Σ. Κεδίκογλου: «Οι μελέτες για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Εύβοια θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου»

Σ. Κεδίκογλου: «Οι μελέτες για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Εύβοια θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου»

ΕΛΛΑΔΑ UPD 16:54 Δημιουργία 22/10/21, 16:52
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στους τρεις άξονες που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας, αναφέρθηκε ο Σίμος Κεδίκογου στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διευκρίνισε ότι «μέχρι στιγμής, έχουν καταβληθεί οι προκαταβολές αποζημιώσεων που αγγίζουν τα 15 εκατ. ευρώ και σύντομα θα ξεκινήσουν οι αποζημιώσεις των αγροτών», ενώ πρόσθεσε ότι οι μελέτες για τα αντιπλημμυρικά έργα, θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

Όσον αφορά τη δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων στην περιοχή τόνισε ότι θα φυτευτούν μελισσοκομικά φυτά που θα βοηθήσουν στην αναγέννηση της τοπικής χλωρίδας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «για 30 μελίσσια χρειάζεται έκταση ενός στρέμματος, άρα, αντιλαμβάνεστε ότι για 3.000 στρέμματα θέλουμε 100 στρέμματα».

Απαντώντας στους προβληματισμούς που έθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη αναφορικά με τις ιδιωτικές δωρεές που συμμετείχαν στην προσπάθεια ανακούφισης των πληγέντων, ο Σίμος Κεδίκογλου είπε: «Με την αξιοποίηση των δωρεών, μπορέσαμε να παρακάμψουμε τις χρονοβόρες διαδικασίες του Δημοσίου. Αυτή τη στιγμή το νομικό πλαίσιο που υπάρχει επιτρέπει σειρά ενστάσεων σε ένα διαγωνισμό του Δημοσίου και δυστυχώς αυτό απαιτεί χρόνο. Ευτυχώς υπήρξε μια προσφορά ανθρώπων για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τα έργα γρηγορότερα. Στην αρχή, η αντιπολίτευση μας κατηγορούσε γιατί πάμε σε απευθείας αναθέσεις, τώρα μας κατηγορεί γιατί δε προχωρούν γρήγορα τα αντιπλημμυρικά. Έπρεπε να “τρέξουμε” όσο πιο γρήγορα γινόταν. Ήταν μια πρωτοφανής κατάσταση, μια έκτακτη ανάγκη που αντιμετωπίσθηκε άμεσα».

Τέλος, για το masterplan του νέου δάσους στη Β. Εύβοια που ήδη καταρτίζεται, επεσήμανε ότι θα ληφθεί σοβαρά υπόψη γύρω από τους οικισμούς η αναδάσωση να γίνει με πλατύφυλλα δέντρα, όπως οι βελανιδιές και οι καρυδιές, που είναι λιγότερο εύφλεκτα.

Αν σου άρεσε κάνε