Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κάλαμος, Καπανδρίτι και Βαρνάβας
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν ο Κάλαμος, το Καπανδρίτι και ο Βαρνάβας με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, με τη μεγάλη πυρκαγιά να εξακολουθεί να μαίνεται στη βορειοανατολική Αττική.
Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαραθώνα, Αδάμ Μεγαγιάννης, η πυρκαγιά έχει μέτωπο 25 χιλιομέτρων, εξακολουθεί και είναι ανεξέλεγκτη και μαίνεται σε περιοχή δύσβατη, με πολύ πυκνό δάσος.
Δύο στρατόπεδα, δύο κατασκηνώσεις και ένα μοναστήρι χρειάστηκε να εκκενωθούν, ενώ στις φλόγες έχουν τυλιχτεί πολλά σπίτια σε Κάλαμο και Βαρνάβα.
Το πύρινο μέτωπο στον Κάλαμο είναι πλέον σε ύφεση, αν και οι αναζωπυρώσεις συνεχίζουν να δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης. Από χθες οι φλόγες έχουν κάψει χιλιάδες στρέμματα, ενώ έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές περισσότερες από 20 οικίες.
Αυτή τη στιγμή στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 68 οχήματα με 150 πυροσβέστες, 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 εθελοντικά οχήματα, 38 υδροφόρες των ΟΤΑ και της Περιφέρειας, έξι χωματουργικά μηχανήματα, 50 άτομα και τέσσερα μηχανήματα από τις ένοπλες δυνάμεις.
«Είναι πολύ κρίσιμη ώρα- δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος βρίσκεται συνεχώς από χτες στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και τους επιτελείς όλων των φορέων.
«Το Μικροχώρι και το Μετόχι -τόνισε- είναι το στρατηγικό σημείο άμυνας, που ελπίζω να κρατήσει μέχρι το βράδυ».
Το μεγάλο βάρος των προσπαθειών του μηχανισμού, έχει πέσει εκεί, με στόχο να μην περάσει η πυρκαγιά τον λόφο προς το Καπανδρίτι, κάτι που απειλεί εδώ και ώρα, γιατί σε αυτή την περίπτωση, όπως λένε οι επικεφαλείς των επιχειρήσεων, η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη.
Η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς μέχρι το βράδυ θεωρείται καθοριστική, καθώς αύριο προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων.
Τον ίδιο αγώνα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και προς την πλευρά του Βαρνάβα, καθώς και προς το Σέσι Γραμματικού, όπου όμως φαίνεται η κατάσταση είναι καλύτερη από το Καπανδρίτι.
Η φωτιά πάντως είναι εκτός ελέγχου, καθώς, εκτός από τα τρία βασικά μέτωπα, οι φλόγες έχουν ανοίξει σε πολύ μεγάλη περίμετρο και υπάρχουν συνεχείς και μεγάλες αναζωπυρώσεις στον Κάλαμο και το υπόλοιπο κομμάτι από το οποίο πέρασε η πυρκαγιά.
Σε συνδυασμό της μεγάλης θερμότητας που αναπτύσσεται με τις ριπές αέρα που φουντώνουν την πυρκαγιά, η εικόνα γίνεται εφιαλτική και είναι πολύ δύσκολο να πλησιάσουν οι πυροσβέστες τις εστίες της πυρκαγιάς.
Πέρα από το κύριο πρόβλημα της πυρκαγιάς, λόγω της μεγάλης έκτασης της, δημιουργείται πρόβλημα και στην Αθήνα, όπου ήδη έχει γίνει αποπνικτική η κατάσταση από τον καπνό, που καλύπτει σαν πέπλο την πόλη, ενώ άρχισαν ήδη να μεταφέρονται και αποκαΐδια από τους βόρειους ανέμους που πνέουν στην Αττική.
Στον Κάλαμο η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε νωρίς το βράδυ της Κυριακής, ενώ στην περιοχή του Βαρνάβα, ο ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την αποκατάστασή της αμέσως μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.
«Τα σπίτια που κάηκαν ήταν από τις πρώτες ώρες του απογεύματος. Το βράδυ δεν είχαμε σπίτια καμένα, όπως και σήμερα. Πιθανόν να υπάρχει κάποιο μεμονωμένο γιατί υπάρχουν σπίτια διάσπαρτα, μεμονωμένα και στο δάσος και σε αγροτικές περιοχές, αλλά οι οικισμοί δεν κινδυνεύουν, καθώς είναι καλά θωρακισμένοι», ανέφερε με τη σειρά του στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου.
Στη Ζάκυνθο
Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης μπήκε σήμερα και η Ζάκυνθος, εξαιτίας των μεγάλων πυρκαγιών που καίνε από το Σαββατοκύριακο στο νησί του Ιονίου.
Σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΑΜΠΕ, στο νησί βρίσκονται 140 πυροσβέστες με 40 οχήματα, καθώς και πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ και προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές στην περιοχή της Βολίμας όπου υπάρχουν τέσσερα μέτωπα σε Άγιο Νικόλαο, Αστέρι, Αλωνάκι, Ασκό και στα χωριά Αγαλά, Γαλάρο και Άγιο Λέοντα.
Επίσης, υπάρχουν ομάδες περιφρούρησης σε Καλαμάκι, Βασιλικό, όρος Βραχίωνα, Πηγαδάκια, Καταστάρι, Κοιλιωμένο, προκειμένου να προλάβουν τυχόν αναζωπύρωση.
Υπενθυμίζεται πως οι μέχρι τώρα ζημιές αποτιμώνται πλέον σε μερικές χιλιάδες στρέμματα δάσους και αγροκαλλιεργειών, αλλά και σε υποδομές ηλεκτρικών και τηλεφωνικών δικτύων.