Όπως ανέφερε 800.000 οικογένειες λαμβάνουν οικογενειακά επιδόματα και από αυτές, το 92%, δηλαδή 738.000 οικογένειες, θα δει αυξήσεις. «Σε λιγότερο από το 50% των τριτέκνων και πολυτέκνων, οι οποίοι εντάσσονται στα δύο ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια, θα υπάρξουν κάποιες μειώσεις, οι οποίες θα αντιμετωπιστούν εντός του 2018» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι, στην κρίση και ένα ευρώ να κόβεται είναι κόστος.

Παράλληλα, η κ. Φωτίου υπογράμμισε ότι δημιουργείται νέο ηλεκτρονικό σύστημα για τη σχέση κράτους-πολίτη. «Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει προνοιακό κράτος στην Ελλάδα, αλλά είναι ένα κράτος ιδρυματικό. Από τη μια, χιλιάδες ιδρύματα, ΜΚΟ, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, είχαν αναλάβει την κοινωνική προστασία και από την άλλη υπήρχαν τα επιδόματα. Αυτό δεν είναι προνοιακό κράτος» είπε, ενώ ανέλυσε τις αλλαγές που επέρχονται.

«Το προνοιακό κράτος αφορά όλους, όχι μόνο τον άστεγο» δήλωσε η κ. Φωτίου, λέγοντας ότι, πλέον, δημιουργείται ένα σύστημα με 240 κέντρα κοινότητας, με 13 περιφερειακά παρατηρητήρια και με μία διεύθυνση μέσα στο υπουργείο. «Υπάρχει ένα ενιαίο γεωπληροφοριακό σύστημα, μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου ο πολίτης, με το ΑΦΜ του, πληροφορείται ποια επιδόματα και ποιες παροχές δικαιούται. Το δεύτερο μητρώο παρέχει πληροφορίες για υπηρεσίες και το τρίτο παρέχει πληροφορίες για τα προγράμματα που "τρέχουν". Με αυτόν τον τρόπο, τελειώνει το πελατειακό κράτος. Αυτό σημαίνει πρόνοια και κοινωνική αλληλεγγύη» συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε ότι τα επιδόματα δίνονταν από διάφορους φορείς, με αποτέλεσμα να επικρατεί πολυνομία και αδιαφάνεια. «Τα επιδόματα πλέον τα αναλαμβάνει ο ΟΓΑ, ο οποίος μετονομάζεται σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης» διευκρίνισε η κ. Φωτίου, προσθέτοντας ότι μία ακόμη θετική για την κοινωνία πρωτοβουλία, που σχεδίασε και υλοποιεί το υπουργείο, είναι ο ηλεκτρονικός φάκελος αναπήρου: «Το αναπηρικό κίνημα είναι κοντά μας σε αυτήν τη μεγάλη αλλαγή, η οποία θα αποφορτίσει τον ανάπηρο από το να πηγαινοέρχεται σε υπηρεσίες, για να πάρει το ποσοστό αναπηρίας του. Απλοποιείται όλη η διαδικασία. Αυτό θα φανεί στο πιλοτικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί στην Αθήνα, στις αρχές Μαρτίου και θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα».

Τέλος, είπε ότι, αυτήν την εβδομάδα, κατατίθεται στη βουλή το σχέδιο νόμου για την υιοθεσία. «Δύο χρόνια, δουλεύουμε αυτό το νομοσχέδιο», δήλωσε η κ. Φωτίου, επισημαίνοντας ότι αυτός ο νόμος προβλέπει τη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου σε εθνικό αρχείο για τα παιδιά, ώστε να διευκολύνονται, αν θέλουν να βρουν τις ρίζες τους και «να μην έχουμε όλες αυτές τις προσωπικές τραγωδίες». Επιπλέον, όπως ανέφερε, «όλοι οι υποψήφιοι θετοί γονείς θα μπορούν να μπουν στο εθνικό σύστημα, το οποίο θα καταγράφει πόσοι είναι και θα δημιουργηθεί ο φάκελός τους». Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, αυτή η αλλαγή είναι σημαντική, καθώς, μέχρι τώρα, δεν καταγράφεται ο ακριβής αριθμός των παιδιών που βρίσκονται στα ιδρύματα ούτε πόσοι είναι οι υποψήφιοι θετοί γονείς.

«Αυτό που προσπαθούμε να καταφέρουμε είναι, μέσα σε έναν χρόνο, να ολοκληρώνε

Αν σου άρεσε κάνε