Φωτιά στον Έβρο: Μάχη δίχως τέλος στον «εφιάλτη» της  Δαδιάς

Φωτιά στον Έβρο: Μάχη δίχως τέλος στον «εφιάλτη» της Δαδιάς

ΕΛΛΑΔΑ UPD 10:02 Δημιουργία 25/07/22, 08:01
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η φωτιά στον Έβρο που κατακαίει για πέμπτη ημέρα τη Δαδιά, μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, μετά τη βροχή που ξεκίνησε νωρίς το πρωί.

Η φωτιά φαίνεται να έχει περιοριστεί στα βορειοανατολικά προς Λυκόφως, στα βορειοδυτικα προς Δαδιά και στα δυτικά.
Έντονο παραμένει ωστόσο το πρόβλημα, νοτιοδυτικά στο πυκνό δάσος πριν από τη ζώνη Α1 του Εθνικού Πάρκου.

Λίγο μετά τις 9, το συντονιστικό ελικόπτερο έδωσε άδεια για να σηκωθούν ένα Mi8 και δυο Tractors, τα οποία έχουν ξεκινήσει τις ρίψεις νερού.

Οι συνεχιζόμενες εναλλαγές της κατεύθυνσης αλλά και της έντασης του ανέμου στην περιοχή εξακολουθούν να υποδαυλίζουν την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς που στο πέρασμά της αφήνει σημαντικά λαβωμένο το Εθνικό Πάρκο.

Ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας, ο οποίος μαζί με τους συναδέλφους του των όμορων του Σουφλίου δασαρχείων και με μέλη δασικών συνεταιρισμών βρίσκονται στην περιοχή προκειμένου να συμβάλουν στην υλοτομία και στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αναφέρει ότι λίγο πριν από τις 21:00 το βράδυ της Κυριακής, η φωτιά, λόγω του δυνατού αέρα, πέρασε την αντιπυρική ζώνη νότια του Κέντρου Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, απειλώντας το Κέντρο το οποίο έχει εκκενωθεί, ενώ από το σημείο έχει απομακρυνθεί και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «Όλυμπος».

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης με το κυβερνητικό κλιμάκιο βρίσκεται από χθες στην περιοχή, ενώ στις 09:00 είχε σύσκεψη με τον δήμαρχο, τον περιφερειάρχη και Αντιπεφερειάρχη, την επιτελική ομάδα του ΠΣ, τις δασικές υπηρεσίες, την ΕΛΑΣ και τον Στρατό.

Τεράστια οικολογική καταστροφή

To Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου είναι μια από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας.
Στην περιοχή έχουν καταγραφεί συνολικά 360-400 είδη φυτών, από τα οποία 25 είδη είναι ορχιδέες, 104 είδη πεταλούδων, 12-13 είδη αμφιβίων, 29 είδη ερπετών και 60-65 είδη θηλαστικών, εκ των οποίων 24 είναι νυχτερίδες.
Επιπλέον, τα ιδιαίτερης αισθητικής τοπία με βραχώδεις σχηματισμούς, ρυάκια και ποτάμια, τα ενδημικά φυτά και τα σημεία γεωλογικού ενδιαφέροντος της περιοχής είναι υψηλής οικολογικής αξίας.
Η οικολογική αξία του Δάσους Δαδιάς επισημάνθηκε το 1970 από Ευρωπαίους επιστήμονες, το 1980 η περιοχή ανακηρύχτηκε προστατευόμενη και από το 2006 έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικό Πάρκο. Πλέον αποτελεί ένα από τα λίγα καταφύγια σπάνιων αρπακτικών πουλιών σε όλη την Ευρώπη, ενώ εδώ συναντάται ο μοναδικός αναπαραγόμενος πληθυσμός Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.
Εκτός του Μαυρόγυπα, στο Εθνικό Πάρκο συναντώνται και άλλα είδη γύπα της Ευρώπης όπως το Όρνιο και ο Ασπροπάρης.
Σημειώνεται πως από την καταστροφική πυρκαγιά, οι ταΐστρες των πουλιών έχουν καεί ολοσχερώς και αυτά έχουν μεταναστεύσει σε πιο πεδινές περιοχές, ενώ τα ζαρκάδια έχουν κινηθεί προς τα Πομακοχώρια για να ξεφύγουν από τις φλόγες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς

Αν σου άρεσε κάνε