Τεχνητή νοημοσύνη: Εγκαινιάστηκε η ερευνητική δομή «Αρχιμήδης» με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης
Η δημιουργία της δομής «Αρχιμήδης» στο ερευνητικό κέντρο «Αθηνά», με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης σηματοδοτεί την στόχευση της κυβέρνησης να αξιοποιηθεί η γνώση και η δυναμική κορυφαίων Ελλήνων επιστημόνων από όλο τον κόσμο σε αυτούς τους τομείς αιχμής.
Αυτό επεσήμανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας στα εγκαίνια της νέας ερευνητικής δομής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του Ερευνητικού Κέντρου ΑΘΗΝΑ.
Στην τελετή των εγκαινίων, πήραν το λόγο και ο γενικός διευθυντής και πρόεδρος του ΔΣ του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» καθηγητής Γιάννης Εμίρης, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, οι πρωταγωνιστές της πρωτοβουλίας καθηγητές Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Χρίστος Παπαδημητρίου και Τίμος Σελλής και εκπρόσωποι της Ελληνικής Ακαδημαϊκής και Επιστημονικής κοινότητας.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση, στο πλαίσιο της ερευνητικής δομής υπηρετείται τόσο η βασική όσο και η εφαρμοσμένη έρευνα, διασφαλίζοντας παράλληλα τη στενή διασύνδεση της Μονάδας με ελληνικά και ξένα Ερευνητικά Κέντρα, αλλά και με Πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Κύρια αποστολή του «ΑΡΧΙΜΗΔΗ» είναι η χρηματοδότηση επισκεπτών ερευνητών (μέλη ΔΕΠ και ερευνητές της ημεδαπής και αλλοδαπής) και υποψηφίων διδακτόρων, καθώς και η συντονισμένη προώθηση δράσεων γύρω από την έρευνα και την καινοτομία στις περιοχές της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Επιστήμης Δεδομένων και των Αλγορίθμων.
Παράλληλα, η δημιουργία της νέας ερευνητικής δομής, αποτελεί συνδετικό κρίκο, μια «γέφυρα συνεργασίας», με κορυφαίους, διακεκριμένους επιστήμονες της Διασποράς.
Ο κ. Δήμας κατά την ομιλία του, τόνισε πως η νέα ερευνητική δομή, αποτελεί ήδη σημαντικό λόγο και κίνητρο για την επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων που έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια, αντιστρέφοντας συνεπώς το δυσάρεστο φαινόμενο του brain drain.
Επιπλέον ο υφυπουργός δήλωσε:
«H Τεχνητή Νοημοσύνη, η Επιστήμη Δεδομένων και οι Αλγόριθμοι επηρεάζουν ολοένα και περισσότερα την καθημερινότητα μας σε όλους τους τομείς. Η δημιουργία της ερευνητικής δομής «Αρχιμήδης» στο ερευνητικό κέντρο «Αθηνά», με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης σηματοδοτεί την στόχευσή μας να αξιοποιήσουμε την γνώση και την δυναμική κορυφαίων Ελλήνων επιστημόνων από όλο τον κόσμο σε αυτούς τους τομείς αιχμής. Είμαι βέβαιος πως ο ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ μέρα με την ημέρα θα μεγαλώνει, κάνοντας την Ελλάδα οδηγό των εξελίξεων.»
Ο πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» κ. Εμίρης, δήλωσε πως το Αθηνά προσελκύει πολύ σημαντικούς επιστήμονες και με τον Αρχιμήδη ανοίγουν σημαντικές νέες προοπτικές για την επιστημονική κοινότητα της χώρας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις.
Η κυρία Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη υπογράμμισε τη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης και πως με τη συνδρομή της πολιτείας και της Επιτροπής 2021 τρεις πολύ σημαντικοί επιστήμονες θα μοιράζονται τη γνώση και την εμπειρία τους σε νεότερους επιστήμονες.
Ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο MIT κ. Δασκαλάκης πρόσθεσε πώς πάντοτε ονειρευόμουν ένα επιστημονικό κέντρο διεθνών προδιαγραφών στην Ελλάδα. Σήμερα πια το έχουμε! Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε με το κέντρο, είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων των Ελλήνων επιστημόνων σε διεθνές επίπεδο, ενώ ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia κ. Χρίστος Παπαδημητρίου τόνισε πώς τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης είναι πάρα πολλά και υπάρχουν πολλοί άξιοι Έλληνες επιστήμονες που με τον Αρχιμήδη θα μπορέσουν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες ωσμώσεις και συνέργειες.
Ο υπεύθυνος της Μονάδας «Αρχιμήδης», καθηγητής Τίμος Σελλής, ανέφερε πως o «Αρχιμήδης» είναι μια εμβληματική πρωτοβουλία για την Ελλάδα. Μέσα από τη δράση του δεν θα προκύψει αναβάθμιση ενός μόνο ερευνητικού οργανισμού, αλλά και η δημιουργία ενός παγκόσμιου εμβέλειας κόμβου, που θα προσφέρει υψηλού επιπέδου ευκαιρίες σε ερευνητές της χώρας.
Να σημειωθεί πως το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς έχει ενταχθεί στο εθνικό σχέδιο «Ελλάδα 2.0», το οποίο περιλαμβάνει εγκεκριμένα έργα για υποδομές έρευνας και καινοτομίας και για ερευνητικές δραστηριότητες που υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ.