erdogan-komotini

«Ομοεθνείς» και «συμπολίτες», έτσι αποκάλεσε ο Ερντογάν τους μουσουλμάνους της Κομοτηνής

ΕΛΛΑΔΑ UPD 11:15 Δημιουργία 08/12/17, 14:50
«Ομοεθνείς» και «συμπολίτες» αποκάλεσε ο Τούρκος πρόεδρος τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Κομοτηνής, επιμένοντας στην προκλητική «ρητορική» του.

Κατά τη διάρκεια ανοικτής ομιλίας του στον προαύλιο χώρο του μειονοτικού σχολείου της περιοχής, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε, απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος «δώσατε αγώνα επιβίωσης εδώ και χρόνια και σας συγχαίρω για αυτό».

Ο ίδιος τους ζήτησε δε να παραμείνουν «γέφυρα φιλίας» μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Πριν την ομιλία του στο μειονοτικό σχολείο, 150 μέτρα από το τζαμί, συναντήθηκε με μαθητές της δευτέρας και της τρίτης λυκείου.

Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Κομοτηνή γίνεται, με «φόντο» το πρωτοφανές «μανιφέστο» για τη Συνθήκη της Λωζάνης και τη Θράκη μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Ερντογάν έφτασε στην Κομοτηνή λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, μαζί με την σύζυγό του και την συνοδεύουσα τουρκική αντιπροσωπεία.

Κατά την άφιξή του, τον περίμεναν περίπου 300 με 400 άτομα της τοπικής μουσουλμανικής κοινότητας, πολύ λιγότερα από τις εκτιμήσεις των τοπικών Αρχών που έκαναν λόγο για 15.000 άτομα.

Όταν ο Τούρκος πρόεδρος βγήκε από το αυτοκίνητό του, ο κόσμος άρχισε να τον επευφημεί, φωνάζοντας στα τουρκικά συνθήματα με το όνομά του.



Αφού ασπάστηκε τους μουφτήδες του γειτονικού τζαμιού, ο Ερντογάν μπήκε στο σπίτι του Τούρκου πρόξενου στη Θράκη.






Ισχυρή είναι η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή όπου ήδη από χθες έκαναν διαρκώς περιπολίες. Αρκετοί είναι και οι άνδρες ασφαλείας που έχουν ακροβολιστεί σε ταράτσες.

Η επίσκεψη στην Κομοτηνή θα κλείσει με γεύμα στο ξενοδοχείο "Chris and Eve Mansion", όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας στην περιοχή.

Αρχικά ήταν προγραμματισμένο ο Τούρκος πρόεδρος να αναχωρήσει για την Τουρκία στις 16:00 αλλά νεώτερες πληροφορίες θέλουν το πρόγραμμα του κ. Ερντογάν να έχει τροποποιηθεί, με την ώρα απογείωσης να μετατίθεται για τις 18:00 (το νωρίτερο).

Στο μεταξύ, πλήθος κόσμου είναι συγκεντρωμένο στην κεντρική Πλατεία Ειρήνης στην Κομοτηνή, για να δηλώσει την αντίθεσή του στην επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη.

Στην Πλατεία ήδη από νωρίς το πρωί συγκεντρώνεται κόσμος, όπου ειρηνικά και με μία φωνή προτίθεται να στείλει ένα ηχηρό «Όχι» στην παρουσία του Ερντογάν στην περιοχή της Θράκης.







 

Η πρωτοφανής προκλητικότητα στο «σπίτι» μας

Στο Μέγαρο Μαξίμου τα «βλέμματα» είναι στραμμένα στην επίσκεψη του «σουλτάνου» στην Κομοτην, ύστερα από το «μπαρούτι» κατά τις χθεσινές συναντήσεις του ιδίου με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα, όπου ο Ερντογάν έκανε επίδειξη πρωτοφανών διεκδικήσεων.

Ο Τούρκος πρόεδρος έφερε μία άκρως προκλητική «ατζέντα» στις αποσκευές του για Ελλάδα. Μία γερή, βέβαια, «γεύση» λάβαμε την προηγούμενη της άφιξής του στην Αθήνα μέσω της συνέντευξής του στο ΣΚΑΪ. Θέτοντας ζήτημα επικαιροποίησης της Λωζάνης, υποστηρίζοντας πως η μειονότητα στη Θράκη είναι τουρκική κι αφήνοντας βαριές «αιχμές» για την ελληνική Δικαιοσύνη, αναφερόμενος στο επίμαχο ζήτημα της έκδοσης των 8 πραξικοπηματιών, ήταν προφανές πως ο «σουλτάνος» θα έρθει με «άγριες διαθέσεις».

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ο ίδιος κρατά χαμηλότερους τόνους στο εσωτερικό του ακροατήριο για τα ίδια θέματα. Η κυβέρνηση έκανε λόγο μέρες τώρα για ιστορική επίσκεψη… Πρόκειται για την πρώτη μετά από 65 χρόνια. Εξίσου ιστορική ήταν, όμως, και η σύγκρουση με τον κ. Παυλόπουλο, στον οποίο έκανε επίδειξη των μονομερών τουρκικών διεκδικήσεων.

Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα ψυχρό ήδη από την άφιξή του στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Πετώντας το «γάντι» ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έσπευσε να ξεκαθαρίσει από τις πρώτες κιόλας δηλώσεις του πως το η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη. «Λόγω της ιστορίας της Ελλάδας, αυτό προϋποθέτει τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Η βάση που θεμελίωσε τη φιλία μας ήταν η συνθήκη της Λωζάνης. Για μας αυτή η συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση, καλύπτει πλήρως τα ζητήματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Τα ίδια που είπα για το μέλλον της Τουρκίας ισχύουν και για τις υπόλοιπες χώρες, αλλά και εκεί υπάρχουν προϋποθέσεις. Ονόματα που προσβάλλουν την ιστορία που αποπνέουν αλυτρωτισμό δεν είναι αποδεκτά από το διεθνές δίκαιο», είπε ο ίδιος.

Τότε, ο Ερντογάν «βάρυνε κι άλλο το κλίμα, σηκώνοντας το «γάντι» και τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τη Συνθήκη. Για τη Συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν εκκρεμότητες που δεν κατανοούνται σωστά. Αυτή είναι μία συμφωνία που υπογράφτηκε πριν 94 χρόνια και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, υπήρξαν 11 χώρες που εμπλέκονται. Στη Συνθήκη υπάρχει ακόμα και η Ιαπωνία! Μιλάμε για μία συμφωνία με όλες αυτές τις χώρες. Μέσα στο διάστημα των 94 ετών ξαναοικοδομείται ο πλανήτης. Αλλαξαν πολλά και εμφανίστηκαν νέα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο διάστημα αυτό. Πχ στη Συνθήκη χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα, είναι σωστό αλλά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπάρχει αναφορά στη λέξη τουρκική μειονότητα. Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν οι μουσουλμάνοι στη Δ. Θράκη μπορούν να ζήσουν τη θρησκεία τους βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης; Υπάρχουν προσπάθειες για να διορίζεται ο αρχιμουφτής από άτομα που διορίζει το κράτος. Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος. Ο πατριάρχης εκλέγεται από την Αγία Σύνοδο. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης τα μέλη πρέπει να έχουν τουρκική ιθαγένεια. Τα 17 άτομα που εκλέγουν τον Πατριάρχη, στη Δ. Θράκη όμως εξακολουθούν να μη μπορούν οι ιμάμηδες να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους. Πώς λοιπόν είναι σε ισχύ η Συνθήκη της Λωζάνης. Άρα δεν εφαρμόζετε τη Συνθήκη της Λωζάνης. Στην Τουρκία δεν υπάρχουν διακρίσεις στους χώρους προσευχής, αλλά στη Δυτική Θράκη δεν μπορούν ούτε να πουν τη λέξη τουρκική. Δεν μπορούν να γράψουν τη λέξη τουρκική στην πινακίδα ενός σχολείου. Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτά τα θέματα. Αυτό εννοώ με την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης», απάντησε ο Ερντογάν.

Ακολούθησε ένα απίστευτο πινγκ-πονγκ ανάμεσα στους δύο άνδρες, με τον κ. Παυλόπουλο να επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Σας θυμίζω ότι δεν είμαι εκτελεστικός πρόεδρος όπως εσύ, έχω απάντηση για όσα είπατε, αλλά θα τα πείτε με την κυβέρνηση. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να στηρίξουμε μία ειλικρινή φιλία. Έχω μία μόνο παρατήρηση για την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης που αναφέρατε. Οι συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση, οι μέθοδοι ερμηνείας του δικαίου είναι εκείνες που προσαρμόζουν τη Συνθήκη στα εκάστοτε δεδομένα. Αυτό λέγεται ερμηνεία. Ας αποφεύγαμε ορισμένους όρους που δεν ταιριάζουν νομικά, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Συγχωρέστε μου την παρέμβαση».

Αν σου άρεσε κάνε