Χατζηδάκης: Δέκα νέες πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας για το 2023
Τις δέκα πρωτοβουλίες που δεσμεύεται να υλοποιήσει εντός του 2023 παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης στη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2023.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε τα εξής από το βήμα της Βουλής:
1. Υλοποίηση των νέων προγραμμάτων της ΔΥΠΑ μέσω των οποίων προσφέρονται νέες ευκαιρίες απασχόλησης σε 68.000 ανέργους συμπολίτες μας, νέους γυναίκες, αναπήρους, μακροχρόνια ανέργους.
2. Σταδιακή επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, security και ασφαλιστικές ΔΕΚΟ βιομηχανίες, εστίαση, τουρισμός μετά τις τράπεζες και τα σουπερμάρκετ.
3. Ενεργοποίηση νέων προγραμμάτων κατάρτισης εργαζομένων και ανέργων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ
4. Οριζόντιες αυξήσεις 7,5% στις συντάξεις, για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια
5. Εκκαθάριση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, σε συνέχεια της εκκαθάρισης των εκκρεμών κύριων συντάξεων φέτος. «Το είπαμε, το κάναμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
6. Εφαρμογή του Μητρώου Παροχών Αναπηρίας και του προγράμματος του Προσωπικού Βοηθού, δυο σημαντικά μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των αναπήρων
7. Υλοποίηση των προγραμμάτων «Νταντάδες της Γειτονιάς» και δημιουργίας μονάδων παιδικής μέριμνας σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις!
8. Επέκταση των ατομικών κουμπαράδων στις επικουρικές συντάξεις και σε όσους νέους μέχρι 35 ετών επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο σύστημα εθελοντικά
9. Εφαρμογή του προγράμματος «Σπίτι Μου» για την παροχή προσιτής και ποιοτικής στέγης σε 137.000 νέους, νέα ζευγάρια και ευάλωτους
10. Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2023, η οποία - ειδικά μέσα στη παρούσα συγκυρία θα είναι ένα σημαντικό επιπλέον μέρισμα ανάπτυξης για τους χαμηλόμισθους, με τη διαδικασία να ξεκινά στις αρχές Ιανουαρίου.
Τα πεπραγμένα του 2022
Ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για μια ακόμη «δέσμη μέτρων κοινωνικής πολιτικής που συνδυάζουν ευαισθησία και αποτελεσματικότητα» που έρχονται σε συνέχεια των δεσμεύσεων για το 2022, οι οποίες έγιναν πράξη. Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, έναν χρόνο πριν (15 Δεκεμβρίου 2021) από το ίδιο βήμα είχε δεσμευθεί:
-Για την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας-πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ- και τη Σύσταση της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρηση Εργασίας
-Για ένα νέο νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού της ΔΥΠΑ και του συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης
-Για την εισαγωγή ατομικών κουμπαράδων στις επικουρικές συντάξεις των νέων με το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης. Όπως είπε ο κ.. Χατζηδάκης, η εγγραφή νέων εργαζομένων έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, καθώς εκτιμάται ότι έως το τέλος του έτους θα έχουν εγγραφεί 142.000 νέοι εργαζόμενοι –έναντι εκτιμήσεων για 60.000, κάτι που αντανακλά τη δυναμική της οικονομίας.
-Για τη θέσπιση της Κάρτας Αναπηρίας που αποτελούσε πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος
-Για την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 5 δις. ευρώ.
-Για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών με τον ενιαίο αριθμό 1555
-Για ένα νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ
-Για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού
-Και για την οριστική επίλυση του ζητήματος των εκκρεμών κύριων συντάξεων
Κάνοντας έναν ευρύτερο απολογισμό στον πυλώνα της κοινωνικής πολιτικής τα τελευταία 3,5 χρόνια, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε –μεταξύ άλλων- ότι: «Πήραμε την ανεργία στο 17,5% το καλοκαίρι του 2019 και τη μειώσαμε στο 11,6% τον περασμένο Οκτώβριο. Προστατεύσαμε τους εργαζόμενους με τις νέες γονικές άδειες. Το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία. Τα νέα δικαιώματα για τους εργαζόμενους στα ντελίβερι. Μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές. Στηρίζοντας τόσο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, όσο και το εισόδημα των εργαζομένων. Στηρίξαμε το εισόδημα των συνταξιούχων: Ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ οι συνταξιούχοι είδαν μόνο μειώσεις στο εισόδημά τους, επί Νέας Δημοκρατίας έχουν δει μόνο αυξήσεις. Δημιουργήσαμε τα «Ψηφιακά ΚΕΠΑ» για να μειώσουμε την καθημερινή ταλαιπωρία των ανάπηρων συμπολιτών μας και καταργήσαμε την υποχρεωτική επανεξέταση για μη αναστρέψιμες παθήσεις».
Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπενθύμισε επίσης ότι: «Επεκτείναμε την άδεια και το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες. Δημιουργήσαμε ειδικά προσαρμοσμένα προγράμματα απασχόλησης της ΔΥΠΑ. Χάρη στις ενέργειές μας η Ελλάδα συγκαταλέγεται από την Παγκόσμια Τράπεζα στις 12 χώρες παγκοσμίως με πλήρη νομική ισότητα ανδρών και γυναικών. Θεσμοθετήσαμε τα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, δώσαμε 30.000 περισσότερα voucher για θέσεις σε βρεφονηπιακούς, χρηματοδοτήσαμε το 50% της επέκτασης του ωραρίου νηπιαγωγείων και δημοτικών. Απαντήσαμε στο αίτημα για μία σύγχρονη αγορά εργασίας, με καινοτόμες ρυθμίσεις, όπως αυτές για την εξισορρόπηση προσωπικής-οικογενειακής ζωής!»
Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι: «κάναμε πολλά και πέραν των προεκλογικών μας υποσχέσεων. Η μείωση της ανεργίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η μεγάλη παρέμβαση στον ΕΦΚΑ για να αντιμετωπιστεί η ντροπή των εκκρεμών συντάξεων δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Δεν διεκδικούμε το μονοπώλιο της καρδιάς, αλλά δεν το χαρίζουμε και σε κανέναν. Υπάρχει ξεκάθαρη πρόοδος γιατί η κυβέρνησή μας δεν προσπάθησε να ανακαλύψει τον τροχό, ούτε επιδίδεται σε θεωρητικές αναζητήσεις. Θέλουμε να είμαστε πρακτικοί, συγκεκριμένοι και χρήσιμοι και το πετύχαμε. Στην ίδια κατεύθυνση θα συνεχίσουμε, επενδύοντας σε μια κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα το 2023 και μετά τις επόμενες εκλογές».