Αλαλούμ με τους δασικούς χάρτες στην Αν. Αττική;
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, από το ΥΠΕΝ έχει προαναγγελθεί πως η ανάρτηση θα αφορά την Kεντρική Μακεδονία, δηλαδή τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, την Πέλλα, τις Σέρρες, την Καβάλα κ.τ.λ., αλλά και την Aνατολική Αττική, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις πυρόπληκτες περιοχές, όπως το Καπανδρίτι και τον Κάλαμο, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.
Στην Ανατολική Αττική αναμένεται να δημιουργηθεί τεράστιο αλαλούμ, αφού διατηρεί μέχρι και σήμερα διαφορετικό νομικό – πολεοδομικό καθεστώς, με αποτέλεσμα να χρειάζεται οι πολίτες να μαζέψουν πολλά έγγραφα προκειμένου να στηρίξουν την ένστασή τους και να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα παράβολα. Ανάλογο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και οι ΟΤΑ των συγκεκριμένων περιοχών που θα κληθούν να καταθέσουν τις οικιστικές πυκνώσεις και τα όρια οικισμού, την ίδια ώρα που το υπουργείο έχει υποσχεθεί πως μέχρι τέλος του έτους θα έχει αναρτηθεί σε διαβούλευση ο σχετικός νόμος Τσιρώνη (σ.σ.: για τις οικιστικές πυκνώσεις). Οσον αφορά πάντως την προηγούμενη ανάρτηση (το 35%), το υπουργείο Περιβάλλοντος παρατείνει μέχρι και τις 25 Οκτωβρίου την υποβολή πρόδηλων σφαλμάτων και τα αιτήματα εξαγοράς.
Ωστόσο, μπορεί κάποιοι δήμοι της Ανατολικής Αττικής να έχουν εντάξει ήδη σε πολεοδομικό σχεδιασμό αρκετούς αυθαίρετους οικισμούς (Αρτέμιδα, Μαρκόπουλο, Κερατέα κ.λπ.), υπάρχουν όμως πολλοί ακόμη που παραμένουν εκτός σχεδίου και θα προσπαθήσουν να «ξεπεράσουν» τα προβλήματα της ανάρτησης μέσω της οικιστικής πύκνωσης. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως μόνο στο Δήμο Λαυρεωτικής έχουν κατατεθεί 42 οικισμοί αυθαιρέτων, με περισσότερα από 10.500 σπίτια, καλύπτοντας έκταση μεγαλύτερη των 10.000 στρεμμάτων.
Ολα αυτά φυσικά την ίδια ώρα που η Ανατολική Αττική βγήκε πρώτη στην κούρσα των αυθαίρετων κτισμάτων σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία δηλώσεων αυθαιρέτων στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, αποδεικνύοντας με το πιο χαρακτηριστικό τρόπο πως η διαχείριση της συγκεκριμένης ανάρτησης δεν θα είναι καθόλου εύκολη διαδικασία.
Ας δούμε όμως τι υφίσταται ανά περιοχή. Σύμφωνα με τον Γιάννη Μαχίκα, διπλωματούχο αγρονόμο – τοπογράφο – μηχανικό ΕΜΠ, στην υπόλοιπη Ανατολική Αττική (εκτός δηλαδή των περιοχών Δροσιά, Κηφισιά, Μαραθώνα, Νέα Πεντέλη, Πεντέλη, Φυλή, Βαρνάβα, Γραμματικό, Καπανδρίτι), «οι δασικοί χάρτες συντάχθηκαν πριν από το 2012, ως υποστηρικτικές μελέτες της Κτηματολόγιο Α.Ε. (νυν ΕΚΧΑ ΑΕ), δεν έχουν αναρτηθεί και για να αναρτηθούν χρειάζονται επικαιροποίηση, καθώς έχουν εκδοθεί νέες πράξεις χαρακτηρισμού και έχουν καθοριστεί νέες αναδασωτέες περιοχές, οι οποίες και δεν έχουν συμπεριληφθεί».
Προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και οι ΟΤΑ των συγκεκριμένων περιοχών που θα κληθούν να καταθέσουν τις οικιστικές πυκνώσεις και τα όρια οικισμού.
Οπως εξηγεί ο κ. Μαχίκας στον Ελεύθερο Τύπο, υπάρχουν περιοχές με διαφορετικό νομικό – πολεοδομικό καθεστώς. Τι σημαίνει όμως αυτό και τι τελικά ισχύει ανά δήμο;
Στον Δήμο Ωρωπού, συναντάμε διανομές συνοικισμών και διανομές αγροτικών κλήρων, οριοθετημένους οικισμούς, εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια με κυρωμένες πράξεις εφαρμογής, εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια χωρίς κυρωμένες πράξεις εφαρμογής, περιοχές με ακυρωθέντα ρυμοτομικά σχέδια, περιοχές υπό ένταξη, ιδιωτικές διανομές αναγκαστικών συνεταιρισμών (Συκάμινο), οικοδομικούς συνεταιρισμούς (υπαλ. ΕΤΕ, υπαλ. υπ. Γεωργίας και Αξιωματικών) και εκτός σχεδίου περιοχές».
Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Ωρωπού, Παναγιώτης Ρούσσης, στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, μπορεί όλα τα παραπάνω να ισχύουν, ωστόσο εκτιμά πως δεν θα επηρεάσουν την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Σημασία έχει για εκείνον, όπως είπε, να τηρηθούν οι πρόσφατες υποσχέσεις του αν. υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου και να γίνει σωστή δουλειά με τα αναδασωτέα. Δηλαδή να κριθούν ως αναδασωτέες μόνο οι εκτάσεις που κάηκαν και όχι οι παράπλευρες, όπως συνέβη σε άλλες περιοχές.
Στον Δήμο Μαραθώνα και στο Δήμο Ραφήνας- Πικερμίου υπάρχουν, επιπλέον των προηγούμενων περιπτώσεων, οικισμοί προ του έτους 1923 (Ανω Σούλι, Μαραθώνας), εκκλησιαστικές και μοναστηριακές περιουσίες (κυρίως της Ιεράς Μονής Πεντέλης), αλλά και ιδιωτικές εκτάσεις αγορασμένες από την Ιερά Μονή Πεντέλης.
Στον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος και κυρίως στην Αρτέμιδα (Λούτσα), το σύνολο σχεδόν της περιοχής έχει ενταχθεί σε 14 πολεοδομικές ενότητες από το 1987 έως το 1997, με εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια β’ κατοικίας (εξοχικής κατοικίας), εξαιρούμενων των δασικών εκτάσεων.
Στον Δήμο Μαρκοπούλου Μεσόγαιας, το παραλιακό μέτωπο (Πόρτο – Ράφτη) έχει αναπτυχθεί ως εξοχικές κατοικίες μέσω 5 πολεοδομικών μελετών, εκ των οποίων οι 3 έχουν κυρωμένη πράξη εφαρμογής, ενώ οι υπόλοιπες 2 αναμένεται να κυρωθούν άμεσα. Στην υπόλοιπη εκτός σχεδίου περιοχή του δήμου συναντάμε το αγρόκτημα του αναγκαστικού συνεταιρισμού ΜΑΡΚΟ, που έχει αγοραστεί το 1924 από την Ιερά Μονή Πεντέλης και του οποίου ο αγροτικός ή δασικός χαρακτήρας δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει και αμιγώς γεωργικές εκτάσεις κυρίως αμπελοκαλλιέργειας.
Τέλος, στον Δήμο Λαυρεωτικής και στο Δήμο Σαρωνικού συναντάμε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις και επιπλέον έχουμε το ιδιόμορφο ιδιοκτησιακό-δασικό καθεστώς για μεγάλη περιοχή του Λαυρίου, η οποία έχει επιδικαστεί στο Ελληνικό Δημόσιο με την υπ’ αριθμ. 698/1876 απόφαση Εφετείου Ναυπλίου και τις 116/1867 και 1151/1872 αποφάσεις Εφετείου Αθηνών, που (1151/1872) επικυρώθηκαν με την 110/1879 απόφαση Αρείου Πάγου και το Ελληνικό Δημόσιο εγκατεστάθη επ’ αυτής, αλλά και για την Κερατέα, όπου έχουν ισχύ οι διατάξεις του Ν. 719/1977.
Το 2011, όπου αναρτήθηκαν οι χάρτες για τους ΟΤΑ Μαραθώνα, Πεντέλη και Νέα Πεντέλη, κατατέθηκαν 3.000 ενστάσεις, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν εξεταστεί, μιας και δεν έχουν ακόμα συσταθεί οι επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων.
Κτηματολόγιο
Οσον αφορά την κτηματογράφηση στην Ανατολική Αττική, σε Ανθούσα – Νέα Μάκρη – Πικέρμι – Ραφήνα, λειτουργεί κτηματολόγιο από αρχές Σεπτεμβρίου του 2017. Για τον Μαραθώνα, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες κτηματογράφησης και αναμένονται οι πρώτες εγγραφές (υπήρξε καθυστέρηση λόγω μερικώς κυρωμένου δασικού χάρτη). Στους ΟΤΑ Διόνυσου – Ροδόπολης – Σταμάτας – Αγίου Στέφανου υπάρχει αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ για την ολοκλήρωση της μελέτης.
Για τους ΟΤΑ Αγίου Κωνσταντίνου, Κερατέας και Λαυρεωτικής του Δήμου Λαυρεωτικής, και Αναβύσσου, Καλυβίων Θορικού, Κουβαρά, Παλαιάς Φώκαιας και Σαρωνίδος του Δήμου Σαρωνικού της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, ολοκληρώθηκε η ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στις 17 Φεβρουαρίου 2017 και η μελέτη βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας των ενστάσεων και αποστολής αυτών στις επιτροπές. Ο προγραμματισμός έχει οριστεί στο τέλος του 2018, ενώ οι πρώτες εγγραφές θα γίνουν στις αρχές του 2019.
Για τους ΟΤΑ Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Κορωπίου και Μαρκοπούλου -Μεσογαίας, ολοκληρώθηκε η ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων 1 Ιουλίου 2016 και η μελέτη βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας των ενστάσεων από τις αρμόδιες επιτροπές. Ο προγραμματισμός είναι για τον Σεπτέμβριο του 2018 για να γίνουν οι πρώτες εγγραφές. Ειδικότερα, για την Αρτέμιδα (Λούτσα) λειτουργεί κτηματολόγιο από τις 27/04/2006, στα Σπάτα από 26/06/2006 και στην Παλλήνη από τις 08/11/2016.
Η μελέτη κτηματογράφησης για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου στις προκαποδιστριακές κοινότητες Βαρνάβα, Γραμματικού, Καλάμου, Καπανδριτίου, Μαρκοπούλου Ωρωπού, Νέων Παλατίων, Σκάλας Ωρωπού, Συκαμίνου και Ωρωπού της περιφερειακής ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής και η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών, η υπογραφή σύμβασης για έναρξη της μελέτης 18 Σεπτεμβρίου 2017 και ο προγραμματισμός για την έναρξη συλλογής δηλώσεων είναι τον Μάιο 2018.