Κως: Μας τιμωρούν(!) με τον ΦΠΑ, να βγούμε από τον χάρτη των hot spots
Πρόκειται για τη «σταγόνα» που ξεχείλισε το ποτήρι, κυρίως για την Κω, όπου οι κάτοικοι εκτός από το βάρος του μεταναστευτικού, αλλά και των πληγών από τον φονικό σεισμό, καλούνται τώρα να «σηκώσουν» και την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ.
Το νέο έτος, το 2018, αναμένεται να μπει με το αριστερό για τους νησιώτες του Αιγαίου, αφού θα καταργηθούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ από την 1η Ιανουάριου. Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2016 είχε αποφασιστεί ότι στις 31 Δεκεμβρίου του 2017 θα μπει οριστικό «φρένο» στο «προνόμιο» των μειωμένων συντελεστών.
Τα νησιά αυτά θα δουν τους συντελεστές να αυξάνονται και να πηγαίνουν στο 13% από 5% ο χαμηλός, στο 13% από 9% ο μεσαίος και στο 24% από 17% ο υψηλός. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από την 1η του νέου έτους οι κάτοικοι των νησιών αυτών θα δουν αυξήσεις, μεταξύ άλλων, σε φάρμακα, παιδικά εμβόλια, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, κρέας, ψάρια, γάλα, λαχανικά, ψωμί, λάδι, ζυμαρικά, λιπάσματα, ζωοτροφές, ρεύμα, νερό, διαμονή σε ξενοδοχεία, τσιγάρα, σπίτια, ρούχα και παπούτσια.
Οι ανατιμήσεις θα ξεκινούν από το 1,5% και θα φτάνουν το 6% ανάλογα με το προϊόν και την κατηγορία του συντελεστή, στην οποία βρίσκεται.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Κω χαρακτηρίζει «ολέθρια πράξη την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και ζητεί παρέμβαση του πολιτικού κόσμου.
Σε δήλωσή του τονίζει χαρακτηριστικά: «Εφόσον μας τιμωρούν με αυτό τον τρόπο, καιρός είναι να μοιραστεί σε όλη την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη το κόστος της διαχείρισης του μεταναστευτικού, να βγει η Κως έξω από τον χάρτη των hot spot».
Πιο αναλυτικά, η δήλωση του κ. Κυρίτση έχει ως εξής:
«Η Κως προσπαθεί να κλείσει τις πληγές που άνοιξε ο σεισμός, την ίδια στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη και διαρκής προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού στον τουρισμό μας.
Για κάποιους σε Ελλάδα και Ευρώπη αυτά δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα.
Η κατάργηση από την 1η Ιανουαρίου των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, είναι ολέθρια πράξη. Θα έχει τεράστιο κόστος ως προς την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας αλλά και στην πραγματική οικονομία, στις μικρές επιχειρήσεις, στους επαγγελματίες και στα νοικοκυριά της Κω.
Μέσα σε μία νύχτα, θα επιβληθούν αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν το υψηλό κόστος μεταφοράς προσώπων, υπηρεσιών, αγαθών και πρώτων υλών από και προς το νησί μας. Ένα κόστος που είναι μικρότερο για άλλες περιοχές της χώρας και για την ηπειρωτική Ελλάδα.
Ουσιαστικά, είναι μία ακόμα τιμωρία για την Κω που σηκώνει το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού για να έχουν κάποιοι άλλοι την ησυχία τους σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Εφόσον μας τιμωρούν με αυτό τον τρόπο, καιρός είναι να μοιραστεί σε όλη την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη το κόστος της διαχείρισης του μεταναστευτικού, να βγει η Κως έξω από τον χάρτη των hot spot. Δεν είμαστε νησί - αποθήκη ούτε νησί - χώρος εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών.
Η Ελλάδα έχει εκχωρήσει ένα μεγάλο μέρος της κυριαρχίας της μέσα από τις δανειακές συμβάσεις. Η διαπίστωση αυτή δεν αφορά μόνο στη σημερινή κυβέρνηση, ισχύει και για την προηγούμενη, θα ισχύει και για την επόμενη αφού η χώρα θα βρίσκεται για πολλά χρόνια υπό έλεγχο και επιτροπεία.
Δυστυχώς αυτή είναι η σκληρή αλήθεια.
Υπάρχουν όμως όρια και ζητήματα που οφείλουμε όλοι να υπερασπιστούμε ενωμένοι. Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην Κω, στα νησιά που υπέστησαν τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού αλλά και σε μικρά ακριτικά νησιά όπως το Αγαθονήσι, είναι ζήτημα που πρέπει να τεθεί εμφατικά προς τους δανειστές. Να αποτελέσει πεδίο σύγκλισης, συνεργασίας και συνεννόησης όλων των πολιτικών δυνάμεων, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Θεωρώντας ότι εκφράζω τα συναισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών της Κω αλλά και των άλλων νησιών, ζητώ από τον Πρωθυπουργό, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να υπερασπιστούν την ιδέα και την έννοια της νησιωτικότητας.»