Έκκληση Λουκίδη για «επιστροφή» μάσκας και τηλεργασίας
Λόγο για προσωρινή σταθεροποίηση των κρουσμάτων, έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης υπογραμμίζοντας πως η Τρίτη είναι από τις πιο σημαντικές ημέρες σε ότι αφορά στην καταγραφή μολύνσεων καθώς τότε διενεργούνται πολλά τεστ.
Μιλώντας στην ΕΡΤ1 το πρωί της Τρίτης, εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος για την επιβαρυμένη υγειονομική κατάσταση της χώρας και δήλωσε πως «δεν περιμένει πολλά πράγματα από αυτή την παρέμβαση», εννοώντας τα νέα μέτρα για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού που τέθηκαν πρόσφατα σε ισχύ. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ την επαναφοράς της μάσκας και της τηλεργασίας.
«Η εφαρμογή της μάσκας μάς βοήθησε πέρυσι να απομειώσουμε σημαντικά και όλες τις ιώσεις. Θα πρέπει, επίσης, σε κάποιες υπηρεσίες, να επανέλθει η τηλεργασία γιατί, και θα μειώσει την κινητικότητα ,και συγχρόνως θα απομειώσει την κίνηση στους δρόμους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δεν μπορεί να κλείσει η κοινωνία ξανά, αλλά δεν μπορεί και το σύστημα υγείας να παραμείνει σε πίεση όλων των περιστατικών. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πλέον και τα περιστατικά και τα non Covid, τα οποία εμπιστεύονται και πάλι το ΕΣΥ».
Μιλώντας για τους ανθρώπους που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, είπε ότι υπάρχουν επιχειρήματα, δεν είναι όλοι αρνητές. «Τους βάζουμε στη διαδικασία να διαβάσουν βιβλιογραφία. Η επιστήμη έχει αποδείξεις. Είναι διαρκής η προσπάθεια και ελπίζω ότι θα ανεβάσουμε το ποσοστό των ανθρώπων που πάνε να κάνουν την πρώτη δόση».
Αναφορικά με το εμβόλιο της γρίπης, το οποίο πολλοί άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας επιλέγουν να το κάνουν και να μεταθέτουν για αργότερα την τρίτη δόση για τον κορονοϊό ο κ. Λουκίδης δήλωσε πώς «δεν έχει καμία σχέση με το εμβόλιο του κορονοϊού.
Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, που πέρυσι έφτασε τα τέσσερα εκατομμύρια, είναι μια παρέμβαση που θα απομειώσει την πίεση στο σύστημα. Μπορεί να γίνει την ίδια μέρα με το εμβόλιο του κορονοϊού σε διαφορετικό χέρι». Και όπως πρόσθεσε, «αν την απομειώσουμε, θα είναι σημαντικό για το σύστημα υγείας».