«Ντόμινο» κρουσμάτων στο ΕΣΥ
Ούτε το ΕΣΥ κατάφερε να παραμείνει αλώβητο από τη «λαίλαπα» της μετάλλαξης «Όμικρον», με τις εκτιμήσεις να θέλουν τουλάχιστον 2.000 υγειονομικούς να βρίσκονται σε καραντίνα, καθώς έχουν προσβληθεί από τον ιό. Ωστόσο, οι αρμόδιοι κρίνουν την κατάσταση ως «προς το παρόν διαχειρίσιμη», ελπίζοντας πως οι νέες οδηγίες για τον χρόνο καραντίνας θα βοηθήσουν στη γρήγορη επιστροφή του προσωπικού στις θέσεις του.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των όσων επικρατούν στα νοσοκομεία, είναι αυτό του «Ευαγγελισμού», όπου νοσούν 92 γιατροί και νοσηλευτές σε σύνολο 3.400 εργαζομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υγειονομικοί σε καραντίνα πέντε ημερών θα είναι 57, καθώς επιστρέφουν στην εργασία τους 35, ενώ μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων, τα επισκεπτήρια στο νοσοκομείο περιορίστηκαν στο ελάχιστο για το διάστημα των επόμενων δύο εβδομάδων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο, μόλις πριν από 15 ημέρες υπήρχαν 500 υγειονομικοί σε καραντίνα. Ο κ. Γιαννάκος αναφέρει ότι η μείωση του χρόνου καραντίνας στις 5 ημέρες, επέφερε το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο και ζητά να ανακληθεί άμεσα η απόφαση του ΕΟΔΥ.
«Δεν φθάνει που χάσαμε 7.000 συναδέλφους με αναστολή και 2.000 συναδέλφους που συνταξιοδοτήθηκαν χωρίς να αναπληρωθούν, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις επικίνδυνες αποφάσεις του ΕΟΔΥ για τη μείωση του χρόνου καραντίνας του υγειονομικού προσωπικού.
Επανέρχονται συνάδελφοι στα νοσοκομεία για εργασία αν και νοσούν με ελαφρά συμπτώματα στις πέντε ημέρες. Επίσης εργάζονται κανονικά οι συνάδελφοι που έρχονται σε στενή επαφή με κρούσματα. Τα rapid test ξεγελάνε. Τα αποτελέσματα του μοριακού ελέγχου που γίνονται στους συναδέλφους καθυστερούν δύο και πλέον ημέρες. Έτσι υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού στα νοσοκομεία .Παρότι μειώθηκε ο χρόνος καραντίνας δεν κερδίζουμε αλλά χάνουμε συνεχώς περισσότερο προσωπικό σε καραντίνα. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς κινδυνεύουν λόγω νοσοκομειακής διασποράς. Νοσούν από κορονοϊό, αναβάλλονται έκτακτα χειρουργεία, αναβάλλονται θεραπείες. Αποψιλώνονται συνεχώς από προσωπικό τα νοσοκομεία. Να ανακληθεί άμεσα αυτή η επικίνδυνη απόφαση του ΕΟΔΥ», αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος.
Από την πλευρά του, ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, Παναγιώτης Στάθης, αναφέρει πως αυτή τη στιγμή το ποσοστό των απουσιών ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού λόγω COVID-19 κυμαίνεται από 1,4% έως 2,2% στο σύνολο των εργαζομένων ανά μονάδα.
«Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο οξύ όσο φαίνεται. Βλέπουμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση και εάν χρειαστεί θα γίνουν αναδιπλώσεις εσωτερικές των μονάδων, με μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ τμημάτων ή και αναστολή χειρουργείων. Στο τέταρτο κύμα στα νοσοκομεία της Αθήνας δεν χρειάστηκε να ανασταλούν τακτικά χειρουργεία και εκτιμώ ότι δεν θα χρειαστεί να γίνει τώρα», αναφέρει ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, οι νέες οδηγίες που ισχύουν εδώ και λίγες ημέρες σχετικά με την καραντίνα του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία για την αντιμετώπιση και αυτού του προβλήματος.
Βάσει αυτών, ο χρόνος καραντίνας για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με COVID-19 είναι πλέον πέντε ημέρες και η επιστροφή στην εργασία γίνεται ακόμα και χωρίς αρνητικό τεστ, εάν είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτώματα. Επιπλέον δεν απαιτείται καραντίνα για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που έχει απλώς εκτεθεί στον ιό (επαφή κρούσματος).