FRA: Σημαντικά βήματα της Ελλάδας για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών
Τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύει σε έρευνά του ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA).
Οι πιο σημαντικές ενέργειες, που χαρακτηρίζονται «ελπιδοφόρες πρακτικές», περιλαμβάνουν σύμφωνα με τον FRA, τον νόμο για τον τερματισμό της προστατευτικής φύλαξης παιδιών σε αστυνομικά τμήματα, την αύξηση των θέσεων στέγασης για παιδιά, την υποστηριζόμενη ανεξάρτητη διαβίωση για παιδιά άνω των 16 ετών και τη δημιουργία του Εθνικού Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης για τον εντοπισμό ασυνόδευτων παιδιών που ζουν σε αστεγία ή επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι κάποια ζητήματα παραμένουν, όπως «η επίμονη έλλειψη ενός αποτελεσματικού συστήματος επιτροπείας και η δίκαιη πρόσβαση στην εκπαίδευση, όπως και οι αποτελεσματικές έρευνες των καταγγελιών για παράνομες επαναπροωθήσεις».
Σημειώνεται ότι η έρευνα διεξήχθη το 2019 και επιλέχθηκαν τα ασυνόδευτα αγόρια από το Πακιστάν (που έφτασαν στην Ελλάδα την περίοδο 2015-2018), καθώς, όπως σημειώνεται, «συχνά παραμένουν εκτός των εθνικών συστημάτων προστασίας». Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν συναντώνται και σε άλλες εθνικότητες ασυνόδευτων παιδιών, κυρίως έφηβων αγοριών, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έκθεση αναφέρει ότι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα ασυνόδευτα παιδιά στην Ευρώπη περιλαμβάνει βία, εκμετάλλευση, πολύ κακές συνθήκες διαβίωσης και περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση.