Δόθηκε άσυλο στον έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς
Η Επιτροπή έκρινε ότι δεν αποδείχθηκε από κανένα στοιχείο ότι ο Τούρκος στρατιωτικός είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα και πως δεν μπορεί να εκδοθεί στην Τουρκία καθώς δεν θα έχει δίκαιη δίκη.
Παράλληλα, η Επιτροπή επικαλούμενη τη Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, επισημαίνει ότι η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.
Μετά την απόφαση, ο Τούρκος στρατιωτικός αφέθηκε ελεύθερος από το Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού όπου κρατείτο διοικητικά, ενώ παραμένουν σε καθεστώς διοικητικής κράτησης οι υπόλοιποι εφτά στρατιωτικοί που περιμένουν κι εκείνοι την απόφαση της Επιτροπής για την αίτηση ασύλου που έχουν καταθέσει.
Αίτηση ακύρωσης της απόφασης για το άσυλο στον Τούρκο από την κυβέρνηση
Η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης με την οποία χορηγήθηκε το άσυλο, κάνει γνωστό με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
Αναλυτικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ, «ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών», επισημαίνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.